Η κατάρρευση Τσίπρα ενώνει Μητσοτάκη – Καραμανλή

Στην Τήνο, το νησί της Παναγιάς, συμβιώνουν αιώνες αρμονικά δύο μεγάλες χριστιανικές οικογένειες: των ορθοδόξων και των καθολικών.

Στην Τήνο, το νησί της Παναγιάς, συμβιώνουν αιώνες αρμονικά δύο μεγάλες χριστιανικές οικογένειες: των ορθοδόξων και των καθολικών. Σε αυτό το νησί της καταλλαγής, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου έγινε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνάντηση μεταξύ των βασικών εκφραστών των δύο ισχυρών οικογενειών της Κεντροδεξιάς, των Μητσοτάκηδων και των Καραμανλήδων.
Οι διαφορές του παρελθόντος έχουν μείνει στην άκρη και οι δύο οικογένειες στέλνουν μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, παρά τις ενστάσεις που μπορεί να υπάρχουν για διάφορα ζητήματα. Στην οικία ενός πολύ γνωστού γυναικολόγου-μαιευτήρα βρέθηκαν ο νυν πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά συζύγων.
Η συνάντηση μπορεί να χαρακτηρίστηκε κοινωνική, αλλά και μόνο το γεγονός της κοινής παρουσίας και της συζήτησης που έγινε σε χαλαρό κλίμα αποτελούσε ένα ισχυρό μήνυμα για τον χώρο της Κεντροδεξιάς.
Η συνάντηση δεν σημαίνει αυτόματα και πλήρη υιοθέτηση πολλών κινήσεων του κ. Μητσοτάκη, για τη στρατηγική του οποίου υπάρχουν ενστάσεις, αλλά αποτέλεσε απλώς μία ακόμα ευκαιρία να βελτιωθεί η «χημεία» μεταξύ τους, ενώ πλέον σύμφωνα με έγκυρες πηγές υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και όχι μέσω αγγελιοφόρων.
Παρά το γεγονός ότι παράγοντες που προέρχονται από τον χώρο των «καραμανλικών» και βρίσκονται σε διάφορα πόστα της κεντρικής διοίκησης του κράτους (π.χ. Δικαιοσύνη κ.ά.) υποβοηθούν με τον τρόπο τους τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το κεντρικό μήνυμα της καραμανλικής πτέρυγας προς πάσα κατεύθυνση είναι σαφές: «Δεν υπάρχει καμία ανοχή πλέον προς την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου».
Αν και κατά καιρούς θολώνεται αυτό το μήνυμα από διάφορες παρεμβάσεις «καραμανλικών» στελεχών, εν τούτοις η εκτίμηση της καραμανλικής πτέρυγας είναι ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι σε φθίνουσα πορεία και, όπως εκτιμά και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, «όταν μια κυβέρνηση αρχίσει να παίρνει την κατιούσα, το κλίμα δεν αναστρέφεται».
Η προ ημερών παρέμβαση –ανήμερα της επετείου ίδρυσης της ΝΔ –του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος σημείωσε την ανάγκη «εθνικής συνεννόησης στα μεγάλα ζητήματα», επιχειρήθηκε από «κύκλους» εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και από την πλευρά ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να θεωρηθεί μήνυμα και των «καραμανλικών».
Αυτή είναι και η γραμμή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος μιλά για την ανάγκη συναίνεσης και εθνικής συνεννόησης, άποψη με την οποία συμφωνεί και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.
Μόνο που το κεντρικό σύστημα των «καραμανλικών» είναι σε άλλη κατεύθυνση και θεωρεί τη στήριξη του κ. Μητσοτάκη αυτονόητη και ότι επ’ αυτού δεν χωρεί συζήτηση, όπως λένε συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού.
Από πολλές πλευρές τέθηκε το ερώτημα τι επιδιώκει ο κ. Μεϊμαράκης. «Ο Βαγγέλης δεν είναι εντολοδόχος κανενός» λένε συνομιλητές του και προϊδεάζουν και για άλλες παρεμβάσεις, καθώς ο πρώην πρόεδρος εκφράζει σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο λειτουργίας της ΝΔ και διαφωνεί με πτυχές της στρατηγικής της.
Σε αυτό το κλίμα και εν μέσω διαφόρων πληροφοριών για παρασκηνιακές κινήσεις «σαμαρικών» που… ψάχνονται και κατά διαστήματα αφήνουν αιχμές για την ηγεσία, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί τις προσεχείς ημέρες στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Tufts και στη Σχολή Φλέτσερ, ως κεντρικός ομιλητής του Ιδρύματος Καραμανλή, όπου κεντρικό ρόλο έχει ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής.
Ο πρώην πρωθυπουργός και η ηγεσία της ΝΔ δεν θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας θα προσφύγει άμεσα σε πρόωρες εκλογές, αν και συμφωνούν ότι η υπομονή της κοινωνίας έναντι της κυβέρνησης έχει εξαντληθεί.
Αυτή σε γενικές γραμμές είναι και η εκτίμηση που υπάρχει στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι στις συζητήσεις που γίνονται στα ενδότερα της Πειραιώς μιλάνε για εκλογές όχι το 2016 αλλά το 2017, χωρίς να προσδιορίζουν το χρονικό σημείο.
Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Καραμανλής θεωρούν ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τη ΝΔ από τη στιγμή που καταρρέει το προεκλογικό και μετεκλογικό αφήγημα του κ. Τσίπρα, με τον δεύτερο όμως να έχει πει σε συνομιλητές του πως το αίτημα για εκλογές πρέπει να διατυπώνεται, αλλά όχι με τόσο έντονο τρόπο, αφού αργά ή γρήγορα αυτές θα γίνουν.
Ο κ. Μητσοτάκης ζητά τις εκλογές με ένταση, όπως έκανε και την περασμένη Πέμπτη από το Αγρίνιο, καθώς προβάλλει το αίτημα της άμεσης πολιτικής αλλαγής.
«Στα όρια εκτροπής»


Στην ηγετική ομάδα της ΝΔ κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση, παρά το… στραπατσάρισμα που υπέστη από την ιστορία των τηλεοπτικών αδειών, επιχειρεί (το είπε ευθέως ο Αδωνις Γεωργιάδης) επιμήκυνση της παραμονής της στην εξουσία με κάθε τρόπο.
Γι’ αυτό και το μήνυμα του ίδιου του κ. Μητσοτάκη προς πάσα κατεύθυνση ήταν ότι η ΝΔ δεν θα επιτρέψει οποιασδήποτε μορφής υπονόμευση της ανεξαρτησίας της ελληνικής Δικαιοσύνης.

«Η κυβέρνηση κινείται στα όρια της εκτροπής»
λέει στο «Βήμα» ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σύμβουλος στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη, και επισημαίνει την απομόνωση όχι απλώς του συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Πυρά κατά Τσίπρα


Η ηγεσία της ΝΔ δίνει μεγάλη σημασία και στην αυριανή συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για τη διαφθορά. «Την περασμένη Παρασκευή προσήλθε απολογούμενος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο υπουργός-καναλάρχης Νίκος Παππάς για τον νόμο-έκτρωμα των τηλεοπτικών αδειών» λένε και συμπληρώνουν ότι στην αυριανή συζήτηση εσύρθη ο Πρωθυπουργός από τον κ. Μητσοτάκη.

«Θα προσέλθει και αυτός απολογούμενος για τις τριγωνικές σχέσεις της κυβέρνησής του με υποψήφιους καναλάρχες και την Τράπεζα Αττικής»
λένε στελέχη της ΝΔ, με τον Μάκη Βορίδη, τον Νίκο Δένδια κ.ά. να μιλάνε για σοβαρές δυσλειτουργίες, περίεργες μεθοδεύσεις και απαράδεκτες κυβερνητικές παρεμβάσεις.
Δεξαμενή στελεχών


Ο κ. Μητσοτάκης δίνει μεγάλη σημασία στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών, από το οποίο σκοπεύει να αντλήσει αξιόλογα στελέχη τόσο για τα ψηφοδέλτια όσο και για τη στελέχωση της κρατικής μηχανής. «Με το Μητρώο θα γίνει πράξη η διεύρυνση του κόμματος σε πρόσωπα που δεν είχαν καμία επαφή με τη ΝΔ» τονίζουν ανώτερα στελέχη της ΝΔ.
Την τεχνοκρατική ευθύνη της συγκεκριμένης διαδικασίας θα έχει η Ρεβέκκα Πιτσίκα, επί σειρά ετών στέλεχος στον χώρο του ανθρωπίνου δυναμικού (πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της PfB Group, μέλος του ΔΣ της ManpowerGroup Hellas, ιδρύτρια της People for Business, μέλος του ελληνικού παραρτήματος του Entrepreneurship Organization κ.ά.).
Μένει ακόμη να αποφασιστεί οριστικά ποιο πολιτικό πρόσωπο θα έχει την πολιτική εποπτεία του Μητρώου, αν και προκρίνεται η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου.
Ουσιαστικά το Μητρώο θα λειτουργήσει ως «δεξαμενή» στελεχών, ενώ το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται ήδη στην Περιφέρεια, όπου πολλοί πολιτευτές και πρώην βουλευτές ήδη γκρινιάζουν, αφού βλέπουν ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για αποστρατεία.
Πάντως ο κ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται να αλλάζει την άποψή του περί ριζικής ανανέωσης της ΚΟ και σημείο αναφοράς είναι η επισήμανσή του: «Δεν θεωρώ δεδομένη τη συμμετοχή κανενός πολιτευτή (όχι βουλευτή) στα ψηφοδέλτια».

«Πορεία στον λαό» και «Συμφωνία Αλήθειας»
«Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Συνεχίζουμε την πορεία στον λαό» λένε ανώτερα στελέχη. Οι περιοδείες είναι συνεχείς σε όλη την Ελλάδα με κεντρικό στόχο να μεταδώσουν τη «Συμφωνία Αλήθειας» της ΝΔ. Η στρατηγική του κόμματος έχει επικεντρωθεί αφενός στις παραγωγικές τάξεις, «την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, και αφετέρου τους ανθρώπους τους οποίους έχει πλήξει βάναυσα η κρίση.
Υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς επισημαίνουν ότι στη ΝΔ «δεν επαναπαυόμαστε στη δημοσκοπική υπεροχή της ΝΔ» και όπως σημειώνει και η Ντόρα Μπακογιάννη «δεν αρκεί το κόμμα να κερδίσει τις εκλογές, αλλά να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να βγάλει τη χώρα από την παρακμή».
Το κρίσιμο όμως σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της ΝΔ που συνομίλησαν με «Το Βήμα» είναι να υπάρξει και πάλι εμπιστοσύνη, η οποία είναι θεμέλιο και ρίζα της ουσιαστικής νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος. Σε αυτή τη λογική ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα με το αίτημά του για πρόωρες εκλογές θα «σαρώσει» τη χώρα με περιοδείες, ώστε να έλθει κοντά σε κοινωνικά στρώματα που ήταν και εξακολουθούν να είναι σε απόσταση από τη ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής δεν ήταν τυχαία η φράση του κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ΠΕ της ΝΔ: «Θα δουλέψουμε για τα συμφέροντα και τα όνειρα των πολλών… Γνώμονας της πολιτικής μας θα είναι η υπεράσπιση των απλών πολιτών και των αδυνάμων. Οχι των οργανωμένων ομάδων ή συμφερόντων και όχι της κομματικής νομενκλατούρας. Οι ελίτ αυτού του τόπου θα πρέπει και αυτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, όπως δεν έκαναν πάντα τα προηγούμενα χρόνια».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.