Πέρασε στα ψιλά -λόγω των βομβών κατά Βαρουφάκη – η αγωνία που εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας για την ανάγκη η χώρα να βιαστεί ώστε να μπορέσει έως το 2018 να βγει στις αγορές.
Μπορεί τον Στουρνάρα να τον αντιπαθούν και να μην θέλουν να τον βλέπουν οι ιδεοληπτικοί κυβερνώντες της χώρας, θεωρώντας τον μάλιστα δυνάμει αντίπαλο στο χώρο της κεντροαριστεράς, ωστόσο ένα είναι σαφές : ίσως να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα άλλος αξιωματούχος σαν τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος που να ξέρει καλύτερα αφενός μεν τι σκέφτονται οι Βρυξέλλες και πως λειτουργούν οι μηχανισμοί της ΕΚΤ αλλά συγχρόνως να γνωρίζει και τις πληγές της ελληνικής οικονομίας και γραφειοκρατίας ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να περάσει τα εμπόδια και να σταθεί μια ώρα αρχύτερα στα πόδια της.
Όταν ,λοιπόν, ο Στουρνάρας μιλώντας στη Βουλή εκφράζει την ανησυχία το ότι η χώρα μπορεί να μην προλάβει, τότε όλοι μας -και ιδιαίτερα οι κυβερνητικοί- θα πρέπει να ανοίγουν τ αυτιά του να ακούσουν τι λέει.
Εάν η χώρα δεν προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στις ιδιωτικοποιήσεις και στις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι εταίροι, λέει ο Στουρνάρας, δεν θα μπορέσει να κλείσει εγκαίρως τη δεύτερη αξιολόγηση και κινδυνεύει να μην προλάβει ως τον Ιούνιο 2018 που λήγει το πρόγραμμα στήριξης να έχει βγει κανονικά στις διεθνείς αγορές για την χρηματοδότηση όλων των αναγκών της.
Κινδυνεύουμε δηλαδή να μείνουμε μετέωροι ,χωρίς χρηματοδότηση και υποψήφιοι για τέταρτο μνημόνιο το οποίο, όμως, καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει . Παρά μόνο, ίσως, εάν αυτό μας οδηγήσει – σύμφωνα με τους σχεδιασμούς Σόιμπλε – κατ ευθείαν στη δραχμή .
Είναι εμφανές -λοιπόν, ότι εάν η χώρα δεν βιαστεί να περάσει όλα τα προαπαιτούμενα , να συμφωνήσει στην διοίκηση του Υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων ( μωρό του Σόιμπλε κι αυτό) και να διαπραγματευτεί με ταχείς ρυθμούς τα εργασιακά ώστε να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα η δεύτερη αξιολόγηση ,δεν θα μπορέσει με ασφάλεια να ξεκινήσει από τα τέλη του 2017 τις πρώτες δοκιμαστικές αγορές ομολόγων στις διεθνείς αγορές. Για να προλάβει –έτσι- πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του τρίτου μνημονίου να αρχίσει να δανείζεται κανονικά από τις αγορές -εφόσον συμφωνηθεί η ελάφρυνση του χρέους με τη βούλα του ΔΝΤ.
Αν οι κυβερνητικοί σοβαρευτούν –επιτέλους- και πάψουν να βλέπουν ως ιδεολογική ήττα την δημιουργία 70.000 θέσεων εργασίας στο Ελληνικό και ως βεβήλωση των ιερών και των οσίων της αριστεράς την ίδρυση κορυφαίων μη κρατικών πανεπιστημίων τότε θα αλλάξει η άθλια εικόνα που έχει η χώρα στην Ευρώπη. Και θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για να επανέλθει η εμπιστοσύνη των αγορών και των οίκων αξιολόγησης – απαραίτητη για την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα