Κόλαφος από το «Focus» στη Deutsche Bank

Νέο ράπισμα δέχθηκε τη Δευτέρα η μετοχή της Deutsche Bank, η οποία κατέρριψε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ...

Νέο ράπισμα δέχθηκε τη Δευτέρα η μετοχή της Deutsche Bank, η οποία κατέρριψε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ… δεκαετιών έπειτα από δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου που φέρουν την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ιδέα χορήγησης κρατικής βοήθειας στην κορυφαία γερμανική τράπεζα.
Συγκεκριμένα, το περιοδικό «Focus» δημοσίευσε το Σαββατοκύριακο πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Μέρκελ δεν πρόκειται να εμπλακεί στη διαμάχη της Deutsche Bank με τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες απαιτούν απ’ αυτήν την καταβολή αποζημιώσεων 14 δισ. δολαρίων για το ρόλο που είχε διαδραματίσει την περίοδο διόγκωσης της φούσκας της αμερικανικής αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subprime market).
Η Deutsche Bank κατηγορείται από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για πωλήσεις τοξικών χρηματοοικονομικών προϊόντων που βασίζονταν στην αμερικανική subprime market. Ως γνωστόν, το «πάρτι» με τον τζόγο τοξικών χρηματοοικονομικών προϊόντων που βασίζονταν σε δάνεια που δεν επρόκειτο ποτέ να αποπληρωθούν έλαβε τέλος το Σεπτέμβριο του 2008 με την κατάρρευση της μεγάλης τράπεζας της Wall Street, Lehman Brothers, κατάρρευση που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης –της χειρότερης μετά την κρίση της δεκαετίας του 1930 που ακολούθησε το Μεγάλο Κραχ του 1929.
Η ίδια η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι ουδέποτε ανέμενε και ότι ούτε θα αναμένει στο μέλλον παρέμβαση της κυρίας Μέρκελ στην υπόθεση των αμερικανικών διεκδικήσεων. «Η Deutsche Bank είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις με τις δικές της δυνάμεις», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της τράπεζας.
Αναφορικά με την ουσία της υπόθεσης, άλλωστε, η γερμανική τράπεζα έχει ξεκαθαρίσει εδώ και ημέρες ότι «δεν προτίθεται να ρυθμίσει πιθανές αγωγές αποζημίωσης που θα φθάνουν ή θα πλησιάζουν το αρχικώς απαιτούμενο ποσό». Η Deutsche Bank είχε προσθέσει ότι «οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον μόλις τώρα ξεκινούν».
Στη σημερινή ανακοίνωσή της η Deutsche Bank επανέρχεται στις φήμες για την οικονομική ευρωστία της διαψεύδοντας ότι συντρέχει κάποιος κίνδυνος. «Ζήτημα αύξησης κεφαλαίου δεν υπάρχει προς το παρόν στην ατζέντα. Καλύπτουμε όλες τις κεφαλαιακές υποχρεώσεις μας», υπογραμμίζεται.
Όπως φαίνεται, πάντως, η αγορά αντιμετωπίζει με δυσπιστία τις διαβεβαιώσεις της τράπεζας. Το μεσημέρι της Δευτέρας η τιμή της μετοχής της Deutsche Bank δεχόταν ισχυρές πιέσεις και υποχωρούσε κατά 6% στα 10,74 ευρώ – πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1980. Σημειωτέον ότι από την αρχή του 2016 η μετοχή της Deutsche Bank έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας της.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.