Το βίντεο με τα σεξιστικά σχόλια του Τραμπ ίσως φαινόταν πως θα μπορούσε απλά να διαλυθεί στον ωκεανό όσων έχει γίνει λόγος «σκανδαλισμού» μπροστά στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών. Όμως αυτό δεν συμβαίνει: Έναν μήνα πριν στηθεί η κάλπη, η ηγεσία του κόμματος -αυτή που ο Τραμπ απέρριπτε ως «κατεστημένο»- του γυρίζει την πλάτη, με κορυφαία στελέχη να λένε πως δεν θα τον ψηφίσουν, την ώρα που αναλυτές καταπιάνονται με το θεωρητικό ενδεχόμενο του τι θα γινόταν αν παραιτείτο.
Μία ματιά στους τίτλους των εφημερίδων σε ΗΠΑ και Ευρώπη δείχνει την έκταση του πλήγματος στην εκστρατεία του Τραμπ.
Ξεκινώντας από τη δυτική όχθη του Ατλαντικού, η κορυφή της ιστοσελίδας των New York Times την Κυριακή αφιερώνεται εξ ολοκλήρου στον κυκεώνα στους Ρεπουμπλικανούς. «Κορυφώνεται η πίεση στον Τραμπ για να αποχωρήσει» γράφει, ενώ σε άλλο κείμενο καλύπτεται το πώς «ο υποψήφιος δεσμεύεται να μείνει παρά τις επικρίσεις» και οι αναλύσεις της ημέρας τιτλοφορούνται: «Η συμπεριφορά του Τραμπ συγχωρέθηκε ξανά και ξανά, αλλά όχι τώρα» και «τα προηγούμενα σκάνδαλα δείχνουν πως η κατάσταση μπορεί να καταλήξει χιονοστοιβάδα».
Και αυτό πριν περάσει κανείς στα άρθρα γνώμης. Το κύριο άρθρο έχει τίτλο «ο γλοιώδης Ντόναλντ Τραμπ», δεύτερο άρθρο «Τραμπ, ο «χουφτωτής» αρχηγός κράτους» ή το πώς ο «Σέξπιρ εξηγεί τις εκλογές του 2016», δηλαδή, διευκρινίζει ότι ο βάρδος «είχε καταλάβει πώς μπορεί μία μεγάλη χώρα μπορεί να καταλήξει να κυβερνάται από έναν ψυχοπαθή».
Η Washington Post, που πυροδότησε το τσουνάμι δημοσιεύοντας το βίντεο, επικεντρώνει επίσης εκεί την κορυφή της ιστοσελίδας της: «Η κρίση σφίγγει τους Ρεπουμπλικανούς καθώς όλο και περισσότεροι του ζητούν να παραιτηθεί», ενώ άλλος τίτλος σημειώνει ότι «λίγες εβδομάδες έμειναν, και ένα μεγάλο κόμμα απομακρύνεται από τον υποψήφιό του».
Και εδώ το πέρασμα στην αρθρογραφία βάζει τα πράγματα σε προοπτική: «Οι Ρεπουμπλικανοί κάνουν ξανά τον ίδιο αξιολύπητο χορό με τον Τραμπ», «Αυτόν τον Τραμπ ξέραμε από την αρχή», «Μόνο όσοι εθελοτυφλούν σοκάρονται από τον Τραμπ» είναι οι επικεφαλίδες.
Η εδώ πλευρά του Ατλαντικού είναι εξίσου αυστηρή. Ο βρετανικός Guardian αφιερώνει την κορυφή της ιστοσελίδας του επίσης σε κείμενα και αναλύσεις για το πώς «μεγαλώνει η λίστα Ρεπουμπλικανών που παρατούν τον Τραμπ» ενώ η αρθρογραφία έχει τίτλους όπως «αυτό είναι το σημείο χωρίς επιστροφής για τον Τραμπ».
Το πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσης του κυριακάτικου Observer έχει πρώτο θέμα το ότι «ο Τραμπ παλεύει να μείνει στην κούρσα ενώ η οργή μεγαλώνει», ενώ στην ίδια γραμμή και οι Sunday Times γράφουν στο πρωτοσέλιδο πως «ο Τραμπ αρνείται να παραιτηθεί».
O γαλλικός Τύπος συνεχίζει: «Μερίδα των Ρεπουμπλικανών εγκαταλείπει τον Τραμπ πριν το δεύτερο ντιμπέιτ» λέει η Monde, που σε ανάλυσή της περιγράφει πως η «υποψηφιότητα του Τραμπ αποδυναμώνεται» μετά την υπόθεση.
Η Liberation από την πλευρά της τον βλέπει «πιο απομονωμένο από ποτέ, να αποκλείει παραίτηση», επίσης στην κορυφή της ιστοσελίδας της την Κυριακή. Ο Parisien από την πλευρά του ρωτά στο πρωτοσέλιδό του την Κυριακή «μέχρι πού θα φτάσει ο Τραμπ».
«O Tραμπ σε μπελάδες μετά τα σεξιστικά σχόλια, αποστάσεις παίρνει ο συνυποψήφιός του Πενς» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η ιταλική Repubblica, η οποία επίσης παρουσιάζει για ποιους λόγους «παρά το πιο πρόσφατο σκάνδαλο, η παραίτηση του Τραμπ είναι σενάριο φαντασίας».
H Corriere della Sera κυκλοφορεί την Κυριακή με πρώτο θέμα «ο Τραμπ σε τεντωμένο σχοινί, «δεν παραιτούμαι»» ενώ την ίδια φρασεολογία χρησιμοποιεί στην ιστοσελίδα και της και η Stampa.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εφημερίδες στην Ισπανία: «Ανεβαίνει η πίεση στον Τραμπ να παραιτηθεί» γράφει η El Pais, ενώ σε ξεχωριστό της κείμενο με τίτλο «όταν η σύζυγός του τον κατηγόρησε για κακοποίηση» κάνει ανασκόπηση στο ιστορικό του Τραμπ με τις γυναίκες.
O Mundo από την πλευρά του γράφει πως «ο Τραμπ δεν παραιτείται παρά τις επικρίσεις για το βίντεό του» και σε άλλο κείμενό του περιγράφει τον Τραμπ ως «το τέρας που ήρθε να μας βρει».
Καταπέλτης ωστόσο είναι οι τίτλοι στις γερμανικές εφημερίδες: «Τα χίλια σκάνδαλα του Τραμπ, και τώρα το ένα που ξεχειλίζει το ποτήρι» είναι ένας από τους τίτλους στα αρκετά κείμενα που φιλοξενεί η Sueddeutsche Zeitung, η οποία έχει ανοίξει επίσης στην ιστοσελίδα της διάλογο με τους αναγνώστες, ρωτώντας τους «αν πιστεύουν πως ο Τραμπ έχει τελειώσει».
To Spiegel από την πλευρά του, επίσης σε ένα από τα πάμπολλα σχετικά του κείμενά του, παρουσιάσει την «ανατομία ενός πολιτικού ατυχήματος του χειρότερου σεναρίου» ενώ, μεταξύ άλλων, παρουσιάζει τα υποθετικά σενάρια του πώς θα μπορούσαν οι Ρεπουμπλικανοί να τον απομακρύνουν. Το κερασάκι στην τούρτα είναι το άρθρο-σχόλιο του ανταποκριτή στην Ουάσινγκτον, με τίτλο ετυμηγορία: «Αυτή είναι η δίκαιη τιμωρία για τους Ρεπουμπλικανούς».
Το ίδιο εκτενής, όσο και άτεγκτη, στην κάλυψή της είναι και η Frankfurter Allgemeine Zeitung: Οι σχετικοί της τίτλοι μιλούν για έναν «υποψήφιο που του έπεσε η μάσκα», και μέσα στην πληθώρα κειμένων για το κλίμα που επικρατεί στους Ρεπουμπλικανούς, καταλήγει το μεσημέρι της Κυριακής να προαναγγέλλει το δεύτερο ντιμπέιτ με την Κλίντον το βράδυ ως «τελική μάχη για τον Τραμπ». Μετά από όλα αυτά, η τηλεμαχία, γράφει, «είναι η τελευταία ευκαιρία του, αν υποθέσουμε πως υπάρχει ακόμη κι αυτή».