Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, Γιώργος Παναγιωτόπουλος,μιλά στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό, για την αναβολή της διάσκεψης του ΣτΕ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, την Ελληνική Δικαιοσύνη, την συνάντηση πρωθυπουργού με τους ανώτατους δικαστικούς εκπροσώπους και για τον νόμο Παππά. {{{ audio1 }}}

Ερωτ. Δημ. : «Είστε από τους λίγους ή ο μόνος που κάνατε μέχρι σήμερα, ολόκληρη τετραετία, ως πρόεδρος του ΣτΕ;»

«Μέχρι σήμερα είμαι ο μόνος. Για πρώτη φορά σ’ εμένα εφαρμόσθηκε η τετραετία και μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί σε άλλο συνάδελφο».

Για την αναβολή της διάσκεψης του ΣτΕ και τον κ. Σακελλαρίου

«Όχι, 4 χρόνια δεν ανέβαλα και δεν ματαίωσα καμία διάσκεψη. Αν κάτι τύχαινε, αντί να τελειώσουμε στις 3, τελειώναμε στις 2, στη 1.30… Αλλά ματαίωση, αναβολή, όχι.

Κατά τη γνώμη μου ο δικαστής, ένα σκοπό έχει, να εφαρμόζει τις διατάξεις του Συντάγματος και του νόμου, ανεξάρτητα τι γίνεται στην κοινωνία, γιατί την κοινωνία την αφουγκράζονται οι πολιτικοί, όχι ο δικαστής. Απορώ.. Ο κ. Νίκος Σακελλαρίου, είναι εκλεκτός συνάδελφος. Δεν ξέρω γιατί τα λέει αυτά. Ό,τι συνέπειες και να έχει η απόφαση θα βγει. Ή σήμερα ή αύριο θα βγει και θα έχει τις συνέπειές της. Σε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα, φυσικά θα έχει συνέπειες, διότι κάθε απόφαση, κυρίως του ΣτΕ και των ανωτάτων δικαστηρίων, έχει συνέπειες είτε προσωπικές είτε γενικότερες. Η ζωή, η κοινωνία, η πολιτεία, έτσι είναι φτιαγμένη.

Το κοινό περί δικαίου αίσθημα το υπολογίζεις στην ερμηνεία των διατάξεων. Δεν το υπολογίζεις αν θα κάνεις διάσκεψη ή όχι. Όταν κάνεις την ερμηνεία των διατάξεων, εκεί σε επηρεάζει κατά κάποιον τρόπο και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Αλλά σε επηρεάζει εκεί, δικάζοντας, όχι αποφεύγοντας».

Για την Ελληνική Δικαιοσύνη

«Πιστεύω ότι η γενικότερα η δικαιοσύνη, έχει υποστεί τέτοια υποβάθμιση, που για να αποκτήσει ένα ανεκτό κύρος, πρέπει να περάσουν 200 χρόνια. Αυτές είναι οι λεπτομέρειες που πρέπει να προσέχει κανένας, γιατί αυτά τα πράγματα κρίνονται στις λεπτομέρειες. Δεν λέω για το ΣτΕ. Εν γένει, γενικότερα για τη δικαιοσύνη. Π.χ. κατά τη γνώμη μου, ήταν εσφαλμένη πολιτική εκτίμηση το ότι ενώ το καζάνι έβραζε, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους προέδρους και τους συζητούσε περί μισθολογίου. Εσφαλμένη από την πλευρά του Πρωθυπουργού που τους κάλεσε».

Για την συνάντηση πρωθυπουργού με τους ανώτατους δικαστικούς εκπροσώπους

«Εγώ έμαθα ότι ο πρωθυπουργός τους κάλεσε. Κατά τη γνώμη μου εσφαλμένη πολιτική εκτίμηση. Έπρεπε να περιμένει ο πρωθυπουργός, μερικές μέρες και μετά να τους κλείσει το ραντεβού. Για να πέσουν οι τόνοι. Αν θυμάστε εκείνο το πρωί ήταν πολύ οξυμένη η κατάσταση. Μπορούσε να περιμένει μια εβδομάδα, δέκα μέρες και να τελειώνει η ιστορία. Όχι ότι θα βελτιωνόταν το πράγμα, αλλά να μην ήταν τόσο οξυμένη η κατάσταση».

Ερ. Δημ. : Υπάρχει περίπτωση να επηρεαστεί ένα ανώτατο δικαστήριο σαν το ΣτΕ, από το αν θα πάρουν αύξηση ή όχι οι δικαστικοί;

«Πιστεύω πως όχι, αλλά το να βγαίνει στα ΜΜΕ αυτό, τι εντύπωση δημιουργεί στην κοινωνία;»

Για τον νόμο Παππά

«Εγώ πιστεύω ότι χωρίς το ΕΣΡ, δεν μπορεί να γίνει τίποτα, το Σύνταγμα, αυτό απαιτεί. Συνεπώς ο νόμος για μένα είναι αντισυνταγματικός. Είμαι απόλυτα κατηγορηματικός σε αυτό».