Μικρή καθημερινή απόλαυση, τρόπος ζωής, απαραίτητο χαλαρωτικό, ευκαιρία συναντήσεων. Η σχέση των Ελλήνων με τον καφέ είναι ιδιαίτερη, ένα όμως είναι σίγουρο. Η κουλτούρα του καφέ ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας. Με αφετηρία ότι ως brand το «Open Coffee» είναι απόλυτα συμβατό με το ελληνικό ταμπεραμέντο, οι χαλαρές συναντήσεις ανάμεσα σε ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία κλείνουν εφέτος 10 χρόνια παρουσίας στην ελληνική startup κοινότητα.
Εχοντας ξεκινήσει σε μια εποχή που η έννοια της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αφορούσε μόνο λίγους μυημένους, το «Open Coffee» διαμόρφωσε ένα δραστήριο οικοσύστημα. Από τους 25 συμμετέχοντες που συγκέντρωσε η πρώτη συνάντηση το 2007, σήμερα εκατοντάδες άνθρωποι γνωρίζονται, συζητούν, παρακολουθούν ομιλίες, αλληλεπιδρούν σε κάθε event. Οι πάνω από 80 συναντήσεις του Open Coffee Athens αποδεικνύουν ότι έχει γίνει θεσμός.


Νέα σεζόν, νέες ιδέες

Η νέα σεζόν ξεκινά την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016 στο Μουσείο Μπενάκη με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση, στην οποία το «παρών» θα δώσουν και οι τέσσερις συνιδρυτές της Avocarrot, που πρόσφατα εξαγοράστηκε από τη γερμανική Glispa, η οποία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου. Η πορεία από την ίδρυση στην εξαγορά θα είναι το θέμα ενός ζωντανού διαλόγου με την ιδρυτική ομάδα, που θα εμφανιστεί πρώτη φορά επί σκηνής.
Ακόμη, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Oseven κ. Βασίλης Στιβακτάκης θα παρουσιάσει την εφαρμογή που φέρνει την τηλεματική στο κινητό, δημιουργώντας μια πλατφόρμα που αναλύει αξιόπιστα την οδηγική μας συμπεριφορά. Στόχος να βοηθήσει εμάς να οδηγούμε καλύτερα και τον ασφαλιστή μας να χρεώνει λιγότερο. Η βιομηχανία του αυτοκινήτου μεταμορφώνεται, με το λογισμικό να αποκτά καθοριστικό ρόλο.
Το όραμα της εταιρείας Centaur Technologies, αλλά και οι ευκαιρίες που ανοίγονται για τεχνολογικές λύσεις στον αγροτικό τομέα (agtech) θα αποτελέσουν το αντικείμενο της παρουσίασης του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου κ. Σωτήρη Μπαντά. Η Centaur αναπτύσσει Internet-of-Things (IT) εφαρμογές και αισθητήρες που τοποθετούνται σε αποθηκευτικούς χώρους αγροτικών προϊόντων και εξασφαλίζουν την ποιότητα και συντήρησή τους. Πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε χρηματοδότηση 1,3 εκατ. με κύριο επενδυτή ισραηλινό fund.


Κουλτούρα επιχειρηματικότητας

Η διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας γύρω από την επιχειρηματικότητα είναι, όπως λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο εμπνευστής του Open Coffee Athens και διευθυντής του Open Fund κ. Γιώργος Τζιραλής, εκ των σημαντικότερων επιτευγμάτων των ανοιχτών συναντήσεων. «Οι συμμετέχοντες δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν κάτι εξωπραγματικό, αλλά καθημερινούς ανθρώπους να μοιράζονται τις εμπειρίες τους. Στόχος μας είναι όποιος έρθει, στο τέλος της βραδιάς να πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει».
Από το event δεν θα μπορούσε να λείψει το networking στο καφέ μπαρ του Μουσείου Μπενάκη, εξάλλου αυτός είναι και ο απώτερος σκοπός. Ενα μηνιαίο ραντεβού για τους ανθρώπους που δημιουργούν, εργάζονται ή απλώς ενδιαφέρονται για την τεχνολογία και το επιχειρείν με σκοπό να γνωριστούν καλύτερα, να ανταλλάξουν εμπειρίες και επαφές, εν τέλει να συνεργαστούν στην επόμενή τους προσπάθεια.
Ως προς την κριτική που ασκείται συχνά γύρω από την επιτυχία ή την αποτυχία του οικοσυστήματος των startups, σχολιάζει μόνο πως «αν το εγχείρημά μας έχει προχωρήσει παρακάτω, αυτό έχει γίνει χάρη στις αποτυχίες και όχι στις επιτυχίες. Εξάλλου όταν ξεκινάς να επιχειρείς, ειδικά σε κάτι καινοτόμο, είναι εξαιρετικά πιθανό να αποτύχεις».


Συναντήσεις ανοιχτές και δωρεάν

Οι συναντήσεις του Open Coffee είναι ανοιχτές και δωρεάν για όλους τους ενδιαφερομένους. Η προσέλευση για τη συνάντηση της Παρασκευής ξεκινά στις 6.00 το απόγευμα στο καφέ του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), με τις παρουσιάσεις να ξεκινούν στο αμφιθέατρο στις 7.00, ενώ το καφέ μπαρ θα μείνει ανοικτό μέχρι αργά. Περισσότερες πληροφορίες βρείτε στο σχετικό facebook event.
Εκτός από την Αθήνα, το Open Coffee δίνει ραντεβού με περιοδικές συναντήσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Λάρισα και Μυτιλήνη.

HeliosPlus