Η εξασθένηση της στερλίνας, που προκάλεσε η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα στοιχίσει στην Easyjet 90 εκατ. στερλίνες στο νέο οικονομικό της έτος που μόλις ξεκίνησε, ανακοίνωσε την Πέμπτη η βρετανική αεροπορική εταιρεία.
Πρόκειται για ποσό υπερδιπλάσιο του αρχικώς υπολογισθέντος. Το υψηλό κόστος της πτώσης της ισοτιμίας της στερλίνας για τη δεύτερη σε επιβατική κίνηση (μετά την ιρλανδική Ryanair) εταιρεία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα καύσιμα που αγοράζει η εταιρεία για τα αεροσκάφη της τα πληρώνει σε αμερικανικά δολάρια. Η εξέλιξη, δηλαδή, εκτινάσσει το λειτουργικό κόστος της Easyjet.
Η Easyjet ανακοίνωσε επίσης ότι αναμένει τα κέρδη της για το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 να κυμανθούν από 490 έως 495 εκατ. στερλίνες. Αναμένει να είναι δηλαδή μειωμένα κατά περίπου 28% συγκριτικά με τα 686 εκατ. στερλίνες που ήταν η κερδοφορία της το οικονομικό έτος που έληξε το Σεπτέμβριο του 2015. Είναι η πρώτη φορά από το 2009 που η εταιρεία θα εμφανίσει κάμψη της κερδοφορίας της.
Η εταιρεία που ίδρυσε ο ελληνοκύπριος επιχειρηματίας Στέλιος Χατζηιωάννου προέβλεψε επίσης για τη νέα χρονιά μείωση κατά 8,7% των εσόδων ανά αεροπορική θέση, ενώ προέβλεψε και πτώση των τιμών των εισιτηρίων τους προσεχείς μήνες.
Τα νέα έπληξαν τη μετοχή της Easyjet. Μόλις έγιναν γνωστά στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου η τιμή της μετοχής υποχωρούσε κατά 5% κατά την πρωινή συνεδρίαση.