Η ιδέα είναι καλή και ξεπερνά τα κομματικά στερεότυπα, αρκεί να υλοποιηθεί για να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα. Η δημιουργία Μητρώου Πολιτικών Στελεχών που ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί, αντικειμενικά, μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη για ένα κόμμα με φεουδαρχικές δομές.

Φθάνει αυτή η διαδικασία να θεωρηθεί ελκυστική για νέα πρόσωπα, εκτός του λεγόμενου κομματικού σωλήνα και ουσιαστικά να φέρει αξιόλογα άτομα από την κοινωνία και επί της ουσίας να ανανεωθεί το κόμμα της ΝΔ που σήμερα συμπληρώνει 42 χρόνια ζωή.

Ιστορικό προηγούμενο υπάρχει και οι μυημένοι γυρίζουν το ρολόι του χρόνου, 28 χρονια πίσω, στο 1998, όταν ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ίδρυσε την περίφημη Επιτροπή Πολιτικών Στελεχών, υπό τον Αθανάσιο Τσαλδάρη.

Το απόγευμα, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, όπου ο κ. Μητσοτάκης, παρουσία των πρώην προέδρων Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Μειμαράκη, θα κηρύξει ουσιαστικά το κόμμα σε κατάσταση ετοιμότητας ενόψει πολιτικών εξελίξεων, θα βρεθούν στα νέα γραφεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πλήθος κομματικών στελεχών, πολιτευτές και διάφοροι διαχρονικοί…καρεκλοκένταυροι.

Εκεί ουσιαστικά, θα υπάρξει ένα ενδοκομματικό μωσαϊκό όπου θέση έχουν οι παλαιοί κομματικοί και πολλοί από τους νέους που είτε εντάχθηκαν, είτε ετοιμάζονται να ενταχθούν στη ΝΔ με τη διαδικασία της εγγραφής στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών (www.ananeosi.nd.gr).

Η επιτυχία του συγκεκριμένου μοντέλου αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα του ίδιου του κ. Μητσοτάκη στην προσπάθειά του να ανανεώσει ουσιαστικά το κόμμα του. Άγνωστο είναι πως θα αντιδράσουν διάφοροι κατά τόπους πολιτευτές και κομματικά στελέχη που είχαν πολιτική επικυριαρχία στις κομματικές οργανώσεις και επί της ουσίας κρατούσαν κλειστές πόρτες σε όποιον ήθελε να αναλάβει θέση ευθύνης.

Η διαδικασία αυτή θα δώσει την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να δημιουργήσει μια μεγάλη ομάδα αξιόλογων στελεχών με πτυχία, εργασιακή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, κ.α. ευελπιστώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα ανανεωθεί ριζικά και η σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, όπως θέλει η ηγεσία. Η αρχή είχε γίνει πριν μήνες, όταν συμμετείχαν στις ομάδες εργασίας του κόμματος για τη διαμόρφωση του προγράμματος, αξιόλογα πρόσωπα και εκτός του χώρου της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ποιοτική και πολιτική αναβάθμιση της Κ.Ο. είχε μιλήσει στη ΔΕΘ πριν λίγο καιρό για την ανάγκη να ανανεωθεί ριζικά η Κ.Ο. της ΝΔ με πολλούς να εκλαμβάνουν αυτή την επισήμανση ως ένα σαφές μήνυμα για «συνταξιοδότηση» ή «αποστρατεία» όλων των πολιτευτών και πρώην βουλευτών.

Εξάλλου με το νέο σύστημα όλοι, εκτός των νυν βουλευτών, θα αξιολογηθούν και ουδείς, όπως μεταδίδεται από την ηγετική ομάδα, «δεν έχει…καπαρώσει θέση στα ψηφοδέλτια». «Δεν θεωρώ δεδομένη τη συμμετοχή κανενός πολιτευτή στα ψηφοδέλτια» είπε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που θεωρεί οτι το κόμμα με τη νέα διαδικασία δίνει απάντηση στα ερωτήματα: «πάλι με τους ίδιους θα κυβερνήσετε;», «δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι μαζί σας; Οι ίδιοι και οι ίδιοι;».

Επίσης, πολλά από τα πρόσωπα που θα εγγραφούν στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών, για το οποίο λέγεται οτι κεντρικό ρόλο και την υψηλή πολιτική εποπτεία θα έχει η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου (θα είναι εκ νέου στα ψηφοδέλτια και ίσως στο Επικρατείας), εάν δεν ενταχθούν στα ψηφοδέλτια, θα αξιοποιηθούν από τον κ. Μητσοτάκη, μετά βέβαια την αξιολόγηση που θα γίνει, στη στελέχωση των κρίσιμων πολιτικών θέσεων στον κρατικό μηχανισμό.

Επί της ουσίας ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να έχει έτοιμη μια μεγάλη ομάδα στελεχών που θα τοποθετηθούν σε θέσεις γ.γ. Υπουργείων, προέδρων οργανισμών, κ.α. ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος, όταν επί κυβερνήσεων της ΝΔ σε διαφορά κρίσιμα πόστα «διορίζονταν» στελέχη χωρίς προσόντα, αλλά με κομματικό διαβατήριο.