Ακίνητα σε πλειστηριασμό βγάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να εισπράξει έστω ένα μικρό μέρος από τα τεράστια ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν συσσωρευθεί στις εφορίες και στα τελωνεία. Μετά τις κατασχέσεις καταθέσεων, ενοικίων εις χείρας τρίτων, ακόμη και μισθών, το υπουργείο Οικονομικών έχει εξαπολύσει φοροκυνηγητό σε περισσότερους από 1.500.000 οφειλέτες με αιχμή του δόρατος τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και το «άδειασμα» τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούν οι οφειλέτες.
Ακόμη και για χρέος άνω των 500 ευρώ μπορεί η Εφορία να δώσει εντολή στην τράπεζα και να προχωρήσει σε κατάσχεση του ποσού αυτού από τον καταθετικό λογαριασμό του οφειλέτη. Εξαιρούνται λογαριασμοί που έχουν δηλωθεί ως ακατάσχετοι για να προστατευθούν ουσιαστικά χρήματα ως 1.250 ευρώ.
Μια ματιά στην επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (www.publicrevenue.gr) είναι ικανή για να διαπιστώσει κανείς ότι αυτή τη στιγμή έχουν δρομολογηθεί 20 πλειστηριασμοί για χρέη οφειλετών στο Δημόσιο.
Μεταξύ των ακινήτων θα συναντήσει κανείς κατοικίες, διαμερίσματα, αγροτικές εκτάσεις, ξενοδοχειακή μονάδα, βιομηχανικούς χώρους, αποθήκες, καταστήματα, πρατήριο υγρών καυσίμων, ελαιόδενδρα κ.τ.λ.
Οι τιμές πρώτης προσφοράς των πλειστηριασμών είναι πολύ πιο χαμηλές από την πραγματική αξία του ακινήτου, ενώ αν διαβάσει κανείς την περιγραφή των ακινήτων, τα χαρακτηριστικά τους και τις τιμές, θα διαπιστώσει ότι οι τιμές με τις οποίες βγαίνουν στο «σφυρί» είναι αρκετά δελεαστικές.
Αγνωστο είναι αν ορισμένα από αυτά τα διαμερίσματα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό αποτελούσαν για τον οφειλέτη την πρώτη κατοικία του. Πάντως ο αρμόδιος αναπληρωτής Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι μπορεί να γίνονται κατασχέσεις ακινήτων αλλά πρώτη κατοικία δεν πρόκειται να βγει στον πλειστηριασμό. Μένει να αποδειχθεί αν αυτό ισχύει ή όχι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ