Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο λαϊκισμός είναι που μας κάνει να παραμένουμε σε καθεστώς μνημονίων

Η μασκότ του φημισμένου Πανεπιστημίου Tuffts είναι ένας τεράστιος ελέφαντας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βρέθηκε στη Σχολή Fletcher, όπου η έδρα Κωνσταντίνου Καραμανλή, με βάση τα όσα είπε στην ομιλία του και με «οδηγό» τη μασκότ του Πανεπιστημίου, έδειξε ουσιαστικά ότι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» που δεν μπορείς να τον αγνοήσεις είναι ο λαϊκισμός.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενώπιον ενός ιδιαίτερα απαιτητικού κοινού, μεταξύ των οποίων και μια μεγάλη «καραμανλική» ομάδα, υπό τον βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή που διοργάνωσε και το συνέδριο, προέταξε τη Συμφωνία Αλήθειας της Ν.Δ. έναντι του λαϊκισμού!

Σε μια σύναξη που είχε έντονο καραμανλικό άρωμα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε την πολιτική πρόταση της Ν.Δ. και παρουσίασε το σχέδιό του για το μέλλον, ασκώντας όμως σκληρή κριτική και στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η φθινοπωρινή σύναξη των καραμανλικών έχει πολλαπλά πολιτικά μηνύματα για το εγχώριο σύστημα της κεντροδεξιάς, αφού η οικογένεια Καραμανλή συνειδητά ενισχύει το ηγετικό προφίλ του προέδρου της Ν.Δ. και εκτός Ελλάδος,

Ο αρχικός σχεδιασμός του Πανεπιστημίου ήταν να κληθεί ο Αντώνης Σαμαράς το 2015. Όμως εξαιτίας των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, ακυρώθηκε η εκδήλωση και μετά θεωρήθηκε σκόπιμο από την ηγεσία του Πανεπιστημίου να κληθεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η συζήτηση όμως στην Αθήνα για το πολιτικό φλερτ καραμανλικών και του κ. Τσίπρα, ήταν σε τέτοιο βαθμό που θεωρήθηκε από την οικογένεια Καραμανλή ότι θα έπρεπε να τελειώσει η σχετική σεναριολογία. Μια από τις κινήσεις που επελέγησαν, εκτός από τις δηλώσεις και του βουλευτή Σερρών, ήταν να κληθεί στο διεθνές συνέδριο του Πανεπιστήμιου ο κ. Μητσοτάκης, όπως και έγινε.

Εκεί, λοιπόν στην έδρα Καραμανλή, όπου διατηρούν ενεργή παρουσία οι «καραμανλικοί» (την έδρα για τα επόμενα χρόνια θα την έχει ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, «τσάρος» επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή), ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε την πρότασή του για την…επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα και εξήγησε κατά πόσο και με ποιους τρόπους μπορεί η Ελλάδα να κάνει ένα «come back» σε όλα τα επίπεδα.

Παρουσία ενός σημαντικού τμήματος της ακαδημαϊκής ελίτ των ΗΠΑ και πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, αλλά και προσώπων από την Ελλάδα, όπως ο πρώην Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, κ.α. ο πρόεδρος της Ν.Δ. προέβαλλε το λαϊκισμό ως το βασικό λόγο που η χώρα βρέθηκε στη σημερινή άσχημη κατάσταση και παραμένει σε καθεστώς μνημονίου, αν και οι άλλες χώρες που ήταν στον ίδιο μηχανισμό εξήλθαν.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο λαϊκισμό που ήταν κυρίαρχος στη χώρα ήδη από τη δεκαετία του ’80 και σημείωσε ότι υπήρξε μια διαχρονική ασυνέπεια ανάμεσα στις προεκλογικές υποσχέσεις και τις κυβερνητικές πολιτικές.

Σύμφωνα με τον ίδιο από το 2015 και έπειτα, λόγω της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Ελλάδα έχει απωλέσει δύο χρόνια από τη μεταρρυθμιστική της πορεία, ενώ όπως διευκρίνισε, «σήμερα, προσπαθούμε να επανακτήσουμε ό,τι είχαμε κατακτήσει το 2014».

Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στα αίτια της κρίσης που εντοπίζονται κυρίως στο προβληματικό θεσμικό σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με την αποτυχία του ελληνικού πολιτικού και οικονομικού μοντέλου και υπεραμύνθηκε των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων.

«Πιστεύω ότι μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες. Πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ανακυκλώνει ελλείμματα και πλεονάσματα, όπως συμβαίνει στις Η.Π.Α. και εντός της Ομοσπονδιακής Γερμανίας» είπε με έμφαση.

Για τον κ. Μητσοτάκη, όπως έχει πει επανειλημμένα, οι στοχευμένες, δομικές και εκ βάθρων μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος, ενώ αναφερόμενος στο πρώτο μνημόνιο, σημείωσε ότι «είχε ορισμένα σχεδιαστικά λάθη» και «οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ήταν υφεσιακές», ενώ δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη αναφορικά με το χρέος.

Κατά τον ίδιο η έξαρση του λαϊκισμού δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο και αναφέρθηκε στους «Ποδέμος» στην Ισπανία, στον ηγέτη των Εργατικών Κόρμπιν και τον ευρωσκεπτικιστή Φάρατζ στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και στη Λε Πεν στη Γαλλία, που όπως είπε είναι περιπτώσεις ενδεικτικές της ανόδου του λαϊκισμού σε διεθνές επίπεδο.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η μόνη λύση είναι η πρόταση μιας «Συμφωνίας Αλήθειας» στον ελληνικό λαό. «Μόνο με αυτήν μπορεί να ανακοπεί η πορεία του λαϊκισμού.Σε επίπεδο δημοσκοπήσεων, είναι πλέον σαφές ότι η ‘‘Συμφωνία Αλήθειας’’ κερδίζει έδαφος καθημερινά» είπε και την ανέλυσε διεξοδικά.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτή η συμφωνία αποτελείται από ένα μείγμα σκληρών διαπιστώσεων σε συνδυασμό με έναν οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση.Αυτός ο οδικός χάρτης, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μέσω επενδύσεων ύψους 100 δισεκ. ευρώ στην Ελλάδα την επόμενη πενταετία. Κατά τον ίδιο το ποσοστό των ιδιωτικών επενδύσεων πρέπει να επιστρέψει στο επίπεδο του 20% του Α.Ε.Π., το ποσοστό των εξαγωγών και των υπηρεσιών πρέπει να ξεπεράσει το 40% του Α.Ε.Π., από 30% που είναι σήμερα και παράλληλα, πρέπει να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη 4% του Α.Ε.Π. ανά έτος από το 2018, ώστε να δημιουργηθούν 120.000 νέες θέσεις εργασίας ετησίως.

Για μια ακόμη φορά, υπεραμύνθηκε του δόγματος «λιγότερες εισφορές, λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες» και είπε ότι οι στοχευμένες περικοπές δημοσίων δαπανών είναι αναγκαίο συστατικό της συνταγής του κόμματός του. «Έχουμε υπολογίσει ότι, συνολικά, μπορούν να εξοικονομηθούν περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως» είπε και διευκρίνισε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να υπάρξουν μειώσεις στο Φ.Π.Α. και στον ΕΝΦΙΑ, ενώ και οι εισφορές πρέπει επίσης να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα.

Ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα μέσω τριών βασικών προϋποθέσεων: Ηπρώτηείναιηυιοθέτησηδομικώνμεταρρυθμίσεων, όπως η ώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να προσελκύσει η χώρα ξένες επενδύσεις, αλλά και μια σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε να βελτιωθεί η επιχειρηματικότητα (π.χ. μείωση της φορολογίας και των εισφορών, θέσπιση σταθερού φορολογικού συστήματος). Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος, ώστε να έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτεί με ρευστότητα την αγορά και να υπάρξει ολοκληρωμένη πολιτική για τα «κόκκινα δάνεια». Η τρίτη προϋπόθεση αφορά σε μια διαφορετική δημοσιονομική πολιτική και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να συμφωνηθεί, όπως είπε, ένα νέο μείγμα με τους πιστωτές. «Η νέα προσέγγιση θα μας επιτρέψει να χαλαρώσουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους αναφορικά με το ύψος του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος και την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους» τόνισε.

Εκτενή αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, λέγοντας ότι τον Ιανουάριο του 2015, η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας διακόπηκε και μίλησε για λαϊκίστικη καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε στους Έλληνες ψηφοφόρους μια εύκολη λύση στο δύσκολο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν.

«Σήμερα, όλοι γνωρίζουμε ότι το αποτέλεσμα αυτής της αφελούς προσέγγισης είναι ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, οδήγησε τη χώρα στην επιβολήcapitalcontrols, φτάνοντας ένα βήμα πριν την επιστροφή στη δραχμή και την χρεοκοπία» είπε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα ανέφερε ότι έπειτα από μια περίοδο έξι μηνών, το κόστος των διαπραγματευτικών τακτικών του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν ιδιαίτερα υψηλό, αφού η χώρα υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο και σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τα επιπλέον μέτρα που καλείται σήμερα να λάβει σε βάρος των πολιτών της χώρας.

Κατά τον ίδιο το συστατικό της επιτυχίας είναι η αλλαγή νοοτροπίας ώστε να ορθοποδήσει η χώρα, ενώ συμπλήρωσε πως η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την υιοθέτηση πετυχημένων διεθνών πρακτικών.

Για να γίνει αυτό όμως, όπως είπε πρέπει να υπάρξει σύγχρονο πνεύμα, αλλά πήγε χιλιάδες χρόνια πίσω στη μάχη της Σαλαμίνας και στο χρησμό του μαντείου των Δελφών που προειδοποίησε τους Αθηναίους ότι«τα ξύλινα τείχη είναι εκείνα που θα σώσουν την πόλη».

«Αυτό είναι πιθανώς ένα μάθημα για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για το μέλλον της Ελλάδας: Ας μην υψώνουμε τείχη που θα μας προστατεύουν από την πρόοδο, αλλά, ας αγκαλιάσουμε την αλλαγή και ας δημιουργήσουμε μια χώρα, όπως εμείς θέλουμε να είναι η Ελλάδα του μέλλοντος» τόνισε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.