2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή κριτική στην οικονομική πολιτική από την κίνηση των «53+»

Με βασικούς θεματικούς άξονες το ρόλο της Αριστεράς τον 21ο αιώνα αλλά και το ρόλο του Κόμματος συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, σήμερα Παρασκευή, στο γήπεδο του Taekwondo το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Με βασικούς θεματικούς άξονες το ρόλο της Αριστεράς τον 21ο αιώνα αλλά και το ρόλο του Κόμματος συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, σήμερα Παρασκευή, στο γήπεδο του Taekwondo το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σκληρή κριτική στην οικονομική πολιτική από την κίνηση των «53+»

Στόχος ήταν και παραμένει η ανακούφιση των υποτελών τάξεων, στόχος που αν και υπηρετείται ελλιπώς, παραμένει ζωντανός και ταυτόχρονα είναι ο όρος για την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, επισήμανε με κείμενο της που διάβασε η Κατερίνα Κνήτου, η «Πρωτοβουλία Μελών 53+».

Μιλώντας για τις σχέσεις κόμματος-κυβέρνησης είπε ότι υπήρξαν κρίσιμες αποφάσεις που ελήφθησαν ερήμην των μελών του κόμματος.

Ολόκληρο το κείμενο

Η κίνηση τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τα κινήματα και τον επανασχεδιασμό της στρατηγικής του, προκειμένου να αποκτήσει την ιδεολογική ηγεμονία, ενώ τόνισε ότι παραμένει ο στρατηγικός στόχος για «σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία».

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ήλθε όχι ως διαχειριστής της απελπισίας, αλλά για να αλλάξει την κοινωνία», ενώ πρόσθεσε ότι «ξεκινώντας από την υποχώρηση (του Ιουλίου 2015) και την υποχρεωτική συμφωνία, αν και όλο αυτό ερμηνεύθηκε σωστά ως προϊόν εκβιασμού, εντούτοις στην πορεία η εξήγηση αποδυναμώθηκε και τώρα φαίνεται ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις αποτελούν το δικό μας πρόγραμμα.

Αυτή η τακτική μπορεί να δημιουργήσει την στρεβλή αντίληψη ότι όλοι ίδιοι είναι» είπε η κ. Κνήτου, προσθέτοντας ότι «η συμφωνία με το πιστόλι στον κρόταφο, μπορεί να είναι ηπιότερη από εκείνη της ΝΔ, αλλά απέχει έτη φωτός από ένα ταξικό κοινωνικό πρόγραμμα» και αναφέροντας στην συνέχεια ότι «πρέπει να αποφευχθεί η αντίληψη ότι η ήττα και ο συμβιβασμός είναι στρατηγική μας επιλογή και να αποσαφηνιστεί ότι το μνημόνιο δεν είναι δικό μας, (αποσαφήνιση) και για την σχέση μας με τα κινήματα και την κοινωνία στην πορεία απεγκλωβισμού από το μνημόνιο».

Έκανε λόγο για απαίτηση των ευρωπαϊκών ελίτ, υιοθέτησης του μνημονίου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι η άρνησή μας είναι διαχωριστική γραμμή με το φιλελεύθερο μπλοκ στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η κίνηση στην παρέβασή της ανέφερε ότι το παράλληλο πρόγραμμα λειτουργεί ανταγωνιστικά προς το μνημόνιο στην πορεία απεγκλωβισμού από αυτό και επισήμανε ότι η καθυστέρηση υλοποίησης του παράλληλου προγράμματος συνιστά σοβαρή αδυναμία, η οποία αθροιζόμενη με φαινόμενα καταστολής, αμφισημιών, και προνομιακής συνάντησης με δικαστικούς, την ώρα που τα ΜΑΤ καταστέλλουν διαδηλώσεις, συσκοτίζουν σειρά θετικών πρωτοβουλιών στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση.

Τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης της υλοποίησης του παράλληλου προγράμματος και όλο αυτό να γίνει αντικείμενο αυτοτελούς συζήτησης στα κομματικά όργανα και στο σύνολο του κόμματος.

Κάλεσε σε αυτοκριτικό αναστοχασμό της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ και σε άμεση αποκατάσταση της σχέσης του με τμήματα της κοινωνίας που πλήττονται από υφεσιακά μέτρα.

Κάλεσε, επιπλέον, σε άμεση αποκατάσταση των αδικιών, επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αποτροπή οποιασδήποτε απόπειρας επιβολής εργασιακού μεσαίωνα, και αταλάντευτη μάχη για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς, όπως είπε, «ανάπτυξη δεν γίνεται χωρίς εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Είπε ότι η σύγκριση του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να γίνεται με το αντίστοιχο της ΝΔ, αλλά βάσει των προτεραιοτήτων που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ προγραμματικά έχει θέσει και πρόσθεσε ότι «είμαστε στην κυβέρνηση γιατί θεωρούμε ότι μπορούμε να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των πιο αδύναμων».

Αναφορικά με το κόμμα, έκανε λόγο για εμφανείς αδυναμίες που προέκυψαν λόγω μετακίνησης σειράς στελεχών στην κυβέρνηση, καθώς και ελλιπή λειτουργία που δεν επιτρέπει στο μέλος του κόμματος να είναι στο κέντρο λήψης αποφάσεων.

Οι 53 υποστήριξαν ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι κομματικές δομές που θα ενισχύουν την συλλογική λειτουργία και θα αποκλείουν παραγοντισμούς και αρχηγισμούς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Επίσης επισήμαναν, ότι δεν πρέπει να μετατοπίζεται το κέντρο από την Κουμουνδούρου στο Μαξίμου, προσθέτοντας «το κόμμα δεν είναι παράρτημα της κυβέρνησης».

Έθεσαν επίσης τα ερωτήματα, πόσοι είναι ικανοποιημένοι από την τηλεοπτική μας παρουσία, πόσοι από την ΚΟ είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις στο κόμμα και στις δομές αλληλεγγύης.

Τέλος κάλεσαν σε θέσπιση, με απόφαση του Συνεδρίου, Κώδικα Δεοντολογίας και πρότεινε να μην είναι κανένας υποψήφιος αν δεν τηρεί τις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τέλος, είπε ότι οι τηλεοπτικές συμμετοχές (στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ) δεν πρέπει να είναι ατομική υπόθεση ενός εκάστου.

Παρεμβάσεις στελεχών

Η μεγάλη εικόνα τι σημαίνει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η εικόνα από την καθημερινότητα, αυτές οι δύο εικόνες βρίσκονται συχνά σε αντίφαση, ανέφερε στην παρέμβασή του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς. «Ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση συνιστά ένα παράδοξο. Ο ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή το δημοψήφισμα έγινε ο στόχος όλων των πολιτικών κομμάτων, των ΜΜΕ, των συνδικάτων, των πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης και πάρολα αυτά άντεξε τις δεύτερες εκλογές. Την ίδια ώρα είχε να διαχειριστεί το μεγάλο προσφυγικό ρεύμα και όλοι να λένε στην Ευρώπη «ζήτω η φιλοξενία». Αναδείχθηκε το πού πηγαίνει η Ευρώπη με αιχμή τη δική μας πολιτική».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας, στην εισηγήσή του αναφέρθηκε σε όσα διαδραματίστηκαν από τον Ιανουάριο του 2015, έως σήμερα ενώ επισήμανε ότι, ακόμα και τώρα, υπάρχει ελλιπής ενημέρωση, ενώ, ειδικά σε ό,τι αφορά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης, είπε ότι ορισμένα μέτρα θα έπρεπε να έχουν ληφθεί γρηγορότερα.

Αναφορικά με τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ την ίδια περίοδο είπε ότι η ισοτιμία των μελών είχε αντικατασταθεί από την ισοτιμία των τάσεων, προσθέτοντας ότι η διάσπαση πιθανότατα δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί, έτσι κι αλλιώς, αλλά θα μπορούσε να είχε λιγότερες αρνητικές συνέπειες “αν είχαμε φροντίσει πιο έγκαιρα για ένα συντροφικό διάλογο στο κόμμα”.

Αναφορικά με την «Αριστερά στον 21ο αιώνα», ο κ. Μπαλάφας τόνισε ότι μια τοποθέτηση επί του ζητήματος απαιτεί πριν απ’ όλα επισκόπηση του διεθνούς πλαισίου και έκανε λόγο, στη συνέχεια, για έναν εν εξελίξει ακήρυχτο πόλεμο στον οποίο διακυβεύεται η μορφή των κοινωνιών τις επόμενες δεκαετίες και του οποίου η έκβαση δεν είναι δεδομένη.

Είπε ότι το οποιοδήποτε κοινωνικό συμβόλαιο έχει καταρρακωθεί, ομοίως και η θέση της ψυχροπολεμικής, έστω, σταθερότητας, και κυρίαρχο στοιχείο είναι η ρευστότητα που περιλαμβάνει και πολεμικές συγκρούσεις, απόρροια των οποίων είναι και οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ενώ ταυτόχρονα στο πλαίσιο αυτό ευνοείται η άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων.

«Ταυτόχρονα» ανέφερε, «υπάρχουν λαϊκές αντιστάσεις και νίκες στην Ευρώπη, αλλά και απίσχναση αριστερών δυνάμεων όπως στην Λ. Αμερική», προσθέτοντας ότι «οι αριστερές δυνάμεις θα είναι παρούσες και θα ενισχύονται στον αγώνα για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεωνάς, μιλώντας στις εργασίες του 2ου Συνεδρίου του κόμματος είπε ότι «ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε υποχρέωση να επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και την κατώτατη σύνταξη στα 620 ευρώ, ενισχύοντας και με αυτόν τον τρόπο την άνοδο της αγοράς», ενώ προσέθεσε ότι «τόσο το ύψος του κατώτατου μισθού, όσο και εκείνο της σύνταξης απορρέουν από την Γενική Συλλογική Σύμβαση του 2001 που πρέπει να επαναφέρουμε τώρα».

Όσον αφορά την οργανωτική αναδιάρθρωση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι απαιτείται το κόμμα να αποκτήσει όργανα και σώματα (κομματικές οργανώσεις) σε επίπεδο Περιφέρειας και Αντιπεριφέρειας και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί προτείνεται η δημιουργία Περιφερειακών και Νομαρχιακών Συνδιασκέψεων.

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας (ΠΓ), Αντώνης Κοτσακάς, μίλησε για την αναγκαιότητα για την Αριστερά του 21ου αιώνα.

«Το τι είναι η Αριστερά του 21ου αιώνα είναι θέμα αχαρτογράφητο, για την παγκόσμια Αριστερά, όχι μόνο για τη δική μας», είπε ο κ. Κοτσακάς, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε ότι μέχρι τώρα η Αριστερά πορεύτηκε με τις ιδεολογικές και θεωρητικές επεξεργασίες των κλασικών του μαρξισμού, εξήγησε ότι μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, μετά το σύστημα Φορντ ήταν η φάση του εμπράγματου καπιταλισμού και έχουμε περάσει τώρα σε νέα φάση, στον άυλο καπιταλισμό και στη φάση έντασης κεφαλαίου και γνώσης. Χαρακτήρισε πάρα πολύ καλή την εισήγηση του προέδρου Αλέξη Τσίπρα.

«Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η Αριστερά στην όποια έκφρασή της, βρίσκεται σήμερα σε μια αμηχανία», ανέφερε και τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αρκεστούμε να λέμε ότι ο νεοφιλελεύθερος παγκόσμιος καπιταλισμός βρίσκεται σε αδιέξοδα, αν δεν παραδεχτούμε ότι και η Αριστερά βρίσκεται σε μια αμηχανία νέων ιδεολογικών και θεωρητικών επεξεργασιών. Είναι ανάγκη να απαντήσει η Αριστερά σε αυτά τα ζητήματα», τόνισε. Είπε ότι δεν φτάνει να μιλάμε για τη «δική μας Αριστερά» και τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού, προσθέτοντας ότι υπάρχουν θεωρητικοί που υποστηρίζουν ότι το νέο επαναστατικό υποκείμενο δεν θα είναι το προλεταριάτο αλλά το πρεκαριάτο, και πως «αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να αφορούν το συνέδριο».

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο κ. Κοτσακάς είπε ότι το παλιό μοντέλο των κομμάτων δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στις νέες πολυσύνθετες συνθήκες. Υπογράμμισε ότι ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ -με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που δεν ακυρώθηκε από την αντίληψη του κεντρικού κρατικού σχεδιασμού της Γ’ Διεθνούς και δεν ενσωματώθηκε στη διαχειριστική αντίληψη της σοσιαλδημοκρατίας-, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στις καινούργιες ανάγκες, στο ιδεολογικό και το οργανωτικό πεδίο. Τέλος, είπε ότι «η δική μας Αριστερά» πρέπει να κάνει μια προσπάθεια να φύγει από τη μάχη οπισθοφυλακής για τη διατήρηση των κεκτημένων, «πρέπει να βγούμε μπροστά με επιθετικό τρόπο».

Το μέλος της ΠΓ και διευθυντής του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», Χάρης Γολέμης, πρότεινε βασικά σημεία για το τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

-Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χωρίς την απαλλαγή από την εποπτεία, τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και τη ριζική μείωση των στόχων επίτευξης πλεονασμάτων, που θα μπορούσαν να επιφέρουν χαλάρωση της λιτότητας, δεν μπορεί να υπάρξει αριστερό success story.

– Θεωρώντας δεδομένη αυτή την ανάγκη ανατροπής του υφιστάμενου πλαισίου, οι συμμαχίες με τις χώρες του Νότου και ο διάλογος με τη σοσιαλδημοκρατία που πρέπει να είναι επιλεκτικός και προσεκτικός, είναι χρήσιμες και καλώς επιδιώκονται, φτάνει να μην εξαντλούν την ευρωπαϊκή στρατηγική του κόμματος.

– Αναφορικά με τις σχέσεις κυβέρνησης-κόμματος, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να δρα αιφνιδιάζοντας το κόμμα.

– Στο πλαίσιο του ΚΕΑ ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να προωθήσει σχήμα ενισχυμένης συνεργασίας με τα ομόλογα κόμματα του ευρωπαϊκού Νότου. Συνεργασία για παρεμβάσεις στα ευρωπαϊκά όργανα.

– Δεδομένου ότι συγκρούσεις με τους θεσμούς θα εξακολουθήσουν στο μέλλον, ενώ και οι ευρωπαϊκές εξελίξεις, όπως και η στάση ορισμένων χωρών όπως της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά προβλέψιμη είναι, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι διά παν ενδεχόμενο.

– Δεν κυβερνάμε πάση θυσία παρά μόνο εφόσον μπορούμε να προστατέψουμε τα λαϊκά συμφέροντα όσο είναι δυνατόν αυτό μέσα σε ασφυκτικές μνημονιακές συνθήκες.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ένα ισχυρό πολυτασικό δημοκρατικό μη αρχηγικό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, απολύτως διακριτό από τη σοσιαλδημοκρατία.

Ο κ. Γολέμης ανέφερε ότι τα λαϊκά στρώματα ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 με τη δέσμευση αυτή τη φορά του κόμματος να διαχειριστεί το νεοφιλελεύθερο μνημόνιο δικαιότερα από ό,τι η Δεξιά, για να προσθέσει ότι τα όρια αυτής της προσπάθειας φαίνονται, πως τα μέλη της κυβέρνησης διαπραγματεύονται σκληρά με το κουαρτέτο και πως η επιδίωξη να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό είναι σοβαρή και επίμονη, παρά τα στρατηγικά λάθη που έγιναν, όπως είπε. Υποστήριξε ότι για το μνημόνιο «πρέπει να τονίζουμε πάντα ότι δεν είναι ιδιοκτησία μας αλλά ότι μας επιβλήθηκε πραξικοπηματικά», ότι είναι «αδυσώπητο» και η Επιτροπή «αμείλικτη». Ανέφερε ότι γι’ αυτόν τον λόγο η λαϊκή συμμαχία που έχει φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, φαίνεται και από δημοσκοπήσεις ότι κρατάει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως επίπτωση -όπως περιέγραψε- της εφαρμογής του μνημονίου. Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου ο κ. Γολέμης παρουσίασε τις προτάσεις του.


Παρέμβαση του Πάνου Τριγάζη

Στο κέντρο του συνεδρίου μας βρίσκεται η ανασυγκρότηση του κόμματός μας ως κόμματος των μελών, αλλά και ως κόμματος δεμένου με την κοινωνία. Ούτε στιγμή δεν πρέπει να φεύγει από το οπτικό μας πεδίο ότι σε όλες τις φάσεις της νικηφόρας πορείας μας την κύρια προωθητική δύναμή μας αποτέλεσε η κοινωνία και εκείνες οι δυνάμεις της, κυρίως τα λεγόμενα μη προνομιούχα στρώματα και η νεολαία, που «δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερά στον 21ο αιώνα. Αυτό συμβαίνει όχι γιατί είμαστε αρνητές της ιστορίας δύο αιώνων της αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος, από το οποίο πολλοί εξ ημών προερχόμαστε, αλλά γιατί η σύγχρονη αριστερά οφείλει να οικοδομηθεί σε σύγχρονο και πρωτόγνωρο οικονομικοκοινωνικό και περιβαλλοντικό έδαφος. Προφανώς, η αριστερά του 21ου αιώνα χρειάζεται και νέες ιδέες, αφού οι συνθήκες έχουν αλλάξει, όχι μόνο οι καιροί, όπως λέει και γνωστό τραγούδι του Bob Dylan, «The times change» είναι ο τίτλος, αν θυμάμαι καλά.

Ανασυγκροτούμε, λοιπόν, και οικοδομούμε τον ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερά του 21ου αιώνα, με στρατηγικό στόχο τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα, που δεν μπορεί να είναι ο σοσιαλισμός που κατέρρευσε παταγωδώς, αλλά σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία. Ωστόσο, οφείλω να επισημάνω ότι η ανασυγκρότηση δεν είναι πανάκεια, ούτε μονοδιάστατη, δηλαδή οργανωτική

Τέλος, συντρόφισσες και σύντροφοι, καλούμαστε στη νέα πορεία που θέλούμε να απορρίψουμε ένα είδος «εθνικής κουλτούρας», που αποδίδει όλα τα δεινά της Ελλάδας στους ξένους. Η προσέγγιση αυτή συσκοτίζει τις πραγματικές, δηλαδή τις ταξικές αιτίες της κρίσης που ζει η χώρα εδώ και περίπου έξι χρόνια.

Οι επιτροπές Πολιτικής Απόφασης και Καταστατικού

Σήμερα το πρωί ανακοινώθηκαν από το προεδρείο του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικής Απόφασης και της Επιτροπής Καταστατικού, οι οποίες θα κάνουν τις εισηγήσεις τους προς το συνέδριο το Σάββατο το απόγευμα. Η Επιτροπή Καταστατικού αναμένεται να προτείνει 4 αλλαγές: 1) Ποσόστωση φύλου κατά 1/3 για όλα τα όργανα. 2) Περιφερειακή συγκρότηση. 3) Αλλαγές στη συγκρότηση τμημάτων. 4) Τέλος, εξετάζεται να συμπεριληφθούν στην ποσόστωση του ορίου του 25% για τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών στα όργανα του κόμματος και οι βουλευτές (εδώ καταγράφονται πιο ευρείες ανησυχίες για το ενδεχόμενο να αποδυναμωθεί στελεχικά η Κεντρική Επιτροπή). Εκτός από την πρώτη αλλαγή, που έχει γίνει ομόφωνα δεκτή από την Κεντρική Επιτροπή και τα μέλη της Επιτροπής, για τις υπόλοιπες οι “53+” έχουν εκφράσει διαφωνίες και προτείνουν να μετατεθούν σε καταστατικό συνέδριο, που έχει αποφασιστεί να γίνει, ούτως ή άλλως, μέσα στον επόμενο χρόνο. Τα μέλη της Επιτροπής είναι οι: Όλγα Αθανίτη, Πέτρος Καραγιώργος, Άγγελος Μανταδάκης, Νίκος Παυλίδης, Δημήτρης Σακελλάρης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, Λίνα Χρήστου.

Τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικής Απόφασης είναι οι Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Δραγασάκης, Νάσος Ηλιόπουλος, Αντώνης Κοτσακάς, Πάνος Λάμπρου, Γιάννης Μπαλάφας, Γιάννης Μπουρνούς, Θοδωρής Παρασκευόπουλος, Νίκος Σκορίνης, Ιάσονας Σχινάς Παπαδόπουλος, Νίκος Παππάς, Μαρίκα Φραγκάκη. Η Επιτροπή Πολιτικής Απόφασης αναλαμβάνει να ετοιμάσει ένα σχετικά σύντομο κείμενο με τις βασικές πολιτικές αιχμές, που συμπυκνώνει τη συζήτηση που έγινε στο συνέδριο (το εκτενές κείμενο είναι οι Θέσεις).

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου

Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, χθες Πέμπτη, χαρακτήρισε η ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Το Συνέδριο του κόμματος ξεκίνησε με μεγάλη κινητικότητα στο εσωκομματικό πεδίο, όπου οι πάλαι ποτέ συνιστώσες υπό τη μορφή τάσεων πλέον, θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν την επιρροή του και να καθορίσουν τις εργασίες του Συνεδρίου και τους νέους συσχετισμούς που θα προκύψουν από αυτό.

Η πιο επιθετική κριτική που ασκείται προς την ηγεσία είναι αυτή που εκφράζει και διατύπωσε στο συνεδριακό της κείμενο η τάση των «53+» στην οποία ανήκουν ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Θόδωρος Δρίτσας, η Θεανώ Φωτίου, βουλευτές όπως η Τασία Χριστοδουλοπούλου και κομματικά στελέχη όπως ο Πάνος Λάμπρου.

Η τάση αυτή απορρίπτει όλη την κυβερνητική ρητορική περί «νικών» επί των δανειστών και μιλά ανοιχτά για εκβιασμούς από τους εταίρους. Διαμηνύει δε ότι δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός της αριστεράς η εξουσία.

Χαρακτηριστικό πάντως της ατμόσφαιρας που διαμορφώνεται εν όψει συνεδρίου είναι και το γεγονός ότι διάφοροι εσωκομματικοί παράγοντες εκφράζουν δημοσίως γνώμες και εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Εντύπωση έχει προκαλέσει στο μεταξύ η ανακίνηση του θέματος από κυβερνητικά στελέχη μάλιστα, του ανασχηματισμού. Κυβερνητικές πηγές κοντά στο Μαξίμου διέδιδαν ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα γίνουν αμέσως μετά το συνέδριο, αποσαφηνίζοντας έτσι την όλη υπόθεση, που ήθελε μέχρι χθες να έχει δύο βασικές εναλλακτικές:

ανασχηματισμό όντως αμέσως μετά το συνέδριο και ανασχηματισμό με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, μιας και την ίδια ώρα το Μαξίμου υποστήριζε ότι αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου. Άλλωστε το ερώτημα ήταν και μάλλον παραμένει το εάν είναι δόκιμο να αλλάξουν υπουργοί, που έχουν ήδη ξεκινήσει ή έχουν προετοιμαστεί να κάνουν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Παρασκευή

09:00 -15:00- Η Αριστερά στον 21ο αιώνα. Περιλαμβάνει το Κεφ. Α (Απολογισμός) και το Κεφ. Β (Το Παρόν και το Μέλλον)

Ομιλίες Συνέδρων

15:00 – 21:00 – Το Κόμμα. Περιλαμβάνει το Κεφ. Γ

Ομιλίες Συνέδρων

21:00 – Λήξη Εργασιών

Σάββατο

09:00 – 09:30 – Έναρξη- Συγκρότηση Εφορευτικής Επιτροπής

09:30 – 15:30 – Προγραμματικές αιχμές. Περιλαμβάνει το Κεφ. Δ

Ομιλίες Συνέδρων

16:00 – Κείμενο Θέσεων – Πολιτική Απόφαση – Τροποποίηση Καταστατικού – Ψηφοφορίες

21:00 – Λήξη Εργασιών

Κυριακή

10:00-17:00- Εκλογή Προέδρου

Εκλογή Κεντρικής Επιτροπής

Εκλογή Εξελεγκτικής Επιτροπής

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.