ΠΟΕΜ: Σύγχρονη θεραπεία αχαλασίας οριστικά και αναίμακτα

Η αχαλασία είναι μια χρόνια νόσος του οισοφάγου η οποία προκαλεί μακροχρόνια δυσκολία στην κατάποση, επιδεινώνεται με τον χρόνο, και το φαγητό γίνεται από απόλαυση βάσανο.

Η αχαλασία είναι μια χρόνια νόσος του οισοφάγου η οποία προκαλεί μακροχρόνια δυσκολία στην κατάποση, επιδεινώνεται με τον χρόνο, και το φαγητό γίνεται από απόλαυση βάσανο. Παρατηρούνται επίσης πόνος στο στήθος, κατάθλιψη και απώλεια βάρους, ενώ υπάρχει κίνδυνος καρκινωματώδους εξαλλαγής. Σε προχωρημένα στάδια υπάρχει κίνδυνος εισρόφησης και υποτροπιαζουσών πνευμονιών.
Η αχαλασία είναι σπάνια νόσος, εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, εξίσου σε άνδρες και γυναίκες. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1.500 ασθενείς, ενώ κάθε χρόνο προσβάλλονται 150 νέα άτομα.
Η διάγνωση δεν είναι πάντα εύκολη, μπορεί να καθυστερήσει και γίνεται με τις κατάλληλες εξετάσεις, οι οποίες είναι κατ’ αρχάς η γαστροσκόπηση, στη συνέχεια η ακτινογραφία και τέλος η μανομετρία οισοφάγου.
Η σύγχρονη θεραπεία της αχαλασίας οισοφάγου που δίνει μακροχρόνια λύση είναι η ελάχιστα επεμβατική, καινοτόμοςενδοσκοπική μυοτομή, γνωστή ως ΠΟΕΜ,η οποία πλέον έχει αντικαταστήσει παγκοσμίως όλες τις παλαιότερες και ξεπερασμένες πια τεχνικές, και αποτελεί τη θεραπεία εκλογής.
Η μέθοδος ΠΟΕΜ γίνεται κατά τη διάρκεια μιας γαστροσκόπησης, είναι σχετικά ανώδυνη και αναίμακτη, με μικρό χρόνο νοσηλείας (μία ημέρα), δεν αφήνει ουλή και έχει χαμηλό κόστος. Ο χρόνος ανάρρωσης είναι πολύ βραχύς, οι ασθενείς κινητοποιούνται αυθημερόν και επανέρχονται σε όλες τις δραστηριότητές τους άμεσα εντός ολίγων ημερών.
Σημαντικό πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι το μεγάλο μήκος μυοτομής που επιτυγχάνεται, που πρακτικά είναι αδύνατο με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.
Αλλωστε, η παλαιότερη μέθοδος της χειρουργικής Heller (1913) –τεχνική 100 ετών –αλλά και οι νεότερες λαπαροσκοπικές προσπελάσεις είναι τόσο επιθετικές και επεμβατικές, γιατί απαιτούν τόσο θωρακοτομή όσο και κοιλιακή τομή για να προσεγγίσουν τον οισοφάγο, που πρακτικά τις καθιστούν απαγορευτικές, από άποψη όχι μόνο παλαιότητος αλλά, κυρίως, και επικινδυνότητας.
Σε αντίθεση, η ενδοσκοπική μυοτομή ΠΟΕΜ προσεγγίζει τον πάσχοντα μυ του οισοφάγου άμεσα και εύκολα διά του υποβλεννογονίου tunnel, επιτρέποντας με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα μεγάλου μήκους μυοτομή, ενώ δεν απαιτείται αντιπαλινδρομική επέμβαση.
Η μέθοδος ΠΟΕΜ εφαρμόστηκε, επίσης και από την ομάδα μας, και σε επιβαρημένους, ηλικιωμένους ασθενείς με προχωρημένη αχαλασία και σε περιπτώσεις αποτυχίας προηγούμενων θεραπειών, όπως η παλιά χειρουργική ή λαπαροσκοπική μυοτομή ή η διαστολή με μπαλόνι.
Η πρώτη επιτυχής εφαρμογή της πρωτοποριακής αυτής τεχνικής πραγματοποιήθηκε το 2008, από τον καθηγητή κ. Inoue.Εκτοτε η μέθοδος έχει διαδοθεί σε πληθώρα κέντρων παγκοσμίως, και στην Ελλάδα.
Η ομάδα μας είναι η πρώτη που έφερε και εφάρμοσε την τεχνική ΠΟΕΜ στη χώρα μας, έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία και πραγματοποίησε με εξαιρετική επιτυχία πανελλαδικώς τον μεγαλύτερο αριθμό επεμβάσεων ΠΟΕΜ, χωρίς καμία εξαίρεση, ακόμη και σε υπερήλικη γυναίκα 92 ετών με σιγμοειδή οισοφάγο. Οι ασθενείς μας έχουν έως τρία έτη παρακολούθησης με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Εν όψει των εξαιρετικών αποτελεσμάτων και πλεονεκτημάτων του ΠΟΕΜ έναντι των παλαιότερων θεραπειών, έχει καθιερωθεί και αποτελεί πλέον τη θεραπεία εκλογής σε όλους τους τύπους αχαλασίας.
Θέλω να ευχαριστήσω τον πατέρα του ΠΟΕΜ καθηγητή κ.Inoue για την εκπαίδευσή μου στοΠOEM. Μετά από σχετική έγγραφη άδεια παραθέτουμε στο site μου λίστα με σχόλια ασθενών μας που υποβλήθηκαν με επιτυχία στο ΠΟΕΜ.
Ο κ. Νίκος Ελευθεριάδης είναι Ειδικός – Επεμβατικός Γαστρεντερολόγος, ειδικευθείς στο Digestive Disease Center Showa University Japan.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.