Λίγο πριν από τις 22.00 ολοκληρώθηκε η πεντάωρη (άρχισε στις 17.00 της Τετάρτης) διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, η οποία εξελίχθηκε σε κλίμα έντασης, χωρίς ωστόσο τις οξείες δηλώσεις της προηγούμενης συνεδρίασης της 30ής Σεπτεμβρίου. Την Παρασκευή θα διεξαχθεί η δεύτερη διάσκεψη επί του θέματος.

Συζητείται το θέμα του τυπικού ζητήματος, να απορριφθούν ως απαράδεκτες οι προσφυγές, και σημείο αιχμής αναδεικνύεται το αν κατά την προδιαγωνιστική διαδικασία προεκλήθη ανήκεστος βλάβη στους προσφεύγοντες.

Οι τρεις προεισηγήσεις των βοηθών του εισηγητή, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμορφώνουν μια πλειοψηφία 2-1. Οι δύο φαίνεται ότι κλίνουν σαφώς υπέρ της μίας άποψης, ενώ η τρίτη ακολουθεί μια ενδιάμεση άποψη, η οποία, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ήξεις-αφήξεις».

Οι προεισηγήσεις, οι οποίες έχουν υποβληθεί κυρίως στον εισηγητή κ. Γ. Παπαγεωργίου, ο οποίος πάντως δεν παίρνει θέση σύμφωνα με τη νεότερη νομοθεσία, δεν είναι δεσμευτικές ούτε για την Ολομέλεια του δικαστηρίου που συνεδριάζει, αλλά ούτε για τον εισηγητή. Εκτιμάται πάντως ότι επηρεάζουν τα μέλη της διευρυμένης Ολομέλειας, αφού οι βοηθοί του εισηγητή έχουν κάνει λεπτομερή έρευνα τις τελευταίες ημέρες τόσο του νομικού και συνταγματικού καθεστώτος που ισχύει στη χώρα μας όσο και της νομολογίας η οποία πρέπει να επικρατήσει στη συγκεκριμένη περίπτωση…
Η πρώτη διάσκεψη για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά αλλά και για το παραδεκτό ή όχι των προσφυγών έγινε υπό τη σκιά της ματαίωσης της διάσκεψης της 30ής Σεπτεμβρίου, μια απόφαση του προέδρου που σήκωσε πολλά σχόλια. Σήμερα, Τετάρτη, κατ’ αρχάς αναμενόταν να εξεταστεί –όπως και έγινε– αν οι προσφυγές πρέπει να γίνουν τυπικά δεκτές ή αν πρέπει να απορριφθούν. Υπάρχει η μία τάση, η οποία τάσσεται υπέρ της απόρριψης των προσφυγών ώστε το δικαστήριο να μην μπει στην ουσία της συνταγματικότητας· μια δεύτερη τάση επιχειρηματολογεί με σφοδρότητα για την πρόκληση σοβαρής βλάβης στους προσφεύγοντες, επομένως απαιτείται να μπει το δικαστήριο στην ουσία της υπόθεσης, εξετάζοντας αν η μετακύλιση αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης ήταν συνταγματική…
Αν τελικά γίνει δεκτή η απόρριψη ως απαραδέκτων των προσφυγών η διαδικασία θα είναι σύντομη και ουσιαστικά θα παραπεμφθεί η νέα κρίση της υπόθεσης στις 13 Ιανουαρίου 2017, όταν συζητηθεί κατ’ αρχήν η νομιμότητα ή όχι τη διαδικασίας προκήρυξης. Αυτό άλλωστε θα μετακυλίσει χρονικά και την τελική απόφαση. Αν πάντως οι δικαστές μπουν στην ουσία της υπόθεσης, οι διασκέψεις θα είναι περισσότερες των δύο και δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η καταγραφή της απόφασης, που είναι η απόφαση της πλειοψηφίας την Παρασκευή το απόγευμα, αλλά θα χρειαστούν και άλλες συνεδριάσεις των 30 συμβούλων Επικρατείας, των αντιπρόέδρων και του προέδρου κ. Ν. Σακελλαρίου.
Η διάσκεψη του δικαστηρίου γίνεται μετά τη συζήτηση της υπόθεσης στις 4 Ιουλίου και οι προσφεύγοντες κατά του νόμου 4339/2015 και των υπουργικών αποφάσεων χορήγησης των τεσσάρων αδειών είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha, Mega, Star, Έψιλον, Σκάι και άλλοι… Η διάσκεψη βέβαια γίνεται με διαμορφωμένο το τηλεοπτικό τοπίο και με τους τέσσερις να έχουν ήδη πάρει κατ’ αρχήν την τηλεοπτική άδεια…