Υπάρχει η εντύπωση ότι για την εγγραφή παιδιών στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό απαιτείται «επίδειξη του βιβλιαρίου Υγείας του μαθητή ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια». Καλά, μην το παίρνετε τοις μετρητοίς. Αν πέσετε σε γονέα τύπου «γκάου», θα κάνει την εγγραφή και χωρίς εμβόλια, με μια απλή βεβαίωση. Πάρτε και το άρθρο του νόμου:
«Οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης από: α) Περιφερειακά Γενικά Νοσοκομεία, ή β) Δ/νσεις Υγιεινής της οικείας Νομαρχίας, ή γ) Ιατροκοινωνικά Κέντρα, ή δ) Ασφαλιστικούς φορείς, ή ε) ιδιώτες ιατρούς, σύμφωνα με τον κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας Ν.3418/28-11-2005 (τ.Α’ ΦΕΚ 287)». Εν ολίγοις, κάθε μαθητής στη σχολική τάξη έχει πιθανότητα να κάθεται δίπλα σε ένα παιδί «αρνητή εμβολίου».
Αλλάζουμε θέμα. Να μιλήσουμε λίγο για τις ψείρες στα θρανία. Αντιγράφουμε από site δημόσιου σχολείου όσα γράφει η διευθύντρια: «Τα τελευταία χρόνια θεωρείται ότι οι ψείρες είναι τόσο κολλητικές όσο και το κοινό κρυολόγημα, αφού σχεδόν το 80% έως 90% των παιδιών κάποια στιγμή θα κολλήσουν». Υπερβολές. Από έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας (2009) προκύπτει ότι στην Αττική μόνο το 26% και στη Μακεδονία το 37% των παιδιών έχουν κολλήσει ψείρες. Είναι, πάντως, παρούσες.
Τούτων δοθέντων, δεν είναι ασφαλές για τα προσφυγόπουλα να πηγαίνουν σε ελληνικό σχολείο. Για τα προσφυγόπουλα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, για τα ελληνόπουλα υπάρχει τρόπος αποφυγής και κίνημα αρνητών. Για τα προσφυγόπουλα υπάρχει έλεγχος για τον επιπολασμό της παρασίτωσης, για τα ελληνόπουλα υπάρχουν γιατροσόφια, όπως πασάλειμμα μαγιονέζας στα μαλλιά και πλαστική σακούλα. Για τα προσφυγόπουλα προβλέπονται εξετάσεις για όλες τις πιθανές μεταδοτικές ασθένειες, για τα ελληνόπουλα δεν προβλέπεται τίποτα. Τέλος, για την παιδική αηδία που λέγεται «ξύσιμο μύτης», δεν υπάρχει εθνικότητα, παρά μόνο γονείς που παθαίνουν υστερία και γονείς που ανέχονται τη μύξα.
Πάμε παρακάτω. Τα προσφυγόπουλα θα χρησιμοποιούν τις αίθουσες των σχολείων όταν τα άλλα παιδιά, τα ντόπια, θα τελειώνουν το μάθημα. Θα μπαίνουν στις αίθουσες μετά τις 2 το μεσημέρι και θα παραμένουν για 4 ώρες. Δηλαδή ο φόβος ότι θα χαλάσουν το επίπεδο διδασκαλίας είναι υποθετικός φόβος. Δεν βασίζεται σε δεδομένα. Αν κάποια από αυτά ζήσουν μόνιμα στην Ελλάδα, μελλοντικά θα ενταχθούν σε κανονική τάξη. Μέχρι τότε θα μιλούν και τη μητρική τους γλώσσα και τα ελληνικά. Ναι, έτσι είναι τα παιδιά, το λέει η βιβλιογραφία, το αποδεικνύει η ζωή των ανθρώπων που έχουν μάθει να συνυπάρχουν με ξένους.
Ορισµένοι γονείς εξακολουθούν να αντιστέκονται στην προοπτική συστέγασης των παιδιών τους με προσφυγόπουλα. Δεν είναι αρμόδιοι να εφαρμόσουν εκπαιδευτική πολιτική, αυτό πρέπει να τους πει κάποιος. Επιπλέον, δεν θα γλιτώσουν από την απειλή των ξένων πηγαίνοντας σε ιδιωτικά σχολεία, καθώς ορισμένα από αυτά δίνουν υποτροφίες σε μαθητές από ευάλωτες ομάδες –προσφύγων και αθίγγανων συμπεριλαμβανομένων. Εν ολίγοις, τα παιδιά του πολέμου θα πάνε σχολείο και τούτο είναι βέβαιο.
Μια επισήμανση. Καλό θα ήταν να μη νικήσει το μελόδραμα, να μη δούμε τα προσφυγόπουλα ως κακομοίρικα στα οποία κάνουμε κάποια χάρη παραχωρώντας σχολεία. Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα, θεμελιώδες δικαίωμα. Δεν τους κάνουμε αγαθοεργία όταν τα υποδεχόμαστε στα σχολεία, απλώς κάνουμε το καθήκον μας. Και μια υποσημείωση για όσους παθαίνουν υστερία με τα έξοδα: ποιος θα πληρώνει τους δασκάλους, ποιος θα πληρώνει τις κιμωλίες, ποιος θα πληρώνει την καθαριότητα και τη μεταφορά των παιδιών. Πληρώνει η Υπατη Αρμοστεία και όχι ο έλληνας φορολογούμενος.
Ολες οι ενστάσεις για την υποδοχή των ξένων παιδιών μπορούν να απαντηθούν και να αντιμετωπιστούν –το μόνο που δεν αντιμετωπίζεται είναι η αμορφωσιά και προς το παρόν η αμορφωσιά χαρακτηρίζει τους συλλόγους γονέων που παραληρούν με τον ρατσισμό τους.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ