Τα Ελληνικά Πετρέλαια ήταν από τις πρώτες ελληνικές εταιρείες που το 2013 επιχείρησαν να αναζητήσουν κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές, παρά το γεγονός ότι η χώρα βυθιζόταν. Τον Απρίλιο του 2013 η εταιρεία άντλησε 500 εκατ. ευρώ με αλμυρό επιτόκιο 8% πληρώνοντας στην τιμολόγηση το ρίσκο της χώρας.
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τα περιθώρια διύλισης έχουν ενισχυθεί σημαντικά τοποθετώντας τις εταιρείες του κλάδου ξανά στο μικροσκόπιο των μεγάλων επενδυτικών οίκων.
Πλεονέκτημα


Ιδιαίτερα για τα ΕΛΠΕ η συγκυρία είναι ακόμη καλύτερη αφού έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία η Ελευσίνα και η εταιρεία έχει διευρύνει αισθητά το πορτοφόλιο των προμηθευτών της προσδίδοντας ένα ακόμη πλεονέκτημα στην προσπάθεια μείωσης των λειτουργικών εξόδων. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2015 σημείωσε την καλύτερη επίδοση στην ιστορία της σε επίπεδο EBITDA με κέρδη 758 εκατ. ευρώ, ενώ και εφέτος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, μια ασφαλής πρόβλεψη είναι ότι τα EBITDA θα ξεπεράσουν τα 650 εκατ. ευρώ.
Οι ροές αυτές επέτρεψαν στη διοίκηση να αποπληρώσει εφέτος τον Μάιο ομόλογο 400 εκατ. ευρώ που έληγε ώστε να μην προχωρήσει σε νέο δανεισμό για την αναχρηματοδότησή του. Κάτι όμως που θα γίνει εν μέρει με το ομόλογο του 2013 που λήγει τον Μάιο του 2017 και έχει ανεξόφλητο υπόλοιπο 490 εκατ. ευρώ. Για τον σκοπό αυτόν η εταιρεία θα επιχειρήσει να βγει ξανά στις διεθνείς αγορές ζητώντας μέσω πενταετούς ομολογιακής έκδοσης 250-400 εκατ. ευρώ.
Παρουσιάσεις


Ηδη ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις σε Αθήνα από την περασμένη Παρασκευή και συνεχίζονται στο εξωτερικό ώστε ως το τέλος αυτής της εβδομάδας να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Οπως γνωστοποίησε η εταιρεία στην πρόταση εξαγοράς προς τους ομολογιούχους της έκδοσης που λήγει το 2017 θα αγοράζει τις ομολογίες τους στο 103,5. Πριν από 15 ημέρες η τιμή του ήταν στο 102,2, γεγονός που συνιστά μια εντυπωσιακή κίνηση για τη συγκεκριμένη αγορά.
Η τιμολόγηση που προσδοκά η διοίκηση της εταιρείας από την έκδοση του πενταετούς ομολόγου είναι κοντά στο 5%. Αν επαληθευτεί η πρόβλεψη, η εταιρεία θα δει δραστική μείωση στα χρηματοοικονομικά της κόστη αφού το κουπόνι του ομολόγου που θα αποπληρωθεί είναι στο 8%.
Οπως όμως επισημαίνουν στελέχη των ΕΛΠΕ, έχει μεγαλύτερη σημασία από ένα χαμηλότερο επιτόκιο το γεγονός ότι οι λήξεις της εταιρείας μετατίθενται στο μέλλον. Αυτό εκπέμπει χρηματοοικονομική υγεία και επιτρέπει στη διοίκηση να προσηλωθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της επιχείρησης.
Οι τράπεζες Credit Suisse Securities (Europe), HSBC Bank, Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς ορίστηκαν ως συνδιοργανωτές (jointbookrunners) για την έκδοση και διάθεση των ομολογιών.
Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη λήξη της εταιρείας είναι το 2019 για ομόλογο 325 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,25%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ