Το καθημερινό «πηγαινέλα» στη δουλειά εξαντλεί τους εργαζομένους

Πάνω από το 35% των συμμετεχόντων σε έρευνα της εταιρείας επαγγελματικών χώρων ευέλικτης εργασίας Regus

Πάνω από το 35% των συμμετεχόντων σε έρευνα της εταιρείας επαγγελματικών χώρων ευέλικτης εργασίας Regus απαντούν πως η καθημερινή μετακίνησή τους προς και από τη δουλειά μειώνει σημαντικά την αποδοτικότητά τους. Ο χρόνος που ξοδεύεται μέχρι να φτάσουμε στη δουλειά μας δεν είναι παραγωγικός αλλά ούτε και ευχάριστος προσωπικός χρόνος. Η έρευνα δείχνει πως οι περισσότεροι πιστεύουν πως είναι χρόνος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πιο χρήσιμες και ευχάριστες ασχολίες.
Από τους περίπου 40.000 συμμετέχοντες στην έρευνα, 37% απάντησαν πως η μετακίνηση από και προς τη δουλειά αποτελεί ανούσια σπατάλη χρόνου, ενώ 27% απάντησαν πως μισούν τη μετακίνησή τους και την ονόμασαν «χάσιμο» του πολύτιμου χρόνου τους.
Αυτό σημαίνει ότι για πάνω από τους μισούς εργαζομένους σε επιχειρήσεις ανά τον κόσμο ο χρόνος μετακίνησης θα μπορούσε να αφιερωθεί σε πιο αποδοτικό χρόνο εργασίας ή σε λίγες παραπάνω ώρες ξεκούρασης το πρωί.
Σύμφωνα με πορίσματα της έρευνας, μόνο μια μειοψηφία των εργαζομένων σε επιχειρήσεις παγκοσμίως (17%) βλέπει τον χρόνο μετακίνησης προς και από τη δουλειά ως παραγωγικό ενώ η πλειοψηφία δηλώνει πως αποτελεί πηγή εξάντλησης της αποδοτικότητας στη δουλειά και του προσωπικού χρόνου. Επιπλέον, η ίδια έρευνα σημειώνει ότι είναι πλέον καιρός οι επιχειρήσεις να μειώσουν αυτόν τον ενδιάμεσο χρόνο μετακινήσεων και να βοηθήσουν τους εργαζομένους τους να αφιερώσουν αυτόν τον χρόνο σε πιο αποδοτική δουλειά ή ξεκούραση, ενώ μόνο μια μικρή μειοψηφία (19%) βλέπει τον χρόνο μετακίνησης ως προσωπικό χρόνο, ίσως γιατί τους δίνει την ευκαιρία να διαβάσουν τα νέα στο κινητό τους ή ένα βιβλίο.
Η κυρία Κατερίνα Μάνου, γενική διευθύντρια της Regus για τα Βαλκάνια, σχολιάζει ότι «καθώς ο χρόνος μετακίνησης προς και από τη δουλειά αυξάνεται συνεχώς, τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να μας προβληματίσουν. Σε μια εποχή όπου μπορούμε να εργαστούμε από όπου επιθυμούμε είναι πραγματικά σπατάλη ενέργειας και χρόνου να περνάνε οι εργαζόμενοι ώρες από την ημέρα τους στον δρόμο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι έξυπνες επιχειρήσεις που θέλουν να αποκαταστήσουν την παραγωγικότητα και να ανταμείψουν τους εργαζομένους τους με περισσότερο προσωπικό χρόνο ή απλά λίγο παραπάνω ύπνο πού και πού, θα πρέπει να επιτρέπουν στους εργαζομένους τους να δουλεύουν πιο κοντά στο σπίτι τους, τουλάχιστον για κάποιες ημέρες της εβδομάδας».

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.