To νέο πρόσωπο του Χάρι Πότερ

Το μόνο βέβαιο, η βιομηχανία Χάρι Πότερ καλά κρατεί! Φθάνοντας στο Palace Theatre της λεωφόρου Σάφσμπουρι στο Λονδίνο την περασμένη Κυριακή,

Το μόνο βέβαιο, η βιομηχανία Χάρι Πότερ καλά κρατεί! Φθάνοντας στο Palace Theatre της λεωφόρου Σάφσμπουρι στο Λονδίνο την περασμένη Κυριακή, έτριβες τα μάτια σου από το πλήθος κόσμου που περίμενε κάτω από ένα εκνευριστικό ψιλόβροχο για να απολαύσει το θεατρικό έργο «Ο Χάρι Πότερ και το δαιμονισμένο παιδί» («Harry Potter and the cursed child»).
Το θεατρικό έργο που υπογράφει ο Τζακ Θορν είναι βασισμένο σε μια πρωτότυπη ιστορία του ιδίου, του Τζον Τίφανι και φυσικά της «μαμάς» του Χάρι Πότερ, της συγγραφέως Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ. Αυτή είναι η όγδοη ιστορία με κεντρικό ήρωα τον διασημότερο μάγο του θεάματος και η πρώτη επίσημη ιστορία του που μεταφέρεται στο θέατρο.
Εν τω μεταξύ, την ίδια ώρα και ημέρα, όχι και πολύ μακριά από το Palace Theatre, στο ξενοδοχείο Claridges της οδού Μπρουμ, ο Εντι Ρεντμέιν, ο Νταν Φόγκλες και η Αλισον Σάντολ, τρεις ηθοποιοί που εμφανίζονται σε μια νέα κινηματογραφική ταινία η οποία ασχολείται με τη μαγεία και πάλι διά χειρός Ρόουλινγκ, μιλούσαν σε εκπροσώπους του Τύπου από όλον τον κόσμο για την εμπειρία τους.
Πρόκειται για τη μεταφορά στο σινεμά του βιβλίου «Φανταστικά ζώα και πού βρίσκονται» («Fantastic Beasts and where to find them»), το οποίο όπως και όλα τα βιβλία του Πότερ στη χώρα μας κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός και γρήγορα εξαντλήθηκε. Η εν λόγω ταινία γυρίστηκε από τον Ντέιβιντ Γέιτς, έμπειρο σκηνοθέτη τεσσάρων ταινιών Χάρι Πότερ («Ο Χάρι Πότερ και το τάγμα του Φοίνικα», «Ο Χάρι Πότερ και ο ημίαιμος πρίγκιψ» και «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου: Μέρος 1ο και 2ο») και πρόκειται σύντομα να ανοίξει στις αίθουσες (στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου από την εταιρεία διανομής Tanweer). Bλέπουμε λοιπόν ότι ο διαφημιστικός μηχανισμός που κατάφερε να στηθεί για λογαριασμό του Χάρι Πότερ όχι απλώς είναι μοναδικός στην ιστορία του θεάματος έχοντας μετατρέψει τον ήρωα της Ρόουλινγκ σε εμπορική φίρμα δισεκατομμυρίων αλλά και ότι ο κουμπαράς του συνεχίζει ακόμη και σήμερα να γεμίζει.
Ενα σημειωματάριο, ένα βιβλίο


Ο διάσημος μάγος είναι με έναν τρόπο παρών και στα «Φανταστικά ζώα», καθότι εδώ η Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ κάνει μια νέα βουτιά στον κόσμο των μάγων χρησιμοποιώντας ως όχημα ένα εργαλείο που μάθαμε από τον Χάρι Πότερ: πρόκειται για το σημειωματάριο που χρησιμοποιούσε ο μικρός μάγος στη Σχολή των Μάγων. Κατά κάποιον τρόπο, η καινούργια έκδοση είναι μια επανέκδοση αυτού του σημειωματαρίου. Μάλιστα το βιβλίο της Ρόουλινγκ περιέχει μια ιδιόγραφη γραπτή συνομιλία ανάμεσα στον φίλο του Χάρι, τον Ρον, και στην Ερμιόνη, καθώς επίσης και διάσπαρτες σημειώσεις σχετικές με καθηγητές της σχολής, κυρίως περιπαικτικές.
«Χθες ένας μάγος έφτασε στη Νέα Υόρκη με μια βαλίτσα» ακούμε σε ένα από τα τρέιλερ της ταινίας του Ντέιβιντ Γέιτς, η οποία παρεμπιπτόντως δεν είχε ακόμη παρουσιαστεί ούτε στους ηθοποιούς που έπαιξαν σε αυτήν όταν τους είδαμε. «Μια βαλίτσα γεμάτη μαγικά πλάσματα. Και δυστυχώς κάποια το έσκασαν».
Κεντρικός ήρωας των «Φανταστικών ζώων» είναι ο Νιουτ Σκαμάντερ (Εντι Ρεντμέιν), ένας διάσημος μαγοζωολόγος, για τον οποίο η Ρόουλινγκ άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον από την εποχή που έγραφε τα βιβλία του Πότερ.
Το έργο ξεκινά το 1926, με τον Νιουτ να έχει μόλις ολοκληρώσει μια παγκόσμια εξόρμηση προκειμένου να βρει και να καταγράψει μια εντυπωσιακή γκάμα από μαγικά πλάσματα. Φτάνει στη Νέα Υόρκη για μια σύντομη στάση, ενώ όμως θα μπορούσε να έχει περάσει και να φύγει χωρίς το παραμικρό περιστατικό, αυτό δεν θα γίνει. Ενας Νο-Μαζ (Μαγκλ για τους Αμερικανούς), με το όνομα Τζέικομπ, μια παραπεταμένη μαγική βαλίτσα και η απόδραση μερικών από τα φανταστικά ζώα του Νιουτ, θα δημιουργήσουν μπελάδες τόσο στον Κόσμο των Μάγων όσο και σε εκείνο των Νο-Μαζ.
Κατάλογος τεράτων και μαγικών πλασμάτων


«Οι ήρωές μου είναι πάντα άνθρωποι που αισθάνονται απομονωμένοι» δηλώνει η 52χρονη επιτυχημένη συγγραφέας για τον Νιουτ Σκαμάντερ της νέας εκδοτικής της αλλά και κινηματογραφικής προσπάθειας, καθότι η ίδια έκανε την προσαρμογή του σεναρίου της ταινίας «Φανταστικά ζώα και πού βρίσκονται». «Είναι στιγματισμένοι, είναι χαρακτηρισμένοι. Αυτό βρίσκεται στην καρδιά των περισσότερων γραπτών μου και σίγουρα βρίσκεται στην καρδιά αυτής της ταινίας».
Μετά από μια απαραίτητη σημειολογική αναφορά για τη διαφορά ανάμεσα στο μαγικό πλάσμα και στο τέρας αλλά και μια αναδρομή στην ιστορία των τεράτων, η Ρόουλινγκ, στο βιβλίο, παραθέτει κατά αλφαβητική σειρά έναν κατάλογο από τα τέρατα και τα μαγικά πλάσματα που υπάρχουν στον κόσμο των μάγων.
Και αν ο Κένταυρος, η Ακρομάνδουλα, ο Βασιλίσκος, οι Λυκάνθρωποι, οι Δράκοι και τα trolls κάτι μας λένε ως ονόματα, η συγγραφέας έχει παραθέσει μια σειρά από εντελώς άγνωστα ονόματα τεράτων και μαγικών πλασμάτων, πλάθοντας το καθένα με διασκεδαστικό και αξιοπερίεργο τρόπο. Το μόνο σίγουρο με την ταινία «Φανταστικά ζώα και πού βρίσκονται» είναι η εντυπωσιακή όψη της, με τα ψηφιακά εφέ να κάνουν για ακόμη μία φορά το θαύμα τους. Ωστόσο πολλά θα κριθούν από την ανταπόκριση του κοινού στην πρώτη ταινία «Φανταστικών τεράτων» που τουλάχιστον στα χαρτιά αναμένεται να είναι μια από τις μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές της φθινοπωρινής περιόδου. Ο Νιουτ Σκαμάντερ δείχνει να είναι ένας πολύ ενδιαφέρων ήρωας, δεν ξέρουμε όμως αν θα έχει το εκτόπισμα του Χάρι Πότερ παρότι φέρει τη μορφή του Εντι Ρεντμέιν, ο οποίος υποδύθηκε τον Στίβεν Χόκινγκ στη «Θεωρία των πάντων» κερδίζοντας το Οσκαρ Α’ ρόλου. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ενώ η ύπαρξη του Νιουτ στην ουσία οφείλεται στον Χάρι Πότερ, στην ταινία ο Χάρι Πότερ δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει λοιπόν είναι το ρίσκο, πόσω μάλλον από τη στιγμή που στον προγραμματισμό της Warner Bros ήδη υπάρχουν δύο «συνέχειες» των «Φανταστικών ζώων» με στόχο τη διανομή τους το 2018 και το 2020. Και στις δύο ταινίες σεναριογράφος πρόκειται να είναι και πάλι η Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ.
Οι «ουρές» της επιτυχίας


Τα «Φανταστικά ζώα και πού βρίσκονται» δεν ήταν το μόνο βιβλίο της Ρόουλινγκ που ακολούθησε την επιτυχία του Χάρι Πότερ και την κουλτούρα των μάγων. Εκτός από το θεατρικό έργο «Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί» (επίσης από τις εκδόσεις Ψυχογιός), η Ρόουλινγκ έγραψε και το «Κουίντιτς ανά τους αιώνες», όπου διαβάζουμε κάποια ιστορικά στοιχεία για το άθλημα του Κουίντιτς, τους αρχικούς κανόνες του, τις αλλαγές που έγιναν στην πάροδο του χρόνου αλλά και τα διάφορα μέσα που οι μάγοι χρησιμοποιούσαν τον παλιό εκείνο τον καιρό για να παίξουν το παιχνίδι. Υπάρχουν επίσης και οι «Ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου», μια συλλογή πέντε παραμυθιών από τον απύθμενο κόσμο των μάγων: στις ιστορίες «Ο μάγος και η πηδηχτή χύτρα», «Η κρήνη της καλοτυχίας», η «Τριχωτή καρδιά του μάγου», «Η ιστορία των τριών αδελφών» (με αναφορές στο τελευταίο βιβλίο Χάρι Πότερ) και «Η Μπάμπιτι Ράμπι και ο κομμένος κορμός του δέντρου», η ηθική, η Ιστορία και οι παραδόσεις των μάγων παίζουν πρωτεύοντα ρόλο
πότε & πού:

Η ταινία «Φανταστικά ζώα και πού βρίσκονται» είναι προγραμματισμένη για διανομή στις αίθουσες την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου από την Tanweer. Το ομότιτλο μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.