Την Τετάρτη 05 Οκτωβρίου, ο ανεξάρτητος βουλευτής και μέλος της Δημοκρατικής Ευθύνης, Χάρης Θεοχάρης, μιλά στους Νότη Παπαδόπουλο και Δημήτρη Καμπουράκη, για τις επαφές που είχε κατά την επίσκεψή του στην Αμερική με το ΔΝΤ και άλλους φορείς. {{{ audio1 }}}

Για τις επαφές που είχε στην Αμερική, με το ΔΝΤ και άλλους φορείς

«Συζητάμε πάντα για αυτούς που είναι πιο γνωστοί εδώ, αλλά δεν είναι μόνο το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα που είδα, είδαμε και μέλη του Κογκρέσου, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη χώρα μας, Think tanks τα οποία ασχολούνται αλλά και επηρεάζουν την αμερικανική πολιτική στο προσφυγικό. Τα συμπεράσματα είναι μερικά λίγο πιο θετικά και μερικά λίγο πιο αρνητικά για τη χώρα μας.. Καλώς ή κακώς η χώρα μας έχει κατέβει σε προτεραιότητα από τη σκέψη των ΗΠΑ, ουσιαστικά αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μην καταρρεύσει φυσικά η κατάσταση ώστε να μην μπορούμε να διαχειριστούμε ιδιαίτερα το προσφυγικό- η χώρα μας είναι κομβική σε αυτό το σημείο. Υπάρχει και μία ελπίδα ότι μας βλέπουν λίγο πιο στρατηγικά, από την άποψη ότι οι σχέσεις με την Τουρκία είναι λίγο πιο δύσκολες αυτήν την περίοδο. Παρόλα αυτά βλέπουνε μία χώρα, η οποία ιδιαίτερα με τον Ερντογάν, δεν μπορεί να είναι ένας σταθερός σύμμαχος και να ξέρουν ακριβώς πως θα συμπεριφερθεί. Είναι απρόβλεπτοι. Και αυτό μπορεί να το αξιοποιήσουμε , αν κάνουμε τις κατάλληλες κινήσεις εμείς. Ότι υπάρχει το παράθυρο της ευχέρειας, υπάρχει. Εγώ αυτό μόνο μπορώ να πω».

Ερωτ. Δημ.: «Οι Αμερικάνοι πιστεύουν ότι θα λυθεί το Κυπριακό;»

«Όχι δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει η αίσθηση αυτή, ότι είναι κοντά σε λύση. Νομίζω ότι ελπίζουν περισσότερο ότι θα λυθεί, και πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν είναι εύκολο. Πιστεύουν όμως ότι υπάρχει ειλικρινής θέληση από τις δύο μεριές για πρώτη φορά.

Το ΔΝΤ, έχει αποφασίσει πια ότι οι κανόνες που θα ακολουθούνται, είναι συγκεκριμένοι, πρέπει να ακολουθούνται οι ίδιοι κανόνες σε όλα τα μέλη. Θέλει περισσότερες και πιο ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές από τη χώρα μας και την ελάφρυνση του χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων και δη της Γερμανίας. Και επίσης δεν είναι και το ίδιο το οποίο έθεσε ότι πρέπει με την 2η αξιολόγηση να φτιάξει πρόγραμμα. Ουσιαστικά έχουν αφήσει όλες τις αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή πλευρά».