Αλίμονο στους προπονητές… Το φεγγάρι του φθινοπώρου φαίνεται πως δεν είναι ευνοϊκό για κάποιους από τους τεχνικούς της Σούπερ Λίγκας. Ηδη, ένας από τους νεότερους σε ηλικία, ο 40χρονος Τραϊανός Δέλλας, έχασε τη δουλειά του καθώς λύθηκε η συνεργασία του με τον Ατρόμητο. Δεν ήταν ο μοναδικός, πάντως, που είναι σε αναζήτηση εργασίας. Ο 47χρονος Μάκης Χάβος εγκατάλειψε την Τρίπολη, με δεδομένο ότι ο Αστέρας ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας τους, προσλαμβάνοντας έναν νεότερο, τον ηλικίας 40 ετών Δημήτρη Ελευθερόπουλο.
Παρελθόν από τη Βέροια αποτελεί και ο 55χρονος Αλέκος Βοσνιάδης.
Τρεις προπονητές έφυγαν από τους πάγκους σε τρεις αγωνιστικές. Ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αυτό… Ο Σεπτέμβριος γενικά είναι ένας δύσκολος μήνας για τους προπονητές. Εχει μεσολαβήσει το διάστημα της προετοιμασίας, τα φιλικά παιχνίδια και άπαντες αναμένουν τα θετικά αποτελέσματα στην αρχή του πρωταθλήματος. Δεν πάει καλά η ομάδα στις πρώτες αγωνιστικές; Να περάσει ο επόμενος!
Κι όμως, υπάρχουν κάποιοι που δείχνουν πως αντέχουν στον χρόνο. Προπονητές με τεράστια εμπειρία, μπαρουτοκαπνισμένοι στους πάγκους, που έχουν μάθει τόσο καλά τα δύσκολα κατατόπια του ελληνικού πρωταθλήματος και γνωρίζουν τον τρόπο που θα κουμαντάρουν το καράβι στα δύσκολα.
Ηδη, στις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος έχουν κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη στις ομάδες τους, τις οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή και ήρεμα νερά.
Ο Γιάννης Μαντζουράκης, 67 χρόνων πλέον, είναι για ακόμη μία χρονιά στον πάγκο του Παναιτωλικού, έτοιμος να προσθέσει κι άλλη επιτυχημένη σεζόν στην πλούσια καριέρα του.
Ο 64χρονος Γιώργος Παράσχος συνεχίζει την εξαιρετική δουλειά στον Πλατανιά, τον οποίο διατήρησε δύο χρονιές στην κατηγορία, αποδίδοντας μάλιστα και καλό ποδόσφαιρο.
Τέλος, υπάρχει και ο Αγγελος Αναστασιάδης, 63 χρόνων, με θετικά δείγματα γραφής στην εφετινή παρουσία του στον πάγκο της Λάρισας, που επέστρεψε στην πρώτη επαγγελματική κατηγορία.
Ο Γιάννης Μαντζουράκης είναι ένας προπονητής που, ανατρέχοντας στα χρόνια που πέρασαν, έχει να θυμηθεί πολλά από την καριέρα του. Ο Παναιτωλικός ξεκίνησε με ήττα στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ, συνέχισε με νίκη στο Περιστέρι επί του Ατρομήτου και πήρε ισοπαλία από τον Παναθηναϊκό στο Αγρίνιο. Στο παιχνίδι αυτό ο 67χρονος τεχνικός εμφανίστηκε πολύ καλά διαβασμένος και νίκησε στη σκακιέρα τον συνάδελφό του, Αντρέα Στραματσόνι. Ο Μαντζουράκης είναι ένας προπονητής που ξέρει να δουλεύει σκληρά και να μιλάει ελάχιστα: μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό, ρωτήθηκε για τους εφετινούς στόχους του Παναιτωλικού και την προοπτική να εξασφαλίσει η ομάδα μία θέση που οδηγεί σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και αποκρίθηκε ως εξής: «Παιδιά, σιωπή… είναι νωρίς ακόμα».
Στο Αγρίνιο πήγε τον Οκτώβριο του 2015, για να αντικαταστήσει τον Πορτογάλο Λιονέλ Πόντες. Ο Μαντζουράκης κατάφερε να συμαζέψει την ομάδα και να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την αγωνιστική εικόνα, με τελική κατάληξη την 11η θέση. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Φώτης Κωστούλας εκτίμησε τη δουλειά του και η συνεργασία τους ανανεώθηκε για ακόμη μία περίοδο. Ο Μαντζουράκης έχει επιτυχίες αρκετές. Το πρωτάθλημα στην Κύπρο με τον ΑΠΟΕΛ, την εξαιρετική δουλειά στη Νάουσα την περίοδο που ανέδειξε αρκετά ταλέντα που έκαναν στη συνέχεια καριέρα στο ποδόσφαιρο, αλλά και τη σπουδαία θητεία στην Ξάνθη, την οποία οδήγησε στην Ευρώπη. Κορυφαία του στιγμή και η θητεία του στον Ολυμπιακό, με τον οποίο κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2000.
Ο Γιώργος Παράσχος από την πλευρά του, ανέλαβε τον Πλατανιά τον Μάρτιο του 2015 και κατάφερε να διατηρήσει την ομάδα στην κατηγορία. Δέθηκε με την Κρήτη και την περιοχή των Χανίων, αγαπήθηκε από τον κόσμο και κέρδισε τον σεβασμό των ποδοσφαιριστών. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ποδοσφαιριστής του Πλατανιά Φίλιπ Στανισάβλιεβιτς τον θεωρεί ως τον καλύτερο προπονητή που γνώρισε στην καριέρα του. Στην περυσινή περίοδο ο Πλατανιάς κέρδισε εύκολα την παραμονή του, τερματίζοντας στην ένατη θέση και αποδίδοντας καλό ποδόσφαιρο. Η εφετινή περίοδος άρχισε ακόμη καλύτερα. Πρεμιέρα με νίκη στην Κέρκυρα, ακολούθησε το 3-2 επί του Λεβαδειακού στα Περιβόλια και το 0-0 στους Ζωσιμάδες με τον ΠΑΣ Γιάννινα.
Ο Παράσχος είναι ένας προπονητής ειδικών αποστολών.Κάθε φορά που τον καλούσαν στα μέσα της σεζόν να βοηθήσει μία ομάδα τα κατάφερνε περίφημα. Ενας τεχνικός που είχε καθιερωθεί στη Σούπερ Λίγκα κάνοντας εξαιρετική δουλειά στη Χαλκηδόνα, στον Ατρόμητο, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι έχει καθίσει στον πάγκο και των τριών ομάδων της Θεσσαλονίκης.
Ο 63χρονος Αγγελος Αναστασιάδης είναι ένας προπονητής με έντονη προσωπικότητα. Λατρεύει την πειθαρχία στα αποδυτήρια και είναι απαιτητικός με τους παίκτες, βαθιά θρησκευόμενος, αλλά και σπουδαίος γνώστης του ποδοσφαίρου. Ως ποδοσφαιριστής συνδέθηκε με τον ΠΑΟΚ, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή την ομάδα είχε τέσσερις θητείες ως προπονητής. Τελευταία φορά, ήταν από τον Μάιο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015. Με τον ΠΑΟΚ κατέκτησε και τον μοναδικό του τίτλο ως προπονητή, το Κύπελλο την περίοδο 2002-2003. Από τον περασμένο Ιούλιο ο Αναστασιάδης είναι στον πάγκο της Λάρισας, στην επιστροφή της στη Σούπερ Λίγκα. Πρεμιέρα με εντός έδρας ισοπαλία κόντρα στον Ηρακλή (2-2), ενώ ακολούθησαν η ήττα στην Κέρκυρα (2-0), αλλά και η σπουδαία νίκη με τον Ολυμπιακό (1-0).
Μετά το ματς με τους Ερυθρόλευκους ο Αναστασιάδης φρόντισε να περάσει το δικό του μήνυμα:«Πρέπει να παραμείνουμε οι ίδιοι για να έχει συνέχεια η ομάδα. Αν καβαλήσουμε καλάμι θα έχουμε πρόβλημα». Ο Αναστασιάδης έχει κάνει σημαντική δουλειά σε αρκετές ομάδες. Την περίοδο 1995-96 κατέλαβε με τον Εδεσσαϊκό την 9η θέση στην Α’ Εθνική, έχει δουλέψει δύο φορές στον Ηρακλή, έναν χρόνο στον Παναθηναϊκό, ενώ πολύ καλή δουλειά έκανε και στον Πλατανιά. Να σημειώσουμε ότι από τον Δεκέμβριο του 2004 έως τον Απρίλιο του 2011 ήταν προπονητής στην Εθνική Κύπρου.
ΠΡΩΤΟ ΤΕΣΤ
Ο Σεπτέμβριος γενικά είναι ένας δύσκολος μήνας για τους προπονητές. Εχει μεσολαβήσει το διάστημα της προετοιμασίας, τα φιλικά παιχνίδια και άπαντες αναμένουν τα θετικά αποτελέσματα στην αρχή του πρωταθλήματος. Δεν πάει καλά η ομάδα στις πρώτες αγωνιστικές; Να περάσει ο επόμενος!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ