ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής με διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΣΜΕΔΕ βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής

Η κόντρα…
  • Η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής με διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΣΜΕΔΕ βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τη νομιμότητα δανειοδοτήσεων κομμάτων και μέσων ενημέρωσης από τράπεζες Σωκράτη Φάμελο και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα, με τον τελευταίο να κάνει λόγο για μέγα σκάνδαλο και κατασπατάληση πόρων του ασφαλιστικού ταμείου.
…η ένσταση…
  • Νωρίτερα ο κ. Τζαβάρας ρώτησε τον διευθυντή της Επιθεώρησης της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Πάσχα που κατέθετε στην Εξεταστική αν το ΤΣΜΕΔΕ καταστρατήγησε τον νόμο τοποθετώντας τα διαθέσιμά του για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αττικής και αν έχει ευθύνη η κεντρική τράπεζα για αυτό.
  • «Το ΤΣΜΕΔΕ είχε τα διαθέσιμα και τα τοποθέτησε, δεν τα δανείστηκε. Αν έπρεπε ή όχι δεν είναι δική μου ευθύνη ή της Τράπεζας της Ελλάδος» απάντησε ο κ. Πάσχας. Ο κ. Τζαβάρας όμως επέμεινε ότι έπρεπε να γίνει αντικείμενο έρευνας από την κεντρική τράπεζα ΤτΕ καθώς, όπως είπε, με τον νόμο 3586 έχει ιδρυθεί Επιτροπή Ελέγχου Επενδύσεων ΔΕΚΟ και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και το ΤΣΜΕΔΕ.
…και οι αρμοδιότητες
  • Ομως με την πράξη 2616 του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος η αρμοδιότητα της διεύθυνσης εποπτείας των πιστωτικών ιδρυμάτων της κεντρικής τράπεζας έχει αρμοδιότητα να βλέπει αν τα ασφαλιστικά ταμεία καταθέτουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα υπερβάλλοντα διαθέσιμά του και όχι να του υποδείξει αν ως μεγαλομέτοχος της Αττικής μπορεί να συμμετέχει σε αύξηση κεφαλαίου ή όχι.
Επένδυση
  • H Philip Morrris International, η οποία έχει παρουσία στην Ελλάδα μέσω της Παπαστράτος, εγκαινίασε στην Μπολόνια της Ιταλίας εργοστάσιο για θερμαινόμενα προϊόντα καπνού. Πρόκειται για επένδυση 500 εκατ. ευρώ που θα απασχολεί 600 άτομα. Μάλιστα τα εγκαίνια έγιναν από τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.
  • Η PMI χρησιμοποιεί τον όρο «προϊόντα μειωμένου κινδύνου» όταν αναφέρεται σε αυτά τα προϊόντα τα οποία δεν καίγονται όπως τα συμβατικά τσιγάρα εκλύοντας, σύμφωνα με την εταιρεία, αισθητά λιγότερες επιβλαβείς ουσίες (πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα κ.ά.). Για την εξέλιξη των προϊόντων αυτών έχουν δαπανηθεί την τελευταία δεκαετία από την PMI πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Εικονικά παιχνίδια
  • To πρώτο τρίμηνο του 2017 θα κάνουν την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά τα πρώτα virtual παιχνίδια αθλητικού στοιχηματισμού. Ο ΟΠΑΠ σε συνεργασία με την αγγλική Inspired θα προσφέρει μέσω των 4.500 πρακτορείων του αλλά και διαδικτυακά τα εικονικά παιχνίδια της Inspired που έχουν μεγάλη απήχηση στις ευρωπαϊκές αγορές.
  • Πρόκειται για ένα από τα βήματα της διοίκησης στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου προϊόντων και υπηρεσιών παγκοσμίου επιπέδου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.