Απουσία εκπλήξεων στο πρόγραμμα της ΕΡΤ

Το πρόγραμμά της για τη νέα σεζόν παρουσίασε το μεσημέρι της Πέμπτης η δημόσια τηλεόραση παρουσία του προέδρου της Διονύση Τσακνή και του διευθύνοντος συμβούλου Λάμπη Ταγματάρχη.

Το πρόγραμμά της για τη νέα σεζόν παρουσίασε το μεσημέρι της Πέμπτης η δημόσια τηλεόραση παρουσία του προέδρου της Διονύση Τσακνή και του διευθύνοντος συμβούλου Λάμπη Ταγματάρχη. Αυτό που κατέστη σαφές εξ αρχής ήταν ο διαχωρισμός της φυσιογνωμίας των τριών καναλιών: η ΕΡΤ1 θα έχει ενημερωτικό και χρηστικό χαρακτήρα, η ΕΡΤ2 θα είναι ένα κανάλι πολιτισμού το οποίο θα προβάλει και ποιοτικές ταινίες με διείσδυση στην κοινωνία, ενώ η ΕΡΤ 3 θα είναι το κανάλι της ελληνικής περιφέρειας, με πειραματικό και πιο ειδικό χαρακτήρα.
Κατά τ’ άλλα οι ανακοινώσεις ήταν γενικές και κάπως ασαφείς καθώς δεν εκφράστηκε μία συγκεκριμένη φιλοσοφία ούτε στην ενημέρωση ούτε στην ψυχαγωγία ενώ όπως φάνηκε υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες ειδικά στον τομέα της ενημέρωσης. Για μία ακόμη φορά από το πρόγραμμα απουσιάζει η ελληνική μυθοπλασία _ την οποία μελετούν υπό την μορφή μίνι σειρών στο μέλλον_ ενώ παρατηρείται υπερπληθώρα πολιτιστικών και παραπλήσιων εκπομπών, και επεκτείνεται η ενημέρωση με την προσθήκη ενός μαγκαζίνο το απόγευμα. Σημαντική είδηση η προστασία του υλικού της ΕΡΤ το οποίο υπάρχει ελεύθερα μέχρι τώρα στο you tube και πλέον δεν θα είναι διαθέσιμο καθώς υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα τα οποία και άμεσα ενεργοποιούνται από τη ερχόμενη Δευτέρα.
Ανακοινώθηκαν επίσης η δημιουργία ενός ξενόγλωσσου site με δελτία σε οκτώ γλώσσες και ένα αθλητικό site το οποίο θα ακολουθεί την τρέχουσα ειδησεογραφία ενώ ένα τρίτο site θα είναι αυτό των Μουσικών Συνόλων.
Η Ισαβέλλα Σασλόγλου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ΕΡΤ2 στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο παιδικό πρόγραμμα κάθε πρωί και δημιουργείται ζώνη για μεγαλύτερα παιδιά. Η ΕΡΤ2 όπως ανακοίνωσε έχει εξασφαλίσει σημαντικά ντοκιμαντέρ από όλους τους μεγάλους οργανισμούς. Εν συνεχεία η κυρία Σασλόγλου ανα φέρθηκε στην αυστηρή επιλογή ξένων σειρών και ταινιών. Υπάρχει διαχωρισμός των πολιτιστικών και των lifestyle ντοκιμαντέρ, ενώ συνεχίζονται οι ειδικές θεματικές εκπομπές για τον κινηματογράφο, το θέατρο, τον πολιτισμό της πόλης, την υγεία, την μαγειρική, τα ταξίδια. Εχουν προγραμματιστεί 32 αναθέσεις ενώ 10 βρίσκονται υπό εξέταση και μέσο όρο κόστους ανά επεισόδιο στις 6,5 χιλιάδες ευρώ. (Μονόγραμμα, Η μηχανή του χρόνου, Θες Στόρυ, Προσωπικά, Τα μυστικά της μουσικής, Οίνος ο αγαπητός, Πύργος των Αθηνών, 28 φορές Ευρώπη. Η εποχή των εικόνων, Αθήνα καλεί Μόσχα και πολλά άλλα). Στο πρόγραμμα εντάσσεται σταθερά κάθε Παρασκευή και Κυριακή η μετάδοση συναυλιών των Μουσικών Συνόλων.
Στην ΕΡΤ1 η ενημέρωση ουσιαστικά θα είναι ο βασικός κορμός με τα δελτία ειδήσεων και την πρωινή ενημερωτική ζώνη. Παράλληλα επιστρέφει το δελτίο καιρού για τους αγρότες, μία πολιτιστική ατζέντα στο βραδινό δελτίο και μία καθημερινή εκπομπή υγείας με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη ενώ κανονικά συνεχίζονται οι αθλητικές μεταδόσεις και εκπομπές.
Ο κύριος Ταγματάρχης εξέφρασε την χαρά του για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού και την συνεργασία των στελεχών του Ραδιομεγάρου και των συνεργατών για την πραγματοποίηση του προγράμματος σε μία «πανικόβλητη περίοδο» όπως την χαρακτήρισε. Αναφερόμενος στην κριτική που έχει ασκηθεί και σε δημοσιεύματα που σύμφωνα με την διοίκηση της ΕΡΤ είναι αναληθή ο κ. Ταγματάρχης μίλησε με βαρείς χαρακτηρισμούς και έκανε λόγο για λάσπη, για ψέμα εκφράζοντας το παράπονό του, για να ανακαλέσει στη συνέχεια τους χαρακτηρισμούς απέναντι στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους.
Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η άρνηση του κυρίου Ταγματάρχη να απαντήσει, όταν του ζητήθηκε, να τοποθετηθεί στα όσα συμβαίνουν στον τηλεοπτικό χώρο με τον διαγωνισμό των αδειών και το ενδεχόμενο του «μαύρου» σε κάποια κανάλια λέγοντας πως «εγώ είμαι εδώ όχι για να πω την προσωπική μου θέση. Εκφράζω και μιλώ για την ΕΡΤ και την προσωπική μου άποψη μπορώ να την πω προσωπικά. Μου ζητάτε να κάνω κριτική σε θέσεις της κυβέρνησης, σε αποφάσεις της πολιτείας. Δεν θέλω να κάνω κριτική γιατί είμαι για άλλο λόγο εδώ. Με αυτό το καπέλο που φοράω δεν θέλω να το κάνω». Τον λόγο πήρε και ο κ. Τσακνής ο οποίος είπε πως ταυτίζεται με τον διευθύνοντα σύμβουλο και πως «η δουλειά μας δεν είναι να κάνουμε πολιτική. Αν ήταν να κάνουμε πολιτική θα παίρναμε τις κομματικές μας ταυτότητες όσοι τις έχουμε και θα τις προβάλαμε. Ηρθαμε να πούμε τι σκοπεύουμε και τι οραματιστήκαμε για τα επόμενα δύο χρόνια. Δεν συμμετέχουμε στον πόλεμο που γίνεται. Η θεσμική μας θέση δεν μας επιτρέπει να κρίνουμε θέσεις κομμάτων».
Τέλος ο κ. Ταγματάρχης αν και ρωτήθηκε για το ποιος θα είναι ο κεντρικός παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων δεν θέλησε να το αποκαλύψει λέγοντας πως «το κέντρο βάρους είναι να δημιουργηθεί ένα καλό, άρτιο, σωστό δελτίο ειδήσεων. Η ΕΡΤ είναι σημαντικότερη από τα πρόσωπα και τα πρόσωπα δεν είναι το ζητούμενο για να είναι καλά τα δελτία» κατέληξε.
Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι η διοργάνωση της παρουσίασης έγινε υπό συνθήκες προχειρότητας καθώς η αίθουσα ήταν πολύ μικρή για να φιλοξενήσει όλους τους προσκεκλημένους παραγωγούς, συντελεστές και δημοσιογράφους ενώ προβλήθηκαν δύο προχειροστημένα ενδεικτικά τρέηλερ που αδικούν την εικόνα της δημόσιας τηλεόρασης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.