Τα προβλήματα της Νο 1 τράπεζας με το μεγαλύτερο συστημικό ρίσκο παγκοσμίως, της κραταιάς Deutsche Bank, που είναι συνδεδεμένη με όλες τις μεγάλες τράπεζες του κόσμου σε σχεδόν κάθε τύπου συναλλαγή, ενώ η έκθεσή της στις αγορές παραγώγων ξεπερνά τα 46 τρισ. δολάρια, τρομάζουν τις αγορές, με τις μετοχές ειδικά των τραπεζών στην Ευρώπη να υποχωρούν, τις πιέσεις στο ευρώ να ενισχύονται και τα επενδυτικά καταφύγια, όπως τα γερμανικά ομόλογα που βρέθηκαν κοντά στο ρεκόρ τους κατά τις ημέρες του Brexit, ο χρυσός και το γεν, να σημειώνουν σημαντικά κέρδη.
Η έκθεση των 46 τρισ. δολαρίων στα παράγωγα του γερμανικού κολοσσού αντικατοπτρίζει και το γεγονός πως οκτώ χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Βrothers λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στον κόσμο των αγορών. Ενώ θα έπρεπε να υπάρχει ένας λογικός σύνδεσμος ανάμεσα στην πραγματική οικονομία και στις χρηματιστηριακές αξίες, τα πράγματα μετά την παγκόσμια κρίση του 2008 έδειξαν ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος απέκτησε μια σημαντική και αυξανόμενη αυτονομία.
Ετσι στην παγκόσμια αγορά παραγώγων, η οποία παραμένει κυρίαρχη στον κόσμο του χρήματος, «παίζονται» σήμερα περί τα 800 τρισ. δολάρια –πάνω από 10 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ -, εκ των οποίων µόνο τα 90 τρισ. δολάρια αφορούν συναλλαγές εντός των οργανωμένων αγορών.
Αν και για ορισμένους ο παραλληλισμός της Deutsche με τη Lehman είναι παραπλανητικός, καθώς η ρευστότητά της φθάνει το 12% του ενεργητικού της, ενώ της Lehman πριν από την κατάρρευσή ήταν στο 7%, εν τούτοις ο δείκτης μόχλευσης της Deutsche κινείται στο 40 προς 1 έναντι 30 προς 1 της Lehman.
Η 146 ετών γερμανική τράπεζα λοιπόν με καταθετική βάση που υπερβαίνει τα 200 δισ. ευρώ, που είναι αντιμέτωπη με μια κρίση εμπιστοσύνης και με ένα πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων που της επιβλήθηκε από τις αμερικανικές αρχές για κακοδιαχείριση στην πώληση ενυπόθηκων τίτλων, δεν μπορεί βάσει της γερμανικής νομοθεσίας να εκδώσει νέες μετοχές (για συγκέντρωση κεφαλαίων) πάνω από 50% όσων ήδη κυκλοφορούν.
Ο διευθύνων σύμβουλός της έσπευσε να καθησυχάσει λέγοντας ότι η τράπεζα είναι εύρωστη και πως η μείωση της έκθεσης περισσοτέρων από 10 hedge funds, σύμφωνα με την αγορά, στην τράπεζα είναι περιορισμένη. Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε δημοσίευμα εφημερίδας ότι επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης της τράπεζας. Η διάψευση του bailout αλλά και οι φόβοι για bail-in καθιστούν νευρικούς τους επενδυτές καθώς ενδέχεται να παρακολουθούν ένα άλλο σκέλος της οικονομικής κρίσης.


Deutsche Bank
Αντίδραση από τη Νέα Υόρκη

Οι μετοχές της Deutsche Bank που χάνοντας 57% εφέτος (με άνοδο και των CDS) βρέθηκαν σε ιστορικό χαμηλό στην Ευρώπη κινούνταν ανοδικά την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη σε συνέχεια των καθησυχαστικών δηλώσεων του διευθύνοντος συμβούλου πως η τράπεζα έχει «ισχυρά θεμελιώδη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ