Η αρμόδια για την εποπτεία του τραπεζικού τομέα αρχή της Γερμανίας θεωρεί ότι προσώρας δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Deutsche Bank παραβίασε τους κανόνες κατά του ξεπλύματος χρήματος στη Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters την Πέμπτη επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.
Η εμπλοκή της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας (και) στην υπόθεση ξεπλύματος χρήματος στη Ρωσία την περίοδο των αυστηρών αμερικανικών κυρώσεων κατά της Μόσχας αποτελεί αντικείμενο έρευνας και άλλων εποπτικών αρχών (ευρωπαϊκών χωρών, των ΗΠΑ αλλά και της ίδιας της Ρωσίας). Ωστόσο η απαλλαγή της Deutsche Bank από τη γερμανική αρχή (Bafin) θα απάλλασσε την τράπεζα από ένα μεγάλο πονοκέφαλο τη δύσκολη γι’ αυτή περίοδο που διανύει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.
Η Deutsche Bank κατηγορείται ότι διευκόλυνε δυτικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν χρήματα από και προς τη Ρωσία σπάζοντας το εμπάργκο που είχαν επιβάλει η Ουάσιγκτον και η Δύση κατά της Μόσχας εξαιτίας της στρατιωτικής επέμβασης στην Κριμαία και τον πόλεμο με την Ουκρανία.
Η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» δημοσίευσε επίσης ότι οι έρευνες της Bafin πλησιάζουν προς το τέλος τους και ότι η εποπτική αρχή πιθανότατα δεν θα ζητήσει από την Deutsche Bank να βελτιώσει το επίπεδο διαχείρισης ρίσκου. Εκπρόσωποι της Deutsche Bank αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.
Εν τω μεταξύ η μετοχή της Deutsche Bank ενισχυόταν κατά 1,2% την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης χάρη στα δημοσιεύματα περί απαλλαγής της τράπεζας από την Bafin αλλά και της προσδοκίας ότι οι αμερικανικές αρχές θα μειώσουν το πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων που έχουν επιβάλει στην τράπεζα για το ρόλο που διαδραμάτισε πριν από την κατάρρευση της subprime market και το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.