Την στήριξη από τον βιομηχανικό και επιχειρηματικό κόσμο της Γερμανίας έχει κερδίσει η Deutsche Bank. Το σημαντικότερο για την κορυφαία τράπεζα όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης είναι ότι, απ’ ό,τι φαίνεται, βρίσκεται πολύ κοντά στο να απολαύσει και την επιείκεια της κυβέρνησης της Ουάσιγκτον που θέλει να την τιμωρήσει για τη συμβολή της στο ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Οι μάνατζερ γιγαντιαίων γερμανικών εταιρειών, όπως η Siemens, η Daimler, η Munich Re και η BASF, με δηλώσεις τους στο Κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine εξέφρασαν την στήριξή τους στην κορυφαία γερμανική τράπεζα, η οποία απειλείται με εξοντωτικό πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση για τη δημιουργία τοξικών χρηματοοικονομικών προϊόντων που βασίζονταν στην αγορά των αμερικανικών στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου και εν γένει για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στον τζόγο στην subprime market, που αποδείχθηκε καταστροφικός για το διεθνοποιημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την παγκόσμια οικονομία εν γένει.
«Βρισκόμαστε στο πλευρό τηυς Deutsche Bank», δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου χημικών BASF Γιούργκεν Χάμπρεχτ, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της αντασφαλιστικής Munich Re Νικόλαους φον Μπόμχαρντ δήλωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά δεν βλέπει κανένα λόγο για να περιορίσει η εταιρεία του τις συναλλαγές της με την Deutsche Bank.
Ο Ντίτερ Τσέτσε, διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler, επίσης παρέσχε την στήριξή του στην τράπεζα δηλώνοντας στην εφημερίδα πως είναι πεπεισμένος ότι «η Deutsche Bank έχει μια σπουδαία παράδοση, μια ισχυρή παρουσία και πέρα από αυτά, ένα σπουδαίο μέλλον μπροστά της». Όσο για τον επικεφαλής της Siemens Τζό Κάιζερ διαβεβαίωσε: «Η διοίκηση της Deutsche Bank έχει θέσει τους σωστούς στόχους και απολαμβάνει την αμέριστη εμπιστοσύνη εκ μέρους μας».
Σημειωτέον ότι την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν επανέλαβε ότι η οικονομική θέση της τράπεζας παραμένει πολύ ισχυρή και ότι η τράπεζα «έπεσε θύμα ασύστολης φημολογίας», που προκάλεσε την κατάρρευση της μετοχής της.
Προς πολιτική λύση

Δεν είναι, πάντως, ούτε οι διαβεβαιώσεις Κράιαν ούτε η στήριξη της αφρόκρεμας του γερμανικού βιομηχανικού κόσμου που θα βοηθήσουν την Deutsche Bank να ξεπεράσει τον σκόπελο του αμερικανικού προστίμου. Είναι (εφ’ όσον αληθεύουν και επιβεβαιωθούν) οι πληροφορίες ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης συζητά τη μείωση του προστίμου σε επίπεδα που δεν απειλούν την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας και δεν αναγκάζουν τη γερμανική κυβέρνηση να παραβιάσει τις αρχές της και να σπεύσει προς αρωγή της τράπεζας με χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων –κάτι που ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2017 επ’ ουδενί θα ήθελαν να χρεωθούν οι Άνγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Κράιαν θα μεταβεί την εβδομάδα αυτή στην Ουάσιγκτον με την ευκαιρία της ετήσιας κοινής συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Και με την ευκαιρία, όπως γράφει ο ξένος τύπος, αναμένεται να διαπραγματευθεί το πρόστιμο με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Κάτι που, ασφαλώς, ούτε η διοίκηση της Deutsche Bank επιβεβαιώνει ούτε η γερμανική κυβέρνηση σχολιάζει.