Γεννήθηκε στη Σάντα Μόνικα, κοντά στο Λος Αντζελες, τον Μάιο του 1951. Σύντομα η οικογένειά της αναγκάστηκε να μετακομίσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη και να εγκατασταθεί στην Ελβετία –ήταν η εποχή του μακαρθισμού. Είναι το έβδομο παιδί του Τσάρλι Τσάπλιν (ο οποίος είχε συνολικά 11 παιδιά) και το τέταρτο από τον γάμο του με την (τέταρτη σύζυγό του) Ούνα Ο’ Νιλ. Παράλληλα είναι και ένα από τα εγγόνια του αμερικανού συγγραφέα Ευγένιου Ο’ Νιλ. Η κόρη του Σαρλό, λοιπόν, η Βικτόρια Τσάπλιν, είναι ίσως η πιο αυθεντική συνέχεια του πατέρα της. Σίγουρα δεν μεγάλωσε όπως τα περισσότερα παιδιά. Ούτε και η ζωή της μοιάζει με των υπολοίπων. Πώς θα μπορούσε άλλωστε;
Να όμως που και στην περίπτωσή της επιβεβαιώνεται ο κανόνας ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται». Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η σύμπτωση ότι η προσωπική της ζωή «μιμήθηκε» εκείνη των γονιών της προκαλώντας αντιδράσεις αντίστοιχες με των δικών της…
Η Βικτόρια, που σπούδασε χορό και κλασική μουσική, ονειρευόταν να ζήσει τη ζωή του τσίρκου. Πρόλαβε να παίξει σε μια ταινία του πατέρα της, τη «Δούκισσα από το Χονγκ Κονγκ», πλάι στον Μάρλον Μπράντο και στη Σοφία Λόρεν, αλλά δεν πρόλαβε να πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν με τον τίτλο «The Freak» γιατί δεν γυρίστηκε ποτέ. Ηταν ακριβώς η εποχή που γνώρισε τον Ζαν-Μπατίστ Τιερέ. Εκείνη ήταν 18 χρόνων και ονειρευόταν να δουλέψει σε τσίρκο. Εκείνος ήταν 43 ετών και είχε το ίδιο όνειρο: να ζήσει στο τσίρκο αλλά σε ένα διαφορετικό τσίρκο –των ονείρων του.
Η γνωριμία τους έγινε με πρωτοβουλία του Τιερέ και ήρθε ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης στον Τύπο της ταινίας που δεν γυρίστηκε ποτέ. Μια φράση της νεαρής Βικτόρια μπήκε στη λεζάντα της φωτογραφίας. Δήλωνε ότι θα ήθελε να γίνει κλόουν σε τσίρκο. Ο Τιερέ το διάβασε και ενθουσιάστηκε. Η Βικτόρια ήταν κόρη του Σαρλό, πανέμορφη και ήθελε να δουλέψει σε τσίρκο. Της έστειλε γράμμα εξηγώντας της το σχέδιο για τη δημιουργία ενός διαφορετικού τσίρκου, της ζήτησε να συναντηθούν κρυφά, έδωσαν ραντεβού στη Λωζάννη και αυτό ήταν… Ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα και αποφάσισαν να κλεφτούν γιατί οι γονείς της διαφωνούσαν με αυτή τη σχέση.
Τι σύμπτωση; Κι η μητέρα της ήταν μόλις 18 ετών όταν γνώρισε και ερωτεύτηκε τον 54χρονο τότε Τσάρλι Τσάπλιν. Η οικογένεια Ο’ Νιλ δεν είχε δει τότε με καλό μάτι αυτόν τον γάμο. Ούτε φυσικά η οικογένεια Τσάπλιν – Ο’ Νιλ είδε με καλό μάτι τη σχέση της κόρης του. Και ο Τσάπλιν την αποκλήρωσε.
Γιος εργάτη, γεννημένος στο Παρίσι, ο Ζαν-Μπατίστ ήταν αρχικά μαθητευόμενος τυπογράφος και ξυλουργός. Προτού γίνει ηθοποιός ήταν υποβολέας. Στην πορεία του συνεργάστηκε με σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου (Ζαν-Μισέλ Σερό, που τον ανακάλυψε, Πίτερ Μπρουκ, Ροζέ Πλανσόν κ.ά.).
Και αν στην αρχή ίδρυσε δική του θεατρική ομάδα, κι αν συμμετείχε σε κινηματογραφικές ταινίες, ο Τιερέ έμεινε πιστός στο όνειρό του να φτιάξει ένα αλλιώτικο τσίρκο. Εναν χρόνο πριν γνωρίσει τη Βικτόρια τα είχε εγκαταλείψει όλα για να γίνει κλόουν και να αφοσιωθεί στο βαριετέ. Μαζί της έφτιαξε πρώτα το «Τσίρκο Καλημέρα» («Le Cirque Bonjour»), για να ακολουθήσει το «Φανταστικό Τσίρκο» («Cirque Ιmaginaire»), το οποίο με τη σειρά του έδωσε το 1990 τη θέση του στο «Αόρατο Τσίρκο» («Cirque Ιnvisible»).
Τελικά έμειναν μαζί, όπως άλλωστε και οι γονείς της Βικτόρια. Απέκτησαν δύο παιδιά, την Ορέλια (1971) και τον Τζέιμς (1974), που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα με τους γονείς. Κατά καιρούς δουλεύουν μαζί τους σε αυτό το τσίρκο που εκτυλίσσεται πάνω σε σκηνές θεάτρων και όχι κάτω από τέντες.
Χορεύτρια αλλά και κωμικός, η Βικτόρια Τσάπλιν συνθέτει με τον κλόουν, ταχυδακτυλουργό, μάγο αλλά και επίσης κωμικό ηθοποιό Ζαν-Μπατίστ Τιερέ ένα ξεχωριστό δίδυμο. Οι δυο τους, παρέα με έναν λαγό του οποίου το μέγεθος αυξομειώνεται, και κάτι πάπιες, παρουσιάζουν το δικό τους θέαμα. Το δικό τους τσίρκο, το «Αόρατο Τσίρκο», δεν έχει ούτε άγρια ούτε ήμερα ζώα, δεν έχει φωτιές ούτε υπερβολές. Κινείται στη σφαίρα της μαγείας, μέσα από μια διάθεση φυγής από την πραγματικότητα. Κι έτσι έχει τη δική του φαντασμαγορία. Δεν του λείπει ούτε το χιούμορ ούτε οι πλάκες. Στην ουσία οι δυο τους βασίζονται σε παλιές δοκιμασμένες συνταγές που έχουν για πηγή τους τον ίδιο τον Σαρλό.
Το «Αόρατο Τσίρκο» που περιοδεύει ανά τον κόσμο (έχει άλλωστε ξανάρθει στην Ελλάδα) διαθέτει και ορισμένα από τα χαρακτηριστικά κάθε τσίρκου: έχει ισορροπιστές, κλόουν, γκάφες και αφέλειες, μαγικά, ταχυδακτυλουργικά αλλά και μια διάθεση φιλοσοφικού στοχασμού. Κάπου εκεί ξαναβρίσκουμε τον Σαρλό.

πότε & πού:

«Το Αόρατο Τσίρκο» με τη Βικτόρια Τσάπλιν και τον Ζαν-Μπατίστ Τιερέ. Παλλάς: 20, 21, 22 Οκτωβρίου στις 20.30 και στις 23 Οκτωβρίου στις 17.30. Τιμές εισιτηρίων από €20 ως €60 / για παιδιά, φοιτητές και ανέργους από €16 ως €48.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ