Λάβρος κατά πολιτικών και δικαστών ο Ακης Τσοχατζόπουλος

Η «ανίερη συμμαχία Βενιζέλου-Σαμαρά», οι «κατευθυνόμενοι δικαστές» και τα «κατασκευασμένα στοιχεία» οδήγησαν τον Ακη Τσοχατζόπουλο στη φυλακή, σύμφωνα με την απολογία του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα.

Η «ανίερη συμμαχία Βενιζέλου-Σαμαρά», οι «κατευθυνόμενοι δικαστές» και τα «κατασκευασμένα στοιχεία» οδήγησαν τον Ακη Τσοχατζόπουλο στη φυλακή, σύμφωνα με την απολογία του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο πρώην υπουργός Αμυνας, καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό σε κάθειρξη 20 ετών για «μίζες» που φέρεται να έλαβε από την προμήθεια των υποβρυχίων και των TOR M1, επανέλαβε στην απολογία του ότι είναι αθώος και ότι όλα τα στοιχεία σε βάρος του είναι κατασκευασμένα.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, για την υπόθεση του «έχουν ειπωθεί απίθανα πράγματα από εισαγγελείς, μόνο και μόνο για να.. κάνουν τη δουλειά τους» και «δόθηκε η εντύπωση ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι μία σφηκοφωλιά, όπου έμπαιναν οι πράκτορες όπλων και έδιναν μίζες δεξιά και αριστερά… Όταν εκφυλίζεται η Δικαιοσύνη από τέτοιους λειτουργούς, δεν γίνεται δουλειά».

Σύμφωνα με την άποψη που εξέφρασε στους εφέτες, ο Ακης Τσοχατζόπουλος οδηγήθηκε στην φυλακή με απόφαση της «ανίερης συμμαχίας Σαμαρά-Βενιζέλου», ενώ καταδικάστηκε για τη δήλωση «πόθεν έσχες» μετά από μεθόδευση του Χάρη Καστανίδη.

Από τη μήνιν του πρώην υπουργού δεν ξέφυγε ούτε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τον οποίο μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «ξεπερασμένο και συντηρητικό».

Για ακόμη μία φορά, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε στο δικαστήριο πως για τις αγορές των Ενόπλων Δυνάμεων «δεν αποφασίζει ο υπουργός» και τόνισε, όπως και στην πρώτη απολογία του, ότι «με απόφαση του ΚΥΣΕΑ και σύμφωνη γνώμη του Κ. Σημίτη αποφασίστηκε η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και καταλήξανε σε νέα οπλικά συστήματα και 100.000 ένοπλους άνδρες. Φέραμε την τεχνολογία στην Ελλάδα». Λίγο αργότερα σημείωσε πως «εδώ δικάζεται η πολιτική ιστορία της χώρας από το 1974».

Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για «τροπάριο στημένο από καιρό», και σχέδιο πολιτικής εξόντωσής του από αλλοτινούς συντρόφους και κορυφαίους αντιπάλους του, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης.

Δεν δίστασε να καταφερθεί εναντίον των ανακριτικών αρχών που χειρίστηκαν την υπόθεση με τις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ στράφηκε κατά του εξαδέλφου του Νίκου Ζήγρα, που είχε «μιλήσει» στις αρχές για τα πεπραγμένα Άκη, αλλά και του πρώην υπουργού Μιχάλη Καρχιμάκη, οι οποίοι – όπως ισχυρίστηκε – «τον ενοχοποίησαν».

«Δεν ξέρω πώς, αφού χρήματα σ’ εμένα δεν έφτασαν. Δεν είχαν καμία σχέση με εμένα όλα αυτά. Κατέρρευσε η κατηγορία της δωροδοκίας, τα χρήματα έμειναν στα χέρια των αντιπροσώπων των εταιριών, των πρακτόρων και άλλων», είπε σε μία αποστροφή του ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Αυτοπροσδιορίστηκε μάλιστα ως «στόχος του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Κώστα Σημίτη, αν και ο τελευταίος τον θεωρούσε μικρό και λίγο. Τον αξιοποίησε ωστόσο για να δικαιολογήσει την ήττα του στις επόμενες εκλογές, όταν έχασε από τον Καραμανλή».

Αναφερόμενος στο σπίτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο πρώην υπουργός επανέλαβε τις θέσεις του για «αγορά έγκυρη, νόμιμη και με διαφανέστατη διαδικασία», μέσω τραπεζικού δανεισμού.

«Τους ταίριαζε στα σχέδια τους, από καιρό το είχαν στήσει αυτό το τροπάριο. Ήταν όλα δηλωμένα» είπε χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται για σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας, για να μας εκθέσουν (σσ: εννοεί και τη σύζυγο του Βίκυ), να μας καταγγείλλουν, γιατί είχαν μεγάλο πολιτικό όφελος. Κάθε προσπάθεια μετρούσε για αυτούς πολιτικά. (…) Αν με άφηναν μετά το Σημίτη ή τον Παπανδρέου, θα ήταν μία δραματική εξέλιξη».

Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε, απολογούμενος, στην κράτηση τόσο της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη, όσο και της κόρης του Αρετής Αθανασίου -επίσης κατηγορούμενες στην υπόθεση- κάνοντας λόγο για «αποφάσεις εγκλεισμού και εξόντωσης» και επισημαίνοντας ότι και οι δύο γυναίκες υπέστησαν ζημιά και παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους. Για τη σύζυγό του είπε ότι στο ψυχιατρείο δεν της επέτρεπαν να προαυλίζεται, «ούτε να πάει να πάρει έναν καφέ.. όταν θέλησε να φύγει για να βγει έξω να πάρει αέρα».

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε πως σκοπεύει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ είπε πολλές φορές ότι δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα και δεν υπήρχε απολύτως τίποτα σε βάρος του. «Μπορώ να κοιτάξω τον άλλο κατάματα και να του πω την άποψή μου» πρόσθεσε.

Η διαδικασία συνεχίζεται.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.