Λύση στα «κόκκινα» δάνεια χωρίς επιθετικές ρευστοποιήσεις

Ηπιες δράσεις απομείωσης των επισφαλειών από τις ελληνικές τράπεζες φαίνεται πως αποδέχεται ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM),

Ηπιες δράσεις απομείωσης των επισφαλειών από τις ελληνικές τράπεζες φαίνεται πως αποδέχεται ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), αποκλείοντας επιθετικές ρευστοποιήσεις στοιχείων του ενεργητικού τους, τουλάχιστον ως και τις αρχές του 2018. Πρόκειται για κεντρικό αίτημα των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών ομίλων προς τον επόπτη τους, οι οποίες θέλουν το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής, περί το 70%, να γίνει με ρυθμίσεις.
Οπως επισημαίνει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος που έχει αυτή την περίοδο διαρκή επαφή με τα στελέχη του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων δεν είναι δυνατόν να κινηθεί τα επόμενα τρίμηνα με πολύ γρήγορους ρυθμούς, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών για τις οποίες δεν υπάρχει ευθύνη των εγχώριων ιδρυμάτων.

«Δεν είναι μόνο το μακροοικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούμαστε να κινηθούμε, αλλά και η αναγκαία μεγάλη εσωτερική αναδιοργάνωση των οργανισμών μας, η οποία θα απαιτήσει κάποιον χρόνο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι έχουν υποσχεθεί στον SSM να ολοκληρώσουν ως τις αρχές του 2017 την τροποποίηση της επιχειρησιακής του δομής, ώστε να μπορέσουν οι μονάδες επισφαλειών τους να «φουλάρουν μηχανές». «Πρόκειται για φιλόδοξη προθεσμία» σχολιάζει έμπειρος τραπεζίτης. Οπως υπογραμμίζει σχετικά, «η πλυθυσμιακή μετατόπιση ανθρώπινου δυναμικού στις σχετικές διευθύνσεις και η δημιουργία νέων δομών, η οποία ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, δύσκολα θα έχουν τελειώσει εντός των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί».
Πώς θα γίνει η δουλειά


Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη άτυπες συζητήσεις με τον SSM. Μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου οι τράπεζες θα έχουν αποστείλει στη Φρανκφούρτη τα σχέδιά τους για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους κατά 40 δισ. ευρώ συνολικά ως και το τέλος του 2019.
Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις με τον SSM δεν θα σταματήσουν εκεί. «Η ουσιαστική κουβέντα με τον επόπτη μας για το πώς «θα γίνει η δουλειά», τότε είναι που θα ξεκινήσει» υπογραμμίζει γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου.
Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει, «μετά την κατάθεση των πλάνων αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων μας, θα ακολουθήσουν παρατηρήσεις και ερωτήσεις για το πώς θα υλοποιήσουμε τις αναλαμβανόμενες δεσμεύσεις. Ο SSM θα ζητήσει να κάνουμε κάθε δράση «πενηνταράκια»!».
Αυτές οι διεργασίες, σε συνδυασμό με το μεγάλο έργο αναδιάρθρωσης στο εσωτερικό των πιστωτικών ομίλων, δεν επιτρέπουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας σε σχέση με την ταχύτητα περιορισμού των επισφαλειών τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2017.
Οι δυσκολίες


Τραπεζική πηγή σημειώνει πάντως πως ο SSM γνωρίζει τις δυσκολίες αυτές, συμπληρώνοντας πως «από τα …συμφραζόμενα των στελεχών του εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει πίεση για δραστικές κινήσεις, όπως πώληση δανείων σε funds, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον».
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «αυτό που θέλουν να δουν είναι ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι οι δομές μας μπορούν να υποστηρίξουν το πλάνο που έχει καταρτίσει κάθε συστημικός όμιλος, δεδομένου του πολύ μεγάλου όγκου φακέλων που πρέπει να τακτοποιηθούν. Από εκεί και πέρα, η εξέλιξη των κόκκινων δανείων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα θα ανακάμψει η οικονομία. Το ζητούμενο λοιπόν από τον SSM είναι να είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε την οικονομική συγκυρία».
Το πτωχευτικό Δίκαιο


Εξάλλου, σε εκκρεμότητα παραμένει η αναμόρφωση του πτωχευτικού Δικαίου, ώστε με ταχείες διαδικασίες οι πιστωτές να προχωρούν σε αναδιάρθρωση υπερδανεισμένων, αλλά υπό προϋποθέσεις βιώσιμων επιχειρήσεων, χωρίς την παρεμπόδιση της διαδικασίας από τους νυν ιδιοκτήτες τους.
Δημόσια θέση επί του θέματος έλαβε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης. «Η διαχείριση των προβληματικών δανείων θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο που δεν θα ευνοεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δεν θα δημιουργεί πτωχευμένες επιχειρήσεις και πλούσιους μετόχους και θα υποχρεώσει τους παλαιούς μετόχους να συμμετέχουν έμπρακτα στην εξυγίανση των επιχειρήσεών τους, αν θέλουν να έχουν άποψη και ρόλο» υποστήριξε σχετικά.
Επιπλέον, πρόσθεσε, «δεν θα επιρρίπτει συστηματικά τα βάρη της εξυγίανσης των προβληματικών δανείων στους υγιείς χρηματοδοτούμενους, δεν θα νοθεύει τον ανταγωνισμό διατηρώντας εν ζωή μη βιώσιμες επιχειρήσεις και θα λαμβάνει πρόνοιες για τους εργαζομένους στις προβληματικές επιχειρήσεις, που δεν έχουν καμία ευθύνη για την κρίση που καλούνται να αντιμετωπίσουν».

Νίκος Καραμούζης
Πολιτικό ζήτημα η επιστροφή στην ομαλότητα

Προτίστως πολιτικό ζήτημα χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Eurobank Ν. Καραμούζης την επιστροφή του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στην ομαλότητα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό «από την ικανότητα της κυβέρνησης να πείσει τις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές/αποταμιευτές ότι σκοπεύει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής».
Εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, ο πρόεδρος της Eurobank εκτιμά ότι θα αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα, θα δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις και ανάπτυξη και θα ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη επανασύνδεση με τις αγορές.
Οι 5 προϋποθέσεις

Σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Καραμούζης έκανε λόγο για τις 5 προϋποθέσεις εξόδου του τραπεζικού κλάδου από την κρίση:

1)
Την αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας.

2)
Την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

3)
Τη μείωση του ρόλου και της ανάμειξης του επίσημου τομέα στις διοικήσεις των τραπεζών.

4)
Την προσαρμογή στις διεθνείς συνθήκες που διαμορφώνονται για τον τραπεζικό κλάδο πανευρωπαϊκά.

5)
Την αποκατάσταση θετικών ρυθμών πιστωτικής επέκτασης και την ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών.
Ο κ. Καραμούζης εκτιμά ότι με την πλήρη αποκατάσταση ομαλών συνθηκών και αναπτυξιακών προοπτικών στην οικονομία και στις αγορές, 25 δισ. ευρώ καταθέσεις θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα, σε περίοδο 18-24 μηνών:
  • 10 δισ. ευρώ από καταθέσεις επιχειρήσεων που διακρατούνται στο εξωτερικό.
  • 10 δισ. ευρώ από χαρτονομίσματα που φυλάσσουν εκτός συστήματος τα νοικοκυριά, σε τραπεζικές θυρίδες και άλλες προσωπικές κρυψώνες.
  • 5 δισ. ευρώ από καταθέσεις ιδιωτών που έφυγαν μέσω εμβασμάτων και βρίσκονται σε ξένες τράπεζες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.