Μια πολυπαραγοντική εξίσωση καλείται να επιλύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προσπάθειά του να κατακτήσει όχι απλά την εξουσία αλλά να θέσει τις βάσεις για πολιτική κυριαρχία. Σε ένα ρευστό πολιτικό τοπίο, όπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων κινείται στην γκρίζα ζώνη (αναποφάσιστοι ή αποχή) και μεγάλο τμήμα της κοινωνίας είναι απαισιόδοξο για το μέλλον, ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να διεισδύσει σε κοινά όπου το κόμμα του είχε χάσει όχι απλά την επιρροή αλλά και την επαφή εδώ και περίπου επτά χρόνια. Η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί με τις κινήσεις της να στείλει ένα σαφές στίγμα για το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα προσπαθώντας να προσεγγίσει ψηφοφόρους με εκ διαμέτρου αντίθετες επιδιώξεις και κοινωνικοοικονομική σύνθεση.
Παράλληλα έχουν ενταθεί οι παρασκηνιακές κινήσεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διεύρυνση προς το Κέντρο, με τον πρόεδρο της ΝΔ να ασκεί ασφυκτικό πρέσινγκ όχι μόνο σε πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής αλλά κυρίως σε επιστημονικούς φορείς, στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και στην αγορά.
Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα υπήρξαν δύο περιστατικά που αποτυπώνουν ανάγλυφα τη στρατηγική: το βράδυ της Τετάρτης βρέθηκε στην κατοικία του πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας όπου μίλησε σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και το πρωί της Παρασκευής περιόδευσε στο Λαύριο, μια περιοχή με υψηλούς δείκτες ανεργίας.
Η στόχευση είναι σαφής σε αυτόν τον διμέτωπο αγώνα του κ. Μητσοτάκη: από τη μια πλευρά θέλει να δώσει διευκρινίσεις σε ένα απαιτητικό κοινό, αυτό της αγοράς, που έχει συγκεκριμένες ερωτήσεις για πτυχές του περίφημου οδικού χάρτη εξόδου από την κρίση· από την άλλη πλευρά, επιζητεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη και να πείσει πολίτες από πιο λαϊκά στρώματα ότι έχει τη συνταγή όχι απλά να ανακάμψει η οικονομία αλλά να ενισχυθούν οι ασθενέστεροι.
Μπορεί η ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, να υπερέχει κατά κράτος στην παράσταση νίκης και να υπερισχύει ο κ. Μητσοτάκης του Αλέξη Τσίπρα στη δημοφιλία και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, εν τούτοις πλειοψηφικό «ρεύμα» υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καταγράφεται.
Η ηγεσία της ΝΔ, θέλοντας να απεγκλωβιστεί από την επικρατούσα θεωρία περί του «μη χείρον βέλτιστον», επιδιώκει να… «περάσει» στην κοινωνία τη λεγόμενη «συμφωνία αλήθειας» ή τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση που προέβαλε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.
Η στόχευση είναι πέρα από τον κόσμο της αγοράς (εφοπλιστές, επιχειρηματίες, βιοτέχνες, βιομηχάνους, μικρομεσαίους επαγγελματίες κ.ά.) να κερδίσει ξανά την πολιτική στήριξη δημοσίων υπαλλήλων και αγροτών και να πείσει ότι έχει «κοινωνικό πρόσωπο».
Δεν είναι τυχαίο ότι το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ενώπιον ανθρώπων της αγοράς μίλησε για την ανάγκη αξιοποίησης και αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στείλει μήνυμα ότι είναι κατά των απολύσεων στο Δημόσιο. Είχε προηγηθεί η αναφορά του στη Βουλή περί στήριξης της δημόσιας παιδείας, αν και τοποθετήθηκε και υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και ιδιωτικών σχολείων.
Με στόχο την επαναπροσέγγιση με τον αγροτικό κόσμο ο κ. Μητσοτάκης την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί για δύο ημέρες στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ ήδη πλήθος βουλευτών και στελεχών έχουν εξορμήσει στην περιφέρεια με σύνθημα «Κανένας στο περιθώριο».
Το πολιτικό στίγμα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι η ΝΔ, όπως λέει, «εργάζεται για ένα συλλογικό εθνικό όραμα για τη μετά το Μνημόνιο Ελλάδα» και τα ηγετικά στελέχη του κόμματος τονίζουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «εν δυνάμει πρωθυπουργός», ενώ ο κ. Τσίπρας είναι «πρωθυπουργός σε αποδρομή».
Επιχείρηση διεύρυνσης προς το Κέντρο


Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης αλλά και στενοί συνεργάτες του, όπως π.χ. ο Τάκης Θεοδωρικάκος, έχουν πυκνώσει τις επαφές τους με πρόσωπα (ακαδημαϊκούς, διπλωμάτες κ.ά.) από τον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς και των φιλελευθέρων ώστε να διαγνώσουν προθέσεις για μελλοντική συστράτευση και συνεργασία με τη ΝΔ στη λογική της διεύρυνσης. Π.χ., ο πρόεδρος της ΝΔ έχει συναντηθεί με προέδρους σημαντικών επιστημονικών φορέων με τους οποίους έχει συζητήσει το ενδεχόμενο συμπόρευσης με τη ΝΔ.
Ουσιαστικά όλες αυτές οι συνομιλίες γίνονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επόμενης ημέρας καθώς η εκτίμηση που υπάρχει στην ηγεσία της ΝΔ είναι ότι πλέον η χώρα έχει εισέλθει στον «εννιάμηνο κύκλο» εντός του οποίου θα δρομολογηθούν εξελίξεις.
Οπως λένε, το αργότερο ως την άνοιξη του 2017 θα γίνουν εκλογές και ήδη ο κομματικός μηχανισμός, αν και με πολλά προβλήματα και ελλείψεις καθώς πολλά νέα στελέχη δεν έχουν εμπειρία εκλογών, έχει τεθεί από τον γραμματέα Λευτέρη Αυγενάκη σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού».
Παρά τις συνεχείς εσωτερικές κυβερνητικές αψιμαχίες, αλλά και τα όσα έγιναν στο πεδίο των τηλεοπτικών αδειών, η κεντρική εκτίμηση είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει «ψυχολογία παραμονής» και, όπως λένε κεντρικά στελέχη της ΝΔ, «ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του θα δώσει σκληρή μάχη παραμονής στην εξουσία και δεν θα παραδοθεί εύκολα». Αυτό όμως δεν σημαίνει, όπως διευκρινίζεται, ότι δεν θα αναδεικνύεται η αμφιθυμία του για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει.

Ιδιος ο στόχος
«Πολιτική αλλαγή μέσα από εκλογές»
Την ίδια στιγμή από το επιτελείο του αρχηγού της ΝΔ μεταδίδουν ότι ο στόχος δεν έχει αλλάξει: «Πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν μέσα από εκλογές». Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κινηθεί με τον ρυθμό που θέλουν διάφορες ομάδες στο εσωτερικό της ΝΔ, όπως π.χ. υποστηρικτές του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ορισμένοι «σαμαρικοί» και στελέχη της «λαϊκής Δεξιάς» που ζητούν ιδιαίτερα «σκληρό ροκ».
Από την ηγετική ομάδα της ΝΔ, στη σκιά των επισημάνσεων πολλών βουλευτών ότι ήθελαν τον κ. Μητσοτάκη πιο οξύ έναντι του κ. Τσίπρα στη σύγκρουσή τους στη Βουλή, έλεγαν πως «ό,τι έχει σχέση με τη διαπλοκή θα ειπωθεί στην ώρα του» και ως εκ τούτου δεν υπήρξε και σκέψη για πρόταση μομφής στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι στελέχη της ηγετικής ομάδας εξέπεμπαν δυσαρέσκεια για τη στάση πολλών μελών της ΚΟ που είτε απουσιάζουν από την πρώτη γραμμή της μάχης είτε επιλέγουν τη «λευκή απεργία».
Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη ζητήσει από το επιτελείο του και από στελέχη όπως ο Μάκης Βορίδης πλήρης φακέλους εν όψει και της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για τη διαφθορά που θα γίνει το προσεχές διάστημα με επίκεντρο τις τηλεοπτικές άδειες, την Τράπεζα Αττικής, τα κονδύλια προσφυγικής κρίσης, την οικονομία και τα κονδύλια για την ψυχική υγεία, ένα θέμα που δημοσιοποίησε ο Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας για διασύνδεση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με ΜΚΟ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ