Εφαρμογές με στόχο την απώλεια βάρους υπάρχουν αμέτρητες, ωστόσο οι περισσότερες από αυτές απαιτούν την αναλυτική καταγραφή των γευμάτων που καταναλώνει ο χρήστης προκειμένου να υπολογίζουν τον αριθμό των θερμίδων και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Κάτι τέτοιο χρειάζεται και χρόνο και υπομονή. Αυτό σκέφτηκαν και οι δημιουργοί του Lose It και προσέθεσαν στο app για… δίαιτα τη δυνατότητα Snap It, κατά την οποία ο χρήστης απλά φωτογραφίζει το πιάτο του. Το μυστικό πίσω από την «έξυπνη» εφαρμογή κρύβεται σε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με μια τεράστια βάση δεδομένων με εκατομμύρια καταχωρίσεις χρηστών. To προηγμένο χαρακτηριστικό είναι σε στάδιο ανάπτυξης beta και δεν είναι ακόμη πλήρως αυτοματοποιημένο. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι κατά την καταχώριση της φωτογραφίας ο χρήστης λαμβάνει μια λίστα από πιθανά εδέσματα τα οποία η εφαρμογή αναγνωρίζει. Εκείνος στη συνέχεια οφείλει να καθορίσει το εικονιζόμενο πιάτο.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι επειδή το λογισμικό δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς περιέχει το κάθε γεύμα από καρυκεύματα ή άλλα «κρυφά» συστατικά, θεώρησε σωστό για αρχή να προσφέρει στον κόσμο το εν λόγω χαρακτηριστικό, στην ημιαυτοματοποιημένη έκδοσή του.

Προσοχή: όστρακο στο παρμπρίζ!


Ξεχάστε γερανούς και δαγκάνες: η νέα εφεύρεση hi-tech για την Τροχαία ονομάζεται Barnacle (αρθρόποδο όστρακο) και έρχεται από τη νεοϋορκέζικη εταιρεία Ideas That Stick. Πρόκειται για μια αναδιπλούμενη πλαστική επιφάνεια η οποία κολλάει στο παρμπρίζ του παράνομα παρκαρισμένου οχήματος με βεντούζες, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει την ορατότητα του οδηγού και να καθιστά αδύνατη την απομάκρυνσή του από το σημείο. Για την αφαίρεσή του, ο χρήστης οφείλει να χρησιμοποιήσει το σύστημα της εταιρείας «Pay and Remove» για να πληρώσει την κλήση της Τροχαίας είτε καλώντας στον ειδικό αριθμό είτε εισάγοντας τα στοιχεία της τραπεζικής του κάρτας μέσω smartphone.

Στη συνέχεια ο ίδιος πρέπει να αφαιρέσει το Barnacle από το τζάμι και να το μεταφέρει σε έναν από τους χώρους παράδοσής του στην πόλη.

Φως με νοημοσύνη
Στην ανακοίνωση μιας σειράς από «έξυπνους» λαμπτήρες προχώρησε πρόσφατα η ΙΚΕΑ. Σύμφωνα με τον σουηδικό κολοσσό, το σύστημα φωτισμού θα επιτρέπει στον χρήστη να χειρίζεται το επίπεδο του φωτισμού ασύρματα εξ αποστάσεως –χωρίς καν να χρειαστεί να μετακινηθεί από τη θέση του.
Οι βιδωτοί λαμπτήρες τύπου LED θα έχουν χαμηλό κόστος και θα προσφέρουν τη δυνατότητα αυξομείωσης του φωτισμού τους –από απαλό κίτρινο φως, μέχρι πλήρη φωτεινότητα –μέσω ενός χειριστηρίου, ικανού να επικοινωνεί με έως και 10 λαμπτήρες. Πρόκειται για την τελευταία καινοτομία της μελέτης «Home Smart» της ΙΚΕΑ η οποία, μεταξύ άλλων, είχε οδηγήσει στη δημιουργία τεχνολογικά προηγμένων επίπλων με ενσωματωμένες βάσεις ασύρματης φόρτισης για smartphones. H σειρά φωτισμού Smart Lighting θα περιλαμβάνει λαμπτήρες LED, φωτεινά πάνελ αλλά και πόρτες που θα μπορούν π.χ. να ενσωματωθούν στα ντουλάπια της κουζίνας και του μπάνιου.
Ρομποτική… νταντά


Ονομάζεται iPal και αποτελεί τον ρομποτικό babysitter του μέλλοντος, καθώς αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών ηλικίας από τεσσάρων έως οκτώ χρόνων. Το ύψους σχεδόν ενός μέτρου ρομποτικό ανθρωποειδές, επινόηση της κινεζικής εταιρείας AvatarMind, κουβαλάει στο στήθος του ένα tablet αφής. Είναι σχεδιασμένο ώστε να μιλάει, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης του χώρου και βιντεοκλήσης με τη βοήθεια της κάμεράς του. Αυτό σημαίνει ότι το λευκό ρομπότ θα μπορούσε να κάνει παρέα, να ψυχαγωγήσει ή ακόμη και να «διαβάσει» τον μικρό του φίλο. Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν ότι ενώ τα κοινωνικά ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν τα μικρά παιδιά να έρθουν πιο κοντά με την επιστήμη και συγκεκριμένα τη ρομποτική, σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τους ανθρώπους φροντίδας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ