«Πόλεμος» στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό χρέος – ΗΠΑ και Βερολίνο ανταλλάσσουν πυρά

«Πόλεμος» δηλώσεων για το ελληνικό χρέος έχει ξεσπάσει στην Ουάσιγκτον με τις ΗΠΑ και το Βερολίνο να ανταλλάσσουν πυρά.

«Πόλεμος» δηλώσεων για το ελληνικό χρέος έχει ξεσπάσει στην Ουάσιγκτον με τις ΗΠΑ και το Βερολίνο να ανταλλάσσουν πυρά.
Δεν είναι βιώσιμο το χρέος επανέλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ ενώ ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου δήλωσε ότι θεωρεί απαραίτητη την αναδιάρθρωσή του το συντομότερο.
Δεν είναι το χρέος το πρόβλημα, αλλά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας απάντησε ο Βόλφανγκ Σόιμπλε.
Αναλυτικά την αναγκαιότητα να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το συντομότερο δυνατό, υπογράμμισε εκ νέου ο κ. Λιου. «Η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος είναι η αναδιάρθρωση του», δήλωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «όσο το αναβάλει κανείς, τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα γιατί αποδυναμώνεται η οικονομία».
Απαντώντας σε ερώτηση της Καθημερινής στη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, υπογράμμισε:
«Έχουμε εμπλακεί σε βάθος στα θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και στο χρέος, εδώ και πολύ καιρό. Ευτυχώς, δεν είμαστε σε κατάσταση άμεσης κρίσης. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε να βρεθούμε και πάλι σε φάση κρίσης» τόνισε ο κ. Λιού, και συμπλήρωσε:
«Ήταν σημαντικό ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της αποφασίσθηκε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι. Οτι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και ότι η Ελλάδα έπρεπε να σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου. Και πως στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια συναίνεση που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους. Πάντα πίστευα ότι όσο πιο σύντομα φθάσουμε σε αυτό τόσο το καλύτερο, διότι η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Όσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα γιατί αποδυναμώνει την οικονομία που στηρίζει το χρέος».,
Οχι από τον Σόιμπλε
Η πολλή ασχολία με την κατάσταση του ελληνικού χρέους παραπλανά το λαό να νομίζει ότι δεν χρειάζεται να θεσπιστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Μιλώντας σε πάνελ στο πλαίσιο της συνόδου ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον είπε ότι η χώρα χρηματοδοτείται για μία δεκαετία και πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος.
«Το πρόβλημα είναι να κερδίσει – όχι να ανακτήσει – την ανταγωνιστικότητα» είπε. Η Ελλάδα μπορεί να το κάνει αυτό «με την οικοδόμηση μίας διακυβέρνησης για την παγκοσμιοποιημένη οικονομία και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Η εστίαση στο χρέος «παραπλανά τον (ελληνικό) λαό. Πρέπει να κάνουν αυτό που χρειάζεται».
Ντομπρόβσκις
«Το ελληνικό πρόγραμμα λειτουργεί πολύ καλά», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε ομιλία του με θέμα την ευρωπαϊκή οικονομία στο «Peterson Institute», ενώ σημείωσε πως υπάρχει μια διαφορετική ανάλυση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους.
«Η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη και ολοκληρώνουμε το έργο όσον αφορά στην πληρωμή μιας δεύτερης επί μέρους δόσης, ενώ προετοιμάζουμε τη δεύτερη αξιολόγηση. Αλλά απομένει κάποιο έργο από την ελληνική πλευρά αναφορικά με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την παρούσα δόση και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο όσον αφορά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, να εξελίσσεται ομαλά το ελληνικό πρόγραμμα ώστε να επανέλθει η χρηματοπιστωτική σταθερότητα«, σημείωσε ο

Βάλντις Ντομπρόβσκις

.
«Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, πράγματι, υπάρχουν ανησυχίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα. Το θέμα είναι το μέγεθος αυτών των ανησυχιών και σε αυτό φαίνεται ότι έχουμε κάπως διαφορετική ανάλυση από το ΔΝΤ, που φαίνεται να έχει μια πολύ πιο απαισιόδοξη άποψη για το ελληνικό χρέος. Αυτό προέρχεται από μια πολύ πιο απαισιόδοξη άποψη για τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδος. Και αν κανείς δει τα δεδομένα της περασμένης χρονιάς, η Ελλάδα σημείωσε καλύτερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες και φέτος φαίνεται ότι θα φθάσει τους δημοσιονομικούς στόχους και θεωρούμε ότι η τόση απαισιοδοξία στην ανάλυση του ΔΝΤ, δεν θα επιβεβαιωθεί», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
«Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν κοιτάξει κανείς αναδρομικά, φαίνεται να είναι πολύ πιο κοντά στα αποτελέσματα, σε σύγκριση με το ΔΝΤ. Παρ’ όλα αυτά το ζήτημα του χρέους παραμένει. Το χρέος είναι πάνω από 180% του ΑΕΠ και γι’ αυτό στο Eurogroup συμφώνησαν να δουν περαιτέρω αυτό το θέμα, ήδη από το 2012. Το θέμα έχει επανειλημμένα επιστρέψει στο προσκήνιο. Η τελευταία φορά ήταν το Μάιο και συμφωνήθηκε να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά αποκλείοντας το κούρεμα της ονομαστικής αξίας. Oι υπουργοί οικονομικών του Eurogroup είναι έτοιμοι να συνεχίσουν πάνω σε αυτά τα μέτρα, τα οποία συζητήθηκαν το Μάϊο».

Μοσκοβισί: Θέλουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Την ίδια στιγμή, σε ομιλία του ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι θέλει την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς και ότι υπάρχουν θετικές τάσεις για την ελληνική οικονομία. Ακόμη, τόνισε ότι μια συμφωνία για το χρέος μπορεί να εξετασθεί πριν το τέλος του χρόνου.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα και θα προσπαθήσουμε στις επόμενες εβδομάδες να φθάσουμε σε μια συνολική συμφωνία. Πρέπει να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις, που είναι ήδη στο μνημόνιο μεταξύ της Ελλάδος και της Ε.Ε. Μετά, αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επιστροφή των επενδυτών», είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί.
«Βλέπουμε θετικές τάσεις, αποκαθίσταται η ανάπτυξη και μετά αν υπάρξει συμφωνία στα μέτρα και επιπλέον καλή πολιτική και οικονομική ατμόσφαιρα, μπορούμε να εξετάσουμε μια συμφωνία για το χρέος και ελπίζω ότι αυτό θα γίνει πριν το τέλος του χρόνου και βεβαίως εφόσον βρισκόμαστε εδώ στην Ουάσιγκτον, μπορώ να πω καθαρά ότι θέλουμε το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα. Είναι στοιχείο ασφάλειας και διαβεβαίωσης για πολλούς εταίρους μέσα στην Ε.Ε. και η Επιτροπή θα το υποδεχθεί θετικά», σημείωσε.
Ακόμη, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως «έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο με την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015. Αυτό που ορίζεται σε αυτό το μνημόνιο πρέπει να εφαρμοστεί. Η συμφωνία του Μαΐου 2016 ανοίγει το δρόμο για την εξόφληση περισσότερων από 10 δισ. ευρώ. Ήδη έχουν δοθεί περισσότερα από 7 δις. Υπάρχουν ακόμη 2.8 δισ. που μπορούν να δοθούν τώρα, στις επόμενες εβδομάδες.
Γι’ αυτό, πρώτον η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και να αποφασίσει στις επόμενες ημέρες.

Υπάρχει μια συνάντηση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα και ελπίζω ότι θα αποφασίσουμε με βάση τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα εξοφλήσουμε άλλη μια δόση 1 + 1.7 δισ. Μετά υπάρχει η δεύτερη αξιολόγηση που είναι πιο τεχνική, που θα αποφασιστεί πριν το τέλος του χρόνου. Αν γίνει αυτό, θα έχουμε καλύτερο οικονομικό κλίμα και μπορούμε να μιλήσουμε για μέτρα για το χρέος. Αυτό είχαμε αποφασίσει στο Eurogroup τον Μάιο. Αλήθεια θέλω να ολοκληρωθεί αυτός ο οδικός χάρτης».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.