Να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών, όχι απλά προς τον ίδιο, αλλά προς τη Νέα Δημοκρατία που ηγείται, είναι το μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επόμενη περίοδο.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον πρόεδρο της Ν.Δ. να προηγείται σημαντικά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ο ίδιος και οι επιτελείς του προεξοφλούν την εκλογική επικράτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές, τις οποίες μετ’ επιτάσεως ζητεί ο κ. Μητσοτάκης.

Το κρίσιμο, όμως σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. που συνομίλησαν με το «Βήμα» δεν είναι απλά και μόνο μια νίκη του κόμματος στις εκλογές, αλλά να υπάρξει και πάλι εμπιστοσύνη, η οποία είναι θεμέλιο και ρίζα της ουσιαστικής νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα με το αίτημά του για πρόωρες εκλογές που διατύπωσε με ένταση, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, συνεχίζει τις περιοδείες του σε δήμους της Αττικής, αλλά και στην περιφέρεια με στόχο να έλθει κοντά σε κοινωνικά στρώματα που ήταν και εξακολουθούν να είναι σε απόσταση από τη Ν.Δ.

Εξάλλου, η έλλειψη εμπιστοσύνης των τελευταίων ετών συνδυαζόταν με την κοινωνική κατάσταση που έφερε ανησυχία, φόβο και ανασφάλεια για το αύριο και παράλληλα απομάκρυνε τους πολίτες από διαδικασίες ουσιαστικής συμμετοχής στις πολιτικές διεργασίες.

Το είπε ευθέως και δημόσια, την επομένη της επετείου της ιδρύσεως της Ν.Δ. και η Ντόρα Μπακογιάννη: «Αντίπαλός μας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Την αξιοπιστία πρέπει να ανακτήσουμε».

Εξάλλου, πάντα σε περιόδους κρίσης και ανασφάλειας, το θεμελιακό ζήτημα για κάθε κοινωνική, πόσο μάλλον πολιτική, συγκρότηση, είναι η εμπιστοσύνη. Και αυτή η κρίση της εμπιστοσύνης συνεπάγεται και κρίση της πολιτικής.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τον κ. Μητσοτάκη, πέρα από την προσπάθειά του, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, να αποκτήσει ερείσματα σε λαϊκές περιοχές, όπου η κοινωνική και οικονομική διαστρωμάτωση του πληθυσμού φαίνεται πως παραμένει εκ των βασικών κριτηρίων επιλογής κόμματος.

Το επόμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει την εκστρατεία (αύριο θα βρεθεί στην Αιτωλοακαρνανία) να ανατρέψει την υπεροχή που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις υποβαθμισμένες περιοχές αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου το κόμμα είχε πρόβλημα.

Ο κεντρικός στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να πείσει την κοινωνία ότι η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για την αμιγώς ταξική ψήφο όσων εξακολουθούν και έχουν έναν ανεκτό τρόπο ζωής και θέλει να αναδείξει τις συνέπειες που έχει και για τους αδύναμους (π.χ., όπως με τη μείωση των συντάξεων και την περικοπή του ΕΚΑΣ κ.ά.) και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Και με την ομιλία του χθες ο κ. Μητσοτάκης _αυτό θα το κάνει συνεχώς από εδώ και πέρα_ επεδίωξε να περάσει το μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι η ΝΔ δεν είναι κόμμα της ελίτ, ασπαζόμενος ουσιαστικά την άποψη να ξαναπιάσει το κόμμα το νήμα με τις κατηγορίες των πολιτών που εξέφραζε παλαιότερα.

Το ζήτημα είναι πώς αυτή η προσέγγιση που ξεκίνησε –ήδη έχει επισκεφθεί περιοχές όπως το Μενίδι, το Περιστέρι, το Κερατσίνι, ο Ασπρόπυργος το Λαύριο προ ημερών, κ.ά. –θα έχει χειροπιαστά αποτελέσματα.

Η κυρίαρχη άποψη στην ηγεσία της Ν.Δ. είναι ότι πρέπει το κόμμα να ξαναμιλήσει με τον κόσμο που απώλεσε την εργασία του και να μετεξελιχθεί από κόμμα των βορείων και νοτίων προαστίων της Αθήνας ή των ακριβών περιοχών της χώρας σε έναν πολιτικό φορέα που θα έχει λαϊκές αναφορές, όπως είχε ανέκαθεν η Κεντροδεξιά στην Ελλάδα.

Επί της ουσίας, σε ένα κόμμα που θα μιλάει και με την ελίτ, οικονομική, αλλά και με την κοινωνία και τα χαμηλά στρώματα. Γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα σε τουλάχιστον τρεις ομιλίες του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις τεράστιες ευθύνες της ελίτ, κυρίως οικονομικής, του τόπου για την σημερινή κατάσταση.

Επίσης, η αποκωδικοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων που έγινε σε υψηλό επίπεδο στη Ν.Δ. σε συνδυασμό με την κοινωνική διαστρωμάτωση σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες έπεισε την ηγεσία ότι ένα αμιγώς αστικό ευρωπαϊκό μεταρρυθμιστικό κόμμα δεν μπορεί να καταστεί πλειοψηφικό έπειτα από έξι χρόνια Μνημόνιο και ως εκ τούτου επιβάλλεται η επαναπροσέγγιση με τις κρίσιμες μάζες της κοινωνίας, δηλ. δημοσίους υπαλλήλους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, ανέργους, κ.α.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής δεν ήταν τυχαία η φράση του, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χθες στην Π.Ε. της Ν.Δ.: «Θα δουλέψουμε για τα συμφέροντα και τα όνειρα των πολλών. Θα εκφράσουμε τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες όλων των τίμιων, εργατικών και φιλότιμων Ελλήνων που θέλουν να δουν τις ζωές τους να γίνονται καλύτερες. Γνώμονας της πολιτικής μας θα είναι η υπεράσπιση των απλών πολιτών και των αδύναμων. Όχι των οργανωμένων ομάδων ή συμφερόντων και όχι της κομματικής νομενκλατούρας. Οι ελίτ αυτού του τόπου θα πρέπει και αυτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, όπως δεν έκαναν πάντα τα προηγούμενα χρόνια».