Τσακαλώτος vs Βελκουλέσκου

Αύριο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2017 φιλοδοξώντας η επόμενη χρονιά να φέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης (2,7%).

Αύριο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2017 φιλοδοξώντας η επόμενη χρονιά να φέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης (2,7%).
Ο υπουργός, όπως και όλοι, γνωρίζει πολύ καλά ότι από αυτόν τον παράγοντα και μόνο θα εξαρτηθεί η επιτυχία του νέου προϋπολογισμού που προβλέπει διπλασιασμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά κυρίως πώς θα διαμορφωθεί η ατμόσφαιρα στην κοινωνία που περιμένει εναγωνίως να μειωθεί η ανεργία, να αυξηθούν τα εισοδήματα και να πάρει μια ανάσα μετά από έξι χρόνια ανασφάλειας, ανέχειας και φτώχειας.
Την κατάσταση αυτή περιέγραψε γλαφυρά, όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να διαφωνούν για να διαφωνούν, η κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία στα συμπεράσματα του τελευταίου ελέγχου του ΔΝΤ σημείωσε:

«Τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα έχει καταφέρει να μειώσει τα ελλείμματα του δημοσιονομικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από διψήφιους αριθμούς σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα. Αυτή είναι μια εντυπωσιακή προσαρμογή! Ομως η ανάπτυξη δεν έχει επιτευχθεί ακόμη. Οι προοπτικές παραμένουν ασθενικές, ενώ η ανεργία αναμένεται να παραμείνει σε διψήφια ποσοστά ως τα μέσα του αιώνα».
Αυτά είναι πλέον τα πραγματικά προβλήματα: η επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης.
Η κυρία Βελκουλέσκου μπορεί να υποστηρίζει τη δική της πρόταση για να ξεκολλήσει η οικονομία, περικοπές στις κρατικές δαπάνες, μειώσεις στις συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου ορίου με στόχο τη μείωση του φόρου επί των κερδών και γενναία ρύθμιση του ελληνικού δημοσίου χρέους, την οποία φαίνεται να υιοθετεί πλήρως η Νέα Δημοκρατία, αλλά αυτό το πακέτο αποτελεί μια πρόταση.
Το ερώτημα που τίθεται είναι με ποια συνταγή ανάπτυξης θα πορευθεί η κυβέρνηση, η οποία από το «πακέτο λύσης» της Ντέλια αγοράζει μόνο την ανάγκη ρύθμισης του δημοσίου χρέους και της μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Και κατά πόσο ο κ. Τσακαλώτος και το οικονομικό επιτελείο μπορούν να κινητοποιήσουν μέσα και πόρους προκειμένου να διαψευσθεί για μία ακόμη φορά το ΔΝΤ, που βλέπει ότι το 2017 η οικονομία δύσκολα θα αναπτυχθεί και η κρίση θα επιμείνει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.