ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Στους οικονομικούς κύκλους όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον είναι κάτι σαν κοινό μυστικό ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πιάσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Ολοι εκτιμούν ότι η επίτευξη πλεονασμάτων κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ ετησίως είναι εφικτή.

Κοινό μυστικό
  • Στους οικονομικούς κύκλους όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον είναι κάτι σαν κοινό μυστικό ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πιάσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Ολοι εκτιμούν ότι η επίτευξη πλεονασμάτων κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ ετησίως είναι εφικτή.
  • Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ και όσα είπε την Παρασκευή ο γνωστός Πόουλ Τόμσεν η ελληνική οικονομία θα έχει μεν πρωτογενή πλεονάσματα στα επόμενα χρόνια, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσεγγίσει τους δημοσιονομικούς στόχους του τρέχοντος Μνημονίου.
  • Ταυτόχρονα η Citigroup θεωρεί ότι είναι απίθανο να εισέλθει η ελληνική οικονομία σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης σύντομα όσο υπάρχουν τα capital controls.
  • Επίσης είναι δύσκολο η κυβέρνηση να καλύψει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% το 2017, αναμένοντας αναθεώρηση των δημοσιονομικών προβλέψεων μέσα στα επόμενα τρίμηνα.
Προσδεθείτε
  • Το κύριο χαρακτηριστικό της Deutsche Bank είναι ότι οι λιανικές τραπεζικές εργασίες δεν αποτελούν πια σημαντική πηγή κέρδους. Για να διατηρήσει υψηλά περιθώρια, η τράπεζα έχει επικεντρωθεί σε ριψοκίνδυνες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
  • Η έκθεσή της στα παράγωγα μάλιστα τρομάζει, αφού κυμαίνεται σε 54,7 τρισ. ευρώ, ποσό 20 φορές πάνω από το γερμανικό ΑΕΠ (2,74 τρισ. ευρώ) αλλά και 5,5 φορές πάνω από το ΑΕΠ της ευρωζώνης (9,6 τρισ. ευρώ).
  • Σαν μέτρο σύγκρισης, η αντίστοιχη έκθεση της κορυφαίας αμερικανικής τράπεζας J. P. Morgan σε παράγωγα κυμαίνεται σε μόλις 5 τρισ. δολάρια.
Ο Φούχτελ είναι εδώ
  • Επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος ο γερμανός πολιτικός Χανς Γιόακιμ Φούχτελ. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, βρέθηκε στην Αθήνα αναζητώντας «φίλους» στην κυβέρνηση προκειμένου να προωθήσει κάποιες δουλειές.
  • Ο κ. Φούχτελ πέρασε την πύλη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη με αντικείμενο συζήτησης τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Το αλεξικέραυνο…
  • O Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι κάτι σαν το αλεξικέραυνο. Τραβά τους κεραυνούς ακόμη κι αν δεν υπάρχει λόγος. Οπως επί παραδείγματι συνέβη με τη συμμετοχή του στην Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος που συγκρότησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Εγκυρες πληροφορίες της στήλης βεβαιώνουν κατ’ αρχήν πως ουδείς επικοινώνησε μαζί του από το κόμμα της ΝΔ για να του παραπονεθεί ή να τον επιπλήξει για τη συμμετοχή του στην εν λόγω Επιτροπή.
  • Αντιθέτως, πηγές που γνωρίζουν υποστηρίζουν ότι του τηλεφώνησαν αρκετοί για να τον… συγχαρούν!
  • Ο ίδιος πάντως έλεγε σε στενό κύκλο φίλων του ότι, πρώτον, δεν θα μπορούσε να απουσιάζουν η αγορά και ο επιμελητηριακός θεσμός από μια τόσο κορυφαία διαδικασία και, δεύτερον, ότι αν ήθελε η ΝΔ θα μπορούσε να τον αξιοποιήσει ως… Δούρειο Ιππο.
  • Παρεμπιπτόντως να σημειωθεί, έστω και σαν λεπτομέρεια, πως ο κ. Μίχαλος ήταν μεταξύ των υποστηρικτών του Ευάγγελου Μεϊμαράκη στις εκλογές για την προεδρία της ΝΔ.
Ηρέμησαν
  • Οπως πληροφορείται η στήλη, στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου ανάμεσα στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και στις Βρυξέλλες για τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (EDP) η Eurostat επέλεξε εφέτος για πρώτη φορά να μην πραγματοποιήσει την τακτική επί τούτου επίσκεψη στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει εδώ και πάνω από έξι χρόνια.
  • Το γεγονός επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στην ΕΛΣΤΑΤ και στον πρόεδρό της Θανάση Θανόπουλο αλλά και τον δρόμο που κάλυψε η Ελλάδα από το 2010 για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των στατιστικών της.
Το καψώνι
  • Καψώνι περιμένει τους πολίτες οι οποίοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο αλλά η Εφορία έχει κινηθεί εναντίον τους με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης όπως η κατάσχεση εις χείρας τρίτων…
  • Σε αυτές τις περιπτώσεις όσοι έχουν συναλλαγές με τον οφειλέτη ειδοποιούνται με εξώδικο της ΔΟΥ να μην του καταβάλλουν πλέον χρήματα (π.χ. ενοίκια), αλλά να τα καταθέτουν επ’ ονόματί του μέσω τραπέζης με χρήση της μοναδικής Ταυτότητας Οφειλομένης Καταθέσεως η οποία τούς κοινοποιείται.
  • Βεβαίως αυτές οι καταθέσεις πιστώνονται τελικώς υπέρ του οφειλέτη, αφού προηγηθεί το «καψώνι συμψηφισμού», διαδικασία που θα μπορούσε να γίνει αυτόματα μέσω Taxis. Ο πολίτης καλείται να προσέλθει στο Τμήμα Επιστρεφομένων της ΔΟΥ, να μαζέψει τρεις υπογραφές και να λάβει από τον ταμία Διπλότυπο Συμψηφισμού Α8α που επισημοποιεί τη συναλλαγή συμψηφισμού.
  • Και αυτό κάθε μήνα, ώσπου να εξοφληθεί το χρέος του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.