Γέφυρα πολιτισμού μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας

Τους τελευταίους 12 μήνες οι ελληνογερμανικές σχέσεις εξελίχθηκαν σε ιδιαίτερα έντονους ρυθμούς.

Τους τελευταίους 12 μήνες οι ελληνογερμανικές σχέσεις εξελίχθηκαν σε ιδιαίτερα έντονους ρυθμούς. Ενώ η Ελλάδα και η Γερμανία διαφωνούσαν τα προηγούμενα χρόνια κυρίως για τη σωστή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη, οι δραματικές εξελίξεις της προσφυγικής κρίσης έφεραν τις χώρες μας και πάλι κοντά, αφού και οι δύο επηρεάζονται. Η Ελλάδα ήταν το περασμένο διάστημα η κύρια χώρα διέλευσης, ενώ η Γερμανία ήταν η κύρια χώρα προορισμού των προσφύγων. Οι δύο κυβερνήσεις μας, σε στενή μεταξύ τους συνεννόηση, τάσσονταν συνεχώς υπέρ μιας δίκαιης κατανομής των βαρών στη μεταναστευτική πολιτική. Η Γερμανία υποστήριζε σε ευρωπαϊκό επίπεδο σταθερά την ανάγκη να μην αφεθεί η Ελλάδα μόνη της στην προσφυγική κρίση. Και οι δύο χώρες μας τάσσονται υπέρ μιας μεταναστευτικής πολιτικής με γνώμονα το μέλλον, η οποία θα συνδυάζει την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων με τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την ταυτόχρονη αλληλεγγύη και συνδρομή όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
H Γερμανία στέκεται επίσης στο πλευρό της Ελλάδας στην εφαρμογή των σημαντικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας. Στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία μας εκτείνεται σε πολλούς τομείς. Ετσι, κατά την επίσκεψη του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ενισχύθηκε η ήδη στενή συνεργασία των δύο χωρών στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπρόσθετα, η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης, καθώς και στην προώθηση των εξαγωγών. Ενα ιδιαιτέρως επιτυχημένο παράδειγμα αποτελεί η συνεργασία μας στην έρευνα, όπου πρόσφατα εξασφαλίσαμε καλύτερη χρηματοδότηση για τη δεύτερη φάση της συνεργασίας μας.
Δεν θα ήθελα ωστόσο να παραλείψω ένα επιπλέον στοιχείο της συνεργασίας μας το οποίο έχει έναν ιδιαίτερα ενωτικό χαρακτήρα. Στο «Κοντσέρτο της Ευρώπης» από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου την 1η Μαΐου 2015, το οποίο προβλήθηκε και ζωντανά στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής σε περίπου 2.500 θεατές, ήταν αισθητή η απίστευτη ενωτική δύναμη της μουσικής ως καλλιτεχνικής μορφής έκφρασης. Με την ευκαιρία η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου θα επισκεφθεί ξανά την Αθήνα στις 16 Οκτωβρίου 2016. Ωστόσο, οι πολιτιστικές μας σχέσεις δεν περιλαμβάνουν μόνο τις πολιτιστικές σχέσεις με τη στενή έννοια του όρου, δηλαδή μόνο μουσική, λογοτεχνία και φυσικά φιλοσοφία, αφού μιλάμε για την Ελλάδα. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι μορφωτικές και οι επιστημονικές σχέσεις. Ειδικά τα θέματα πέραν της συνήθως βραχύβιας καθημερινότητας αποτελούν τα θεμέλια των διμερών μας σχέσεων, διότι μέσα από αυτές συντελείται μια μακροπρόθεσμη και βαθύτερη ανταλλαγή μεταξύ των ανθρώπων, των ιδεών και των δημιουργιών τους που πηγάζουν από την ίδια τους την ταυτότητα. Στον τομέα αυτόν σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν φορείς της γερμανικής πολιτιστικής πολιτικής στην Ελλάδα οι οποίοι έχουν πλέον ριζώσει εδώ και είναι ευρέως γνωστοί: το Ινστιτούτο Γκαίτε, το παλαιότερο όλων των Ινστιτούτων Γκαίτε στον κόσμο, το οποίο απευθύνεται προς όλους τους φίλους της τέχνης με ένα δημιουργικό και σύγχρονο πρόγραμμα, ο παγκοσμίως μεγαλύτερος οργανισμός ακαδημαϊκών ανταλλαγών, η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και η Γερμανική Σχολή Αθηνών. Επίσης οι δύο μεγάλες εκκλησίες, αλλά και ο Ελληνογερμανικός Σύλλογος «Φιλαδέλφεια», ο οποίος ως ελληνογερμανικός σύλλογος φιλίας αποτελεί από το 1837 έναν από τους αρχαιότερους πυλώνες των σχέσεών μας.
Ιδιαίτερα όμως χαίρομαι και για το γεγονός ότι η γεμάτη παλμό ελληνική καλλιτεχνική σκηνή γίνεται πλέον γνωστή και στη Γερμανία. Το φεστιβάλ «Ηellas Filmbox», το οποίο αποσκοπεί να κάνει γνωστό τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο σε όλη του την έκταση, σε ένα ευρύτερο κοινό στη Γερμανία, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα. Θα επιθυμούσα να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες. Η επιλογή της Αθήνας ως «Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου» της UNESCO για το 2018 θα ήταν μια καλή ευκαιρία η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία με τους πολυάριθμους νέους συγγραφείς της να συστηθεί σε ένα ευρύτερο κοινό.
«Μαθαίνοντας από την Αθήνα» είναι ένα από τα συνθήματα της «Documenta 14», της παγκοσμίως σημαντικότερης έκθεσης σύγχρονης τέχνης, η οποία εγκαταλείπει για πρώτη φορά τον τόπο καταγωγής της, το Κάσελ, και πραγματοποιείται κατά το πρώτο μέρος της από τον Απρίλιο του 2017 στην Αθήνα. Με την παρουσίαση των «δημοσίων προγραμμάτων» της έχει ήδη βρεθεί στο επίκεντρο ποικίλων συζητήσεων. Τα θέματά της είναι επίκαιρα, σύγχρονα και δεν αποφεύγουν την αντιπαράθεση. Σε κάθε περίπτωση, τα θέματα αυτά καλούν σε συζήτηση και επικοινωνία. Και ακριβώς σε αυτό το σημείο έγκειται η ανεκτίμητη αξία της: έχει την ικανότητα να φέρνει κοντά ανθρώπους από την Ελλάδα, τη Γερμανία και από όλον τον κόσμο με σκοπό τη συζήτηση και την επικοινωνία.
Σε αυτό το πνεύμα προσβλέπω με χαρά σε ένα ακόμα εποικοδομητικό και συναρπαστικό έτος για τις ελληνογερμανικές πολιτιστικές σχέσεις και θα ήθελα να σας προσκαλέσω να συμμετάσχετε στις εκδηλώσεις, τις παρουσιάσεις και τις δράσεις τους.
Ο κ. Πέτερ Σόοφ είναι πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.