Τα ευρωπαϊκά παιχνίδια για κάποιες ομάδες είναι πρώτα απ’ όλα διάθεση. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως σύλλογοι όπως η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα ή η Μπάγερν αρχίζουν να αγωνίζονται στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με την προοπτική να φτάσουν έως το τελευταίο ματς της χρονιάς, τον τελικό της διοργάνωσης. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι και οι υπόλοιπες καλές ομάδες δεν προσπαθούν να διαχειριστούν ανάλογα το Τσάμπιονς Λιγκ. Βλέπουμε συλλόγους που χαρακτηρίζονται ως αουντσάιντερ να έχουν διάθεση να αποδώσουν καλό ποδόσφαιρο και φιλοδοξίες να προχωρήσουν όσο πιο μακριά γίνεται. Και οι πρωταγωνιστές φυσικά αλλάζουν.
Το απέδειξε αυτό η Ντόρτμουντ στο ραντεβού με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η γερμανική ομάδα είχε ένα καταπληκτικό παιχνίδι, ενώ ο (κόουτς) Τόμας Τούχελ χρησιμοποίησε έξι ποδοσφαιριστές ηλικίας 18 ως 22 χρόνων και δικαιώθηκε για όσα είδε στο γήπεδο. Η Ντόρτμουντ «νίκησε» το πείσμα του Κριστιάνο Ρονάλντο και πήρε την ισοπαλία με το γκολ του Σίρλε στα τελευταία λεπτά. «Θέλαμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία και να τσεκάρουμε τις δυνατότητές μας σε παιχνίδι υψηλού επιπέδου. Τέτοιοι αγώνες δεν είναι μόνο ένα σπουδαίο μάθημα, αλλά σε βοηθούν να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση» σχολίασε ο προπονητής της Ντόρτμουντ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ισπανική «As» είχε ειδική αναφορά στον 18χρονο Κρίστιαν Πούλισιτς που δημιούργησε το γκολ της ισοφάρισης. Και ακόμη, ο Αντρε Σίρλε έγινε ο πρώτος γερμανός ποδοσφαιριστής που σκόραρε με τέσσερις διαφορετικές ομάδες σε αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ. Τσέλσι, Ντόρτμουντ, Βόλφσμπουργκ και Λεβερκούζεν, ένα αναμφίβολα σημαντικό επίτευγμα.
Στο Βιθέντε Καλντερόν της Μαδρίτης είχαν τους δικούς τους πρωταγωνιστές στο 1-0 με την Μπάγερν. Εκτός από τον σκόρερ, Γιανίκ Καράσκο, ο τερματοφύλακας Γιαν Ομπλακ συμπλήρωσε 609 λεπτά χωρίς να έχει δεχτεί γκολ σε εντός έδρας παιχνίδι στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο τελευταίος που τον νίκησε ήταν ο Γκουέδες της Μπενφίκα, την περασμένη σεζόν και τη 2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων. Εκτοτε, ο σλοβένος πορτιέρο δεν δέχτηκε γκολ στα ματς με Αστάνα, Γαλατασαράι, Αϊντχόβεν, Μπαρτσελόνα και δύο φορές με Μπάγερν. Η «El Pais» υπογράμμισε ότι η Ατλέτικο ήταν περισσότερο αποτελεσματική απ’ ό,τι η Μπάγερν στην κατοχή της μπάλας, σημειώνοντας ότι πλέον η ομάδα έχει κερδίσει τον σεβασμό όλης της Ευρώπης. Ο Ντιέγκο Σιμεόνε σχολίασε: «Κάναμε καταπληκτική ομαδική δουλειά, κερδίζοντας την μπάλα στην άμυνα και κάνοντας επίθεση στην κόντρα. Αυτή η ομάδα έχει τους καλύτερους αμυντικούς».
Ασχημη εβδομάδα, λοιπόν, για την Μπάγερν, αλλά και για τη Μάντσεστερ Σίτι, που έχασαν το σερί των συνεχόμενων νικών. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα βρέθηκε τρεις φορές με την πλάτη στον τοίχο στη Γλασκώβη, καθώς η Σέλτικ σε εκπληκτικό βράδυ και με μεγάλο πρωταγωνιστή τον 20χρονο Μούσα Ντεμπελέ (δύο γκολ), απείλησε με ήττα την αγγλική ομάδα. Θυμίζουμε ότι η Μάντσεστερ Σίτι είχε αρχίσει τη σεζόν με δέκα νίκες σε ισάριθμα ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Το 3-3 στο Σέλτικ Παρκ ασφαλώς τον ενόχλησε: «Είναι ένας βαθμός. Δεν χάσαμε. Τώρα έχουμε μπροστά μας την Μπαρτσελόνα. Πρώτα θα δούμε το ματς της Κυριακής με την Τότεναμ για την Πρέμιερ Λιγκ και μετά, στη διακοπή του πρωταθλήματος, θα σκεφτούμε τα υπόλοιπα» σχολίασε ο καταλανός τεχνικός.

Γιουρόπα Λιγκ
Ο θυμός του Μουρίνιο και ο Κίλντουφ

Καλές ιστορίες όμως προέκυψαν και στο Γιουρόπα Λιγκ. Οπως ο θυμός του Ζοζέ Μουρίνιο για τις λάθος οδηγίες που δόθηκαν στον Πολ Πογκμπά, πριν από το παιχνίδι στο Ολντ Τράφορντ με την ουκρανική Ζορία. Αυτός που τα άκουσε ήταν ο συνεργάτης του Τζιοβάνι Τσέρα και ο πορτογάλος τεχνικός προσπάθησε στο τέλος να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη: «Οι αντίπαλοι άλλαξαν κάποια πράγματα πριν από το παιχνίδι. Ο Πογκμπά ήταν λίγο μπερδεμένος με αυτές τις αλλαγές και αυτά πρέπει να τα προσέχουν οι συνεργάτες μου».
Στους πρωταγωνιστές της Πέμπτης και ο Ιρλανδός Κιάραν Κίλντουφ, ο οποίος γιόρτασε την 29η επέτειο των γενεθλίων του κερνώντας το γκολ της Ντάνταλκ κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Δουβλίνο. Ο Κίλντουρφ είναι αναπληρωματικός, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να σκοράρει. Την Πέμπτη μπήκε στο γήπεδο στο 64′ και σκόραρε οκτώ λεπτά αργότερα. Αλλά και στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, κόντρα στην Αλκμααρ στην Ολλανδία, πάτησε χορτάρι στο 84′ και ισοφάρισε στο 89′. Λεπτομέρεια: Ο 24χρονος Ντάριλ Χόργκαν ήταν ο πασέρ και στα δύο γκολ.

ΠΡΟΣΩΠΟ
Στους πρωταγωνιστές του Τσάμπιονς Λιγκ και ο Ισλαμ Σλιμανί της Λέστερ. Ο αλγερινός επιθετικός δικαίωσε τις Αλεπούδες που ξόδεψαν 35 εκατ. ευρώ για να τον φέρουν από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας στο Κινγκ Πάουερ. Ο Σλιμανί πέτυχε το γκολ που έδωσε τη δεύτερη ευρωπαϊκή νίκη στη Λέστερ, ενώ στην Πόρτο έχουν αρχίσει να βλέπουν εφιάλτες. Ο Σλιμανί έχει σκοράρει έξι φορές σε τέσσερα ματς εναντίον της Πόρτο στο 2016. Τα τρία ως παίκτης της Σπόρτινγκ, πίστεψαν – όταν μεταγράφηκε – ότι ηρέμησαν από αυτόν, αλλά τον βγήκαν μπροστά τους με τη Λέστερ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ