Το τέλος σε μια μακρόχρονη και επίπονη διένεξη μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) για τα τιμολόγια ηλεκτρισμού δόθηκε την περασμένη Τετάρτη.
Οι μέτοχοι της ΔΕΗ ενέκριναν με πλειοψηφία τη σύμβαση προμήθειας.
Τα οφέλη πολλά. Αφενός η κυβέρνηση «κλείνει» ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ –συμφωνίες της δημόσιας επιχείρησης με τη βαριά βιομηχανία -, αφετέρου δημιουργείται προηγούμενο για πολυετείς συμβάσεις (αντί για διετείς που ισχύουν σήμερα) με άλλους βιομηχανικούς πελάτες, ίσως όχι με την ίδια ευνοϊκή τιμολόγηση, καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι η περίπτωση της Αλουμίνιον (θυγατρική του Ομίλου «Μυτιληναίος») είναι ξεχωριστή.
Καθόλου τυχαίο δεν είναι που ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, σε δήλωσή του, ανέφερε με έμφαση: «Η συγκεκριμένη τιμολόγηση της ΑτΕ καταδεικνύει εμφατικά την αναγκαιότητα αφαίρεσης της ενέργειας που διατίθεται στους καταναλωτές υψηλής τάσης από το μερίδιο της αγοράς που προβλέπεται να απολέσει η ΔΕΗ υποχρεωτικά, με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές».
Νέα σελίδα


Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία άνοιξε μια νέα σελίδα στη σχέση της ΔΕΗ με τον μεγαλύτερο πελάτη της. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα ως προς την κατανάλωση ενέργειας η οποία ξεπερνά τις 2,8 εκατ. μεγαβατώρες ετησίως, τουλάχιστον διπλάσια από τη δεύτερη μεγαλύτερη σε κατανάλωση βιομηχανία.
Υστερα από δέκα χρόνια διαμάχης οι δύο εταιρείες κατέληξαν σε μακροπρόθεσμη συμφωνία –καλύπτει αναδρομικά την περίοδο 2014-16 και την τετραετία 2016-20 -, σε συνέχεια και της έγκρισης της νέας πρότασης για την τιμολόγηση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τηΔΕΗπρος την ΑτΕ. Προσφέρει ένα ανταγωνιστικό τιμολόγιο για την Αλουμίνιον, το οποίο ανταποκρίνεται στο μοναδικό καταναλωτικό προφίλ της ενώ, ταυτόχρονα, ενισχύει και τη ΔΕΗ δεδομένου ότι, μεταξύ άλλων, προβλέπει άμεση προκαταβολή εκ μέρους του Ομίλου, ατόκως, του ποσού των 100 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητα σε μια δύσκολη περίοδο για τη δημόσια επιχείρηση που οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί έχουν φτάσει τα 2,3 δισ. ευρώ.
«Μπόνους»


Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι στην αρχή κάθε συμβατικού έτους η Αλουμίνιον θα προκαταβάλει στη ΔΕΗ, επίσης ατόκως, το 30% της ετήσιας αξίας του ρεύματος. Οπως σημειώνεται και σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ομιλος «Μυτιληναίος», υπέρ της ΔΕΗ συμφωνήθηκε και ο εμπορικός όρος για χορήγηση «μπόνους» στην τιμή της μεγαβατώρας σε περίπτωση αύξησης των τιμών αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου –και χωρίς χρηματική ποινή για τη ΔΕΗ σε περίπτωση μείωσης.
Πάντως, η τιμή της συμφωνίας διαμορφώνεται κάτω από την τιμή που είχε ορίσει η Διαιτησία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (36,6 ευρώη μεγαβατώρα), καθώς αντικατοπτρίζει τις νέες συνθήκες της αγοράς, συνυπολογίζοντας και την προκαταβολή ποσών από την πλευρά της Αλουμίνιον. Η νέα τιμή για την περίοδο Ιούλιος 2016 – Δεκέμβριος 2020 υπολογίζεται στα 31,6 ευρώ / MWh χωρίς το κόστος της ρύπανσης. Στη διαμόρφωση της τιμής σημαντικό ρόλο παίζει η έκπτωση όγκου κατά 25% και η έκπτωση 8% επί του τιμολογίου υψηλής τάσης λόγω ειδικών καταναλωτικών χαρακτηριστικών της ενεργοβόρου βιομηχανίας.
Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν παράγοντες της βιομηχανίας, ο μακροπρόθεσμος ορίζοντας της συμφωνίας περιορίζει σημαντικά το στοιχείο της ανασφάλειας και δίνει ζωτικό χώρο για την προοπτική επενδύσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ