Ερευνητές του Ινστιτούτου Κarolinska στη Σόλνα της Σουηδίας και του Ινστιτούτου Feinstein για την Ιατρική Ερευνα στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ ανακάλυψαν έναν παντελώς άγνωστο μέχρι σήμερα ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος –αυτόν της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης. Σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστημιακό Δίκτυο Υγείας στο Τορόντο του Καναδά οι επιστήμονες είδαν πως κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται λεμφοκύτταρα, τα οποία παράγουν ακετυλχολίνη, μπορούν να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση σε ποντίκια στο εργαστήριο. Η μελέτη αυτή, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Biotechnology», ανοίγει τον δρόμο για νέους τύπους θεραπείας της υπέρτασης.
Ο ρόλος της ακετυλχολίνης
Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για πρώιμο θάνατο σε παγκόσμιο επίπεδο. Συχνά τα αίτια της υπέρτασης δεν μπορούν να προσδιοριστούν, παρότι είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως ο νευροδιαβιβαστής ακετυλχολίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της πάθησης καθώς κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώνουν και ρυθμίζει την πίεση του αίματος επιδρώντας στην παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου.
Μελετώντας ποντίκια στο εργαστήριο τα οποία εμφάνιζαν έλλειψη των λεμφοκυττάρων που παράγουν ακετυλχολίνη, οι ερευνητές ανακάλυψαν τον ρυθμιστικό ρόλο των συγκεκριμένων κυττάρων στην αρτηριακή πίεση. «Τα λεμφοκύτταρα αυτά παράγουν ακετυλχολίνη, η οποία μπορεί να φθάσει σε κύτταρα-στόχους τα οποία δεν έχουν άμεση επαφή με τα νεύρα» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης Πέντερ Ολοφσον, ερευνητής στο Τμήμα Ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σόλνα και προσέθεσε: «Φαίνεται ότι αυτά τα ανοσοκύτταρα μπορούν να στείλουν σήματα για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και της αρτηριακής πίεσης. Αυτό είναι ένα νέο κομμάτι στο παζλ της κατανόησης σχετικά με την κυκλοφορία του αίματος».
Προς νέα διαγνωστικά μέσα και θεραπείες
Η ανακάλυψη έχει μεγάλη σημασία, κατά τον ερευνητή, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την υπέρταση. «Αν θέλουμε να αναπτύξουμε αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες για την υψηλή αρτηριακή πίεση, χρειάζεται να συμπληρώσουμε τις γνώσεις μας με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους βιολογικούς μηχανισμούς που τη διέπουν».
Η ερευνητική ομάδα ελπίζει τώρα να ανακαλύψει ότι τα λεμφοκύτταρα που παράγουν ακετυλχολίνη παίζουν τον ίδιο ρόλο-«κλειδί» στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και των ανθρώπων εκτός από τα ποντίκια. Αν αυτό αποδειχθεί ότι συμβαίνει, το επόμενο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί θα είναι εάν τα συγκεκριμένα ανοσοκύτταρα μπορούν να οδηγηθούν στο να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες του νευροδιαβιβαστή ώστε να επιτυγχάνεται αποτελεσματική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Σε κάθε περίπτωση τα νέα ευρήματα ανοίγουν τον δρόμο για νέα διαγνωστικά μέσα αλλά και θεραπευτικές προσεγγίσεις ενάντια στην υπέρταση. Με δεδομένο ότι τα λεμφοκύτταρα ρυθμίζονται από το νευρικό σύστημα, η διεθνής ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι ίσως στο μέλλον θα είναι δυνατόν να ελέγχεται η δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω εμφυτευμάτων τα οποία θα διεγείρουν ηλεκτρονικά την παραγωγή νευρωνικών σημάτων.
HeliosPlus