O καρκίνος πέρα από το σωματικό πάθος

Ποιο είναι το νόημα που έχει η ασθένεια του καρκίνου στη ζωή του ανθρώπου; Πώς εντάσσεται στην ιστορία του ασθενή και του περιβάλλοντός του; Ποια είναι η στάση του ανθρώπου απέναντι στην ασθένεια και τον θάνατο στη σύγχρονη εποχή;

Ποιο είναι το νόημα που έχει η ασθένεια του καρκίνου στη ζωή του ανθρώπου; Πώς εντάσσεται στην ιστορία του ασθενή και του περιβάλλοντός του; Ποια είναι η στάση του ανθρώπου απέναντι στην ασθένεια και τον θάνατο στη σύγχρονη εποχή; Ποιος ο ρόλος του σώματος; Πώς σχετίζεται η θεραπευτική ομάδα με τον ασθενή που πάσχει από καρκίνο, εμπλέκεται ψυχικά ή και σωματικά; Μπορεί η τέχνη να προσφέρει ένα γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη αυτών των προβληματισμών; Ογκολόγοι, ψυχίατροι, ψυχολόγοι, ανθρωπολόγοι που βρίσκονται στην πρωτοπορία του διαλόγου για τη διαχείριση της ασθένειας του καρκίνου, αλλά και άνθρωποι της τέχνης, θα απαντήσουν στα ερωτήματα αυτά στην ημερίδα ψυχοκοινωνικής ογκολογίας «O καρκίνος πέρα από το σωματικό πάθος», στο Βυζαντινό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22), την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, από τις 9.00 π.μ.
Στην ημερίδα θα διερευνηθεί ποια είναι η στάση του ανθρώπου απέναντι στην ασθένεια και τον θάνατο στη σύγχρονη εποχή. Η κυρίαρχη δυτική σκέψη προσεγγίζει το ερώτημα αυτό μέσα από τις έννοιες του αρνητικού ή του κενού και την αποθέωση της θετικής σκέψης ή στάσης. Λίγες θεωρήσεις της ανθρώπινης ζωής επιμένουν να προτείνουν αυτό τον στοχασμό. Ο χριστιανισμός και ειδικά η Ορθόδοξη Εκκλησία μέσα από το κήρυγμα της Ανάστασης και η ψυχανάλυση μέσα από την εγκαθίδρυση της ενόρμησης του θανάτου στην ψυχική λειτουργία του ανθρώπου, αποτελούν στην εποχή μας λαμπρές εξαιρέσεις.
Την ημερίδα διοργανώνουν η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Συμμετέχουν τα νοσοκομεία «Άγιος Σάββας», «Μεταξά», «Σωτηρία» και η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.
Δείτε αναλυτικά τους συμμετέχοντες και το πρόγραμμα της ημερίδας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη κατόπιν δήλωσης συμμετοχής. Πληροφορίες στα τηλ: 210-6456713 και 210-3826600 (ώρες 10.00-16.00) και με αποστολή email στο dioikisi@cancer-society.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.