Οι τράπεζες αναλαμβάνουν δράση για τη Euromedica

Aποφασισμένες να λάβουν δραστικά μέτρα για να προστατέψουν την επένδυσή τους στη Euromedica εμφανίζονται σύσσωμες οι πιστώτριες τράπεζες,

Aποφασισμένες να λάβουν δραστικά μέτρα για να προστατέψουν την επένδυσή τους στη Euromedica εμφανίζονται σύσσωμες οι πιστώτριες τράπεζες, καθώς, όπως υποστηρίζουν, οι διαπραγματεύσεις που διαρκούν πάνω από δύο χρόνια για την κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας με τους ιδιοκτήτες της (οικογένεια Λιακουνάκου) δεν έχουν τελεσφορήσει με ευθύνη των βασικών μετόχων.
Οι τράπεζες κατηγορούν τους βασικούς μετόχους γιατί δεν συνδράμουν με ίδια κεφάλαια στην προσπάθεια εξυγίανσης και τους καταλογίζουν «τεχνητές» καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων. Από την πλευρά της, η διοίκηση με ανακοινώσεις της προς τις χρηματιστηριακές αρχές αποδίδει την κακή χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας στις καθυστερήσεις πληρωμών από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και στην παράταση ισχύος εφαρμογής των εκπτώσεων και του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (rebate και claw back αντίστοιχα) μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018. Παράλληλα, επισημαίνει ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη Εuromedica.
Οι τράπεζες αντικρούουν τα παραπάνω επιχειρήματα αναφέροντας πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Euromedica προς αυτές προϋπήρχαν των δυσλειτουργιών στο σύστημα υγείας, ενώ για τους επίδοξους επενδυτές επισημαίνουν ότι «έχουμε κουραστεί να τους περιμένουμε».
Η πρόταση


Υπενθυμίζεται πως η τελευταία πρόταση των τραπεζών προς την οικογένεια Λιακουνάκου ήταν η μετοχοποίηση χρεών και η απόκτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου από αυτές, η εκ νέου χρηματοδότηση με 25 εκατ. ευρώ για κεφάλαια κίνησης και η τοποθέτηση νέας διοίκησης από πρόσωπα της επιλογής τους.
Η οικογένεια δεν συμφωνούσε με αυτή την εξέλιξη γιατί έτσι θα έχανε τον έλεγχο της εταιρείας και είχε ζητήσει διορία έως το τέλος Σεπτεμβρίου για να βρει κεφάλαια. Στην τελευταία της ενημέρωση προς τις τράπεζες την περασμένη Πέμπτη επανέλαβε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ξένους επενδυτές χωρίς να προσκομίσει –όπως αναφέρουν στελέχη των τραπεζών –κάτι απτό.
Ετσι, οι τράπεζες αποφάσισαν να αναθέσουν την υπόθεση σε νομικό γραφείο, το οποίο θα αναζητήσει τεχνικές λύσεις ώστε να αναλάβουν τον έλεγχο της εταιρείας. Κάτι που όμως δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς η οικογένεια Λιακουνάκου κατέχει το 70% της εταιρείας και έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις αποφάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες δεν θα καταγγείλουν τα δάνεια της Euromedica, καθώς έτσι δεν κερδίζουν τίποτα. Αλλωστε έχουν διαμηνύσει πως στόχος τους δεν είναι να κλείσει η εταιρεία αλλά η συνέχιση της λειτουργίας της αφού εκτιμούν πως μια ανακεφαλαιοποιημένη εταιρεία στον κλάδο της υγείας, με νοικοκυρεμένο management και παρουσία σε όλη την Ελλάδα, όπως είναι η Euromedica, είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει το ενδιαφέρον επενδυτών.
Το σχέδιο


Αυτό που σχεδιάζουν είναι να καταγγείλουν τα ληξιπρόθεσμα δάνεια της εταιρείας Axon, που είναι η μητρική της Euromedica. Τα δάνεια έχουν ληφθεί με εγγύηση τις μετοχές της Axon και έτσι θα αποκτήσουν τον έλεγχό της. Στη συνέχεια θα συγκαλέσουν συνέλευση στη θυγατρική Euromedica και με την πλειοψηφία που θα έχουν θα αποφασίσουν τη μετοχοποίηση χρεών, ώστε να αποκτήσουν και τον έλεγχο της Euromedica.
Σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση του πρώτου εξαμήνου του 2016 ο καθαρός δανεισμός του ομίλου Euromedica ανερχόταν σε 385 εκατ. και υποχρεώσεις προς τρίτους σε 168 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, ο όμιλος είχε απαιτήσεις από πελάτες 74 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά κατά 182 εκατ. ευρώ. Στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου περιλαμβάνονται ληξιπρόθεσμες οφειλές 316,6 εκατ. ευρώ και το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων υπερέβαινε το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων κατά 435 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο του 2015 η εταιρεία υπέγραψε με το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών Συμφωνία Αναστολής Πληρωμών.
Ο τζίρος μετά τα ποσά επιστροφής rebate και clawback (17 εκατ. ευρώ) έφτασε στα 61,3 εκατ. ενώ τα ebitda χάρη στις προσπάθειες μείωσης του λειτουργικού κόστους ανήλθαν σε 11,9 εκατ. έναντι ζημιών 3,2 εκατ. το 2015.
Η πορεία


Η Euromedica ιδρύθηκε από τον κ. Θωμά Λιακουνάκο το 1989. Ο επιχειρηματίας διείδε τις προοπτικές ανάπτυξης της ιδιωτικής υγείας, και σταδιακά τα επόμενα χρόνια γιγάντωσε τη Euromedica ακολουθώντας έναν ασυνήθιστο τρόπο ανάπτυξης σε σχέση με άλλους ιατρικούς ομίλους: επεκτάθηκε πρώτα στην επαρχία και μετά «κατέβηκε» στην Αθήνα.
Το δίκτυο της Euromedica όντως εντυπωσιάζει: Διατηρεί 46 διαγνωστικά κέντρα στην Ελλάδα, 12 γενικές, μαιευτικές και ψυχιατρικές κλινικές και 1.650 νοσοκομειακές κλίνες. Αριθμεί 2.200 επισκέψεις ασθενών την ημέρα, συνεργάζεται με 10.500 γιατρούς σε 25 πόλεις στην Ελλάδα και επιπλέον ελέγχει 3 εξειδικευμένα οφθαλμολογικά κέντρα, 5 κέντρα αποκατάστασης, 1 κέντρο μοριακής βιολογίας και ένα κέντρο αιμοδιάλυσης. Επίσης απασχολεί 2.500 εργαζομένους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.