Στην ψηφιακή εποχή το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ

Ύστερα από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς το μεγάλο έργο της τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης των συλλογών του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ ολοκληρώθηκε.

Ύστερα από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς το μεγάλο έργο της τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης των συλλογών του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ ολοκληρώθηκε. Είναι ένα από τα λίγα μουσεία στην Ελλάδα που έχουν τεκμηριώσει και ψηφιοποιήσει σχεδόν το σύνολο των συλλογών του, περισσότερα από 23.000 αντικείμενα και αρχεία, που το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί αφηγούνται την ιστορία των τηλεπικοινωνιών της χώρας. Αντικείμενα, τηλεγραφήματα, αρχειακό υλικό και φωτογραφίες από άλλες εποχές, μαγνητίζουν το βλέμμα, εμπνέουν τον επισκέπτη και δημιουργούν νέες εμπειρίες.
«Είναι ένα έργο για όλους. Για το μουσείο καθώς ανοίγει νέους δρόμους για την περαιτέρω ερμηνεία και ιστορική ανάλυση των τεκμηρίων και τη διαχείριση των συλλογών και το τοποθετεί στον παγκόσμιο χάρη των μουσείων. Για τον Όμιλο ΟΤΕ καθώς αναδεικνύει τη συνεισφορά του όχι μόνο στις τηλεπικοινωνίες αλλά και στην τεχνολογική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική ιστορία της χώρας. Και το κυριότερο, για το ευρύ κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γιατί καταγράφει και αφηγείται την ιστορία των τηλεπικοινωνιών και δίνει ανοιχτή πρόσβαση σε πληροφορίες και αντικείμενα μοναδικά στο είδος τους. Είναι μια επένδυση στην τεχνολογία και την καινοτομία ως όχημα για ένα καλύτερο κόσμο για όλους» είπε μεταξύ άλλων η επικεφαλής και executive director Εταιρικής Επικοινωνίας ΟΤΕ κυρία Ντέπη Τζιμέα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στους χώρους του μουσείου.
Στα αντικείμενα και το αρχειακό υλικό που ψηφιοποιήθηκαν και τεκμηριώθηκαν περιλαμβάνονται 3.200 συσκευές, αντικείμενα και όργανα που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με την ιστορία των τηλεπικοινωνιών και την εξέλιξη των αντίστοιχων τεχνολογιών στην Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Συλλογή 13.500 τηλεφωτογραφιών που εκτείνεται χρονικά από το 1949, έτος λειτουργίας της τηλεφωτογραφικής υπηρεσίας στην Ελλάδα, έως τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και καλύπτει σημαντικές στιγμές από την πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ιστορία της χώρας.
Επίσης, 3.700 τηλεγραφήματα που καλύπτουν τη χρονική περίοδο 1860-1980 και ο κύριος όγκος αποκτήθηκε μέσω δωρεών και αγορών. Το περιεχόμενό τους εκτείνεται από τη σφαίρα του ιδιωτικού και οικονομικού βίου έως την πολιτική και στρατιωτική ιστορία της Ελλάδας. Τριακόσια υλικά αρχείου όπως διαφημιστικές καταχωρίσεις, εφημερίδες και περιοδικά. Εκατό ώρες ταινιών που περιλαμβάνουν διαφημιστικές ταινίες, εκπαιδευτικά φιλμ και εκπομπές, εταιρικά φιλμ ΟΤΕ, αμοντάριστα πλάνα από πολιτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις και 2.300 τηλεκάρτες.
Στόχος της τεκμηρίωσης ήταν η καταγραφή ταυτότητας για κάθε αντικείμενο και υλικό αρχείου που ανήκει στη συλλογή του μουσείου, ενώ για επιλεγμένα αντικείμενα έγινε αναλυτική και εκτεταμένη τεκμηρίωση. Παράλληλα με το έργο, έγινε πρωτοφανής συντήρηση των εκθεμάτων. Η ψηφιοποίηση περιελάμβανε την επαγγελματική φωτογράφηση και καταχώριση κάθε τεκμηρίου σε ηλεκτρονική μορφή. Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες – τεκμηριωτές, σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές και διήρκεσε δύο χρόνια. Το κόστος της επένδυσης καλύφθηκε αποκλειστικά από πόρους του Ομίλου ΟΤΕ.
Παράλληλα, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκε και η νέα ηλεκτρονική σελίδα του μουσείου, που σχεδιάστηκε σύμφωνα με τα πρότυπα πολιτιστικών sites.
Στο πλαίσιο του έργου, το μουσείο εξοπλίστηκε με το σύστημα διαχείρισης συλλογών MuseumPlus, καθώς και με την εφαρμογή eMuseumPlus, που οργανώνει τις συλλογές ψηφιακά και τις καθιστά προσβάσιμες διαδικτυακά μέσα από το νέο site του μουσείου. Ηδη περίπου 600 τεκμήρια των συλλογών και οι περιγραφές τους είναι ήδη διαθέσιμα σε όλους μέσα από το site, ενώ το υλικό εμπλουτίζεται συνεχώς.
Επίσης μέσα από την ιστοσελίδα ο επισκέπτης μπορεί επίσης να ενημερωθεί για τις νέες μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις και τα προγράμματα 2016-17 για σχολικές ομάδες και οικογένειες, αλλά και να μάθει πληροφορίες για τις συλλογές και τα νέα του μουσείου. Η είσοδος στο μουσείο είναι ελεύθερη για όλους, ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς διοργανώνονται εκπαιδευτικές εκδηλώσεις.
Σύντομα, το https://www.otegroupmuseum.gr/ θα εμπλουτιστεί με σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές για την παρουσίαση των εκθεμάτων, όπως η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας και με βίντεο από τις δράσεις του μουσείου

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.