Το σοσιαλιστικό όραμα του Κόρμπιν και η αριστερή του πρόταση

Τον «Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα» υπόσχεται ότι θα φέρει στη Βρετανία ο Τζέρεμι Κόρμπιν που επανεξελέγη πανηγυρικά επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος.

Τον «Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα» υπόσχεται ότι θα φέρει στη Βρετανία ο Τζέρεμι Κόρμπιν που επανεξελέγη πανηγυρικά επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος. Οι «κορμπινίστας» θριαμβολογούν αλλά όσοι αντιτίθενται στον ηγέτη των Εργατικών προειδοποιούν ακόμη και για διάσπαση του κόμματος.
Λιγότερο από έναν χρόνο μετά την πρώτη του εκλογή, ο 67χρονος Κόρμπιν αντιμετώπισε «πραξικόπημα» από 170 από τους 230 βουλευτές του με αφορμή την πολύ χλιαρή υποστήριξη της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit –πολλοί την αποδίδουν στο ότι οι Εργατικοί ήταν επικεντρωμένοι στις εσωκομματικές διαμάχες τους. Στις νέες εκλογές όμως, που διήρκεσαν έναν μήνα, ψήφισαν περισσότερα από μισό εκατομμύριο μέλη των Εργατικών και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στο συνέδριο του κόμματος στο Λίβερπουλ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Κόρμπιν έλαβε 62% ενώ ο αντίπαλός του Οουεν Σμιθ 38%.
Ο Κόρμπιν έχει προσελκύσει χιλιάδες νέα μέλη στο Εργατικό Κόμμα, καθιστώντας το σήμερα το μεγαλύτερο όχι μόνο στη Βρετανία αλλά σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη. Εχει αποξενώσει όμως τους περισσότερους βουλευτές του –λέγεται μάλιστα ότι μερικοί ετοιμάζουν μια «εναλλακτική σκιώδη κυβέρνηση» απέναντι στη νέα σκιώδη κυβέρνηση που θα ανακοινώσει ο Κόρμπιν την ερχόμενη εβδομάδα. Εχει αποξενώσει επίσης τους παλαιούς, πιο κεντρώους ψηφοφόρους των Εργατικών που υποστήριζαν τον Τόνι Μπλερ καθώς και όσους υποστηρικτές του κόμματος ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου.
Ο αδιαμφισβήτητος πλέον ηγέτης των Εργατικών καλεί τους αντιπάλους του να αφήσουν τον «πόλεμο χαρακωμάτων» και να ενωθούν, όμως πολλοί βουλευτές διστάζουν να αποδεχθούν την προφανή νίκη του εκφράζοντας τον φόβο ότι θα σύρει το κόμμα ακόμη πιο Αριστερά καθιστώντας το μη εκλέξιμο στην εξουσία.
Ο Κόρμπιν παρουσίασε μια νέα πλατφόρμα 10 σημείων που περιλαμβάνει πλήρη απασχόληση για όλους, δράσεις για κοινωνική ισότητα, κρατικό έλεγχο στα δημόσια αγαθά, ανέγερση εκατοντάδων χιλιάδων εργατικών κατοικιών, αύξηση κατώτατου ημερομισθίου για τους φτωχούς αλλά και φορολογίας για τους πλουσίους, κατάργηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια και καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου της Βρετανίας.
Για τη μετανάστευση, που αποτέλεσε την κύρια αιτία του «ναι» στο Brexit, ο Κόρμπιν υπόσχεται ένα «ταμείο για τις επιπτώσεις της μετανάστευσης» με στόχο να χαλαρώσουν οι πιέσεις στα σχολεία και στα νοσοκομεία και οι βρετανικές κοινότητες «να απορροφήσουν τους νέους πληθυσμούς». Διακηρύσσει ότι «το να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της μετανάστευσης είναι σημαντικότερο από το να μειώσουμε τον αριθμό των μεταναστών» που φθάνουν στη Βρετανία και ότι αυτό το τελευταίο μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας «ισορροπίας δικαιωμάτων» στην ΕΕ ώστε «να εναρμονιστούν μισθοί και συνθήκες» και να μην επιθυμούν τόσο πολλοί μετανάστες να πάνε στη Βρετανία.
Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι Εργατικοί είναι, απορροφημένοι από τα εσωκομματικά τους, να βάλουν πάλι σε δεύτερη μοίρα την πολιτική και την προσέλκυση ψηφοφόρων, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στη Συντηρητική πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, που έρχεται επτά μονάδες μπροστά από τον Κόρμπιν στις δημοσκοπήσεις.
Θέσεις
Brexit, οικονομία, άμυνα και εξωτερική πολιτική
Ο Κόρμπιν, που κατηγορήθηκε ευρέως ότι υπερασπίστηκε με μισή καρδιά την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, απορρίπτει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του πρώτου. Δηλώνει ότι θα πιέσει προκειμένου η Βρετανία να διατηρήσει την πλήρη πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά αλλά χωρίς να υποχρεωθεί, ως αντάλλαγμα, να απελευθερώσει και να ιδιωτικοποιήσει δημόσια αγαθά. Δηλώνει επίσης ότι θα αγωνιστεί προκειμένου στη συμφωνία για το Brexit να διατηρηθεί η προστασία των κοινωνικών, εργασιακών και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων.
Στην οικονομία, ο Κόρμπιν αντιτίθεται στις περικοπές που πραγματοποιεί η κυβέρνηση των Συντηρητικών. Υπόσχεται να ιδρύσει μια Εθνική Τράπεζα Επενδύσεων και ένα δίκτυο τοπικών επενδυτικών τραπεζών για να επενδύσουν 500 εκατ. λίρες (579 εκατ. ευρώ) σε μια δεκαετία σε υποδομές και υψηλή τεχνολογία. Εχει θεσπίσει έναν «κανόνα δημοσιονομικής αξιοπιστίας» που θα εφαρμόσει αν εκλεγεί στην πρωθυπουργία και ο οποίος ορίζει ότι οι δαπάνες του κράτους πρέπει να είναι ισοσκελισμένες σε καθημερινή βάση με τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τους φόρους, επιτρέποντας τον δανεισμό μόνο για επενδύσεις. Εχει δεσμευτεί ότι θα επανακρατικοποιήσει τους βρετανικούς σιδηροδρόμους και ότι θα εξετάσει την ιδέα ενός βασικού εισοδήματος για όλους. Επιθυμεί να ενισχύσει τα εργασιακά δικαιώματα και ζητεί τη λήψη μέτρων ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να πάρουν την ιδιοκτησία μιας εταιρείας όταν υπάρχει αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ή απειλή για λουκέτο.
Στα ζητήματα άμυνας ο ειρηνιστής Κόρμπιν επιθυμεί την κατάργηση των πυρηνικών όπλων της Βρετανίας. Δηλώνει ότι αν εκλεγεί πρωθυπουργός θα ορίσει έναν υπουργό Ειρήνης και έναν υπουργό Αφοπλισμού, καθώς και ότι θα επιθυμούσε την απόσυρση της Βρετανίας από το ΝΑΤΟ. Ενθερμος πολέμιος της εισβολής στο Ιράκ το 2003, πέρυσι ψήφισε κατά της βρετανικής συμμετοχής στη συμμαχία που βομβαρδίζει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
Τέλος, στην εξωτερική πολιτική ο Κόρμπιν έχει επικρίνει στο παρελθόν τις ΗΠΑ επειδή πιέζουν τη Βρετανία να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες και δηλώνει ότι η μακροχρόνια επίπτωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι να διχαστεί ο κόσμος. Δηλώνει μετανιωμένος που έχει αποκαλέσει «φίλους» τα μέλη της παλαιστινιακής Χαμάς και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ. Εκφράζει μακροχρόνια πολιτική συμπάθεια προς τον Τζέρι Ανταμς, ηγέτη του Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία.

ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΑ
10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για αυτόν

1. Εχει ως χόμπι να φωτογραφίζει καπάκια υπονόμων.
2. Ο γάτος του ονομάζεται «Ελ Γάτο», δηλαδή «γάτος» στα ισπανικά.
3. Ερωτηθείς ποιο είναι το αντικείμενο του πόθου του, απάντησε ένα ποδήλατο Raleigh Criterium που στοιχίζει γύρω στις 500 λίρες (579 ευρώ). Οπαδοί του συγκέντρωσαν το ποσό, αλλά ο Κόρμπιν το χάρισε σε φιλανθρωπίες.
4. Εχει ψηφιστεί έξι φορές «καλύτερη γενειάδα του κοινοβουλίου». Είναι ο μοναδικός βουλευτής που έλαβε αυτόν τον «τίτλο» περισσότερες από μία φορές.
5. Εχει διαβάσει τέσσερις φορές τον «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόις, που θεωρείται πολύ «δύσκολο» βιβλίο.
6. Είναι φανατικά κατά της ζάχαρης και, αν πιεστεί, η μοναδική παραχώρηση είναι να φάει ένα κουλουράκι ή ένα μπισκότο.
7. Καλλιεργεί αραβόσιτο, κολοκύθες και φρούτα στον κήπο του και τα κάνει μαρμελάδες.
8. Είναι φανατικός οπαδός της Αρσεναλ.
9. Εχει παντρευτεί τρεις φορές.
10. Τα χρόνια που κυβερνούσαν οι Εργατικοί (1997-2010) ήταν ο πιο επαναστάτης βουλευτής: είχε ψηφίσει 428 φορές αντίθετα προς τη γραμμή του κόμματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.