Ο εκπαιδευτικός ρόλος του κινηματογράφου αποκτά νέες διαστάσεις μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUFORIA 2015-2016 (Creative Europe-MEDIA) που φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο στην κινηματογραφική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Φανταστείτε εκπαιδευτικούς να μπορούν να διδάσκουν στα παιδιά γυμνασίου και λυκείου έννοιες όπως η μετανάστευση, ο έρωτας, ο ρατσισμός και η αλληλεγγύη, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τους το σινεμά. Να φέρνουν παραδείγματα μέσα από συγκεκριμένες ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, από τη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη ως την «Αστέρω» του Δημήτρη Γαζιάδη ή τη «Γη της Επαγγελίας» του Αντρέι Βάιντα.
Το EUFORIA (European Films for Innovative Audience Development) άρχισε να υλοποιείται τον Νοέμβριο του 2015 και είναι επικεντρωμένο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση (MEDIA, Creative Europe). Οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Πολωνία, η Ουγγαρία και βεβαίως η Ελλάδα.
Πυλώνας του EUFORIA είναι η εκπαιδευτική ψηφιακή πλατφόρμα FILM VAULT η οποία συνδέει τη σχολική ύλη με τον κινηματογράφο και περιλαμβάνει ψηφιακό κατάλογο 90 ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους (30 ελληνικές, 30 πολωνικές και 30 ουγγρικές παραγωγές). Κάθε ταινία συνοδεύεται από πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό με γενικές πληροφορίες (σύνοψη, credits, φιλμογραφία, φωτογραφίες, βιβλιογραφικές αναφορές), καθώς και δραστηριότητες/ασκήσεις για τους μαθητές, οδηγούς για τους εκπαιδευτικούς και κινηματογραφικά αποσπάσματα. Υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης βάσει διαφόρων κριτηρίων (χώρα, τίτλος ταινίας, σκηνοθέτης, θεματική) και διατίθενται εκπαιδευτικά εγχειρίδια για το σινεμά που μαθαίνουν στα παιδιά τι σημαίνει πλάνο, μοντάζ, σενάριο κ.ά.
Ως βασικός διαχειριστής του προγράμματος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει ρόλο οργανωτή, συντονιστή και επόπτη των εργασιών μεταξύ του δικτύου, και συγκεκριμένα μεταξύ του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (εκπαιδευτικού φορέα του ΦΚΘ), του πανεπιστημίου Spoleczna Akademia Nauk – SAN (Πολωνία) και του πολιτιστικού οργανισμού Laterna Magica Kulturális és Oktatási Szolgáltató Kft (Ουγγαρία).
Στις δραστηριότητες του EUFORIA θα βρούμε επίσης τα μαθητικά ντοκιμαντέρ, με ομάδες μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα, την Πολωνία και την Ουγγαρία να δημιουργούν ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με κοινό θέμα τη διαμόρφωση του σύγχρονου αστικού τοπίου μέσα από έργα που επιδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα 24 ντοκιμαντέρ τους θα «ανέβουν» στην πλατφόρμα του FILM VAULT και θα διαγωνιστούν στο πλαίσιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ντοκιμαντέρ τον Νοέμβριο του 2016.
Το πρόγραμμα EUFORIA στηρίζει επίσης την ενότητα Docs For Kids του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης η οποία απευθύνεται αποκλειστικά στο νεανικό κοινό. Ηδη, ταινίες από το Docs For Kids, και πιο συγκεκριμένα τα ντοκιμαντέρ «Στον δρόμο για το σχολείο» και «Οι Γενναίοι: τα παιδιά της εξέγερσης της Βαρσοβίας», προβλήθηκαν σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, στην Πολωνία και στην Ουγγαρία. Διοργανώνονται επίσης διακρατικές περιφερειακές κινηματογραφικές προβολές σε φυλακές.
Το EUFORIA, το οποίο εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό, είναι διαθέσιμο για δοκιμαστική χρήση στο www.filmfestival.gr/euforiabeta. Η πρόσβαση στην πλατφόρμα είναι ελεύθερη για το κοινό και απευθύνεται κυρίως σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, συμβούλους εκπαίδευσης (υπουργεία Παιδείας – Πολιτισμού) και φυσικά σε κάθε κινηματογραφόφιλο.
HeliosPlus