Έκθεση κόλαφος για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα

«Έχουμε χάσει κάθε ελπίδα. Η παράλυση της Ευρώπης αφήνει χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα». Με αυτό τον τίτλο ξεκινά η έκθεση - κόλαφος της Διεθνούς Αμνηστίας που σκιαγραφεί τις δραματικές διαστάσεις που έχει λάβει το προσφυγικό ζήτημα.

«Έχουμε χάσει κάθε ελπίδα. Η παράλυση της Ευρώπης αφήνει χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα». Με αυτό τον τίτλο ξεκινά η έκθεση – κόλαφος της Διεθνούς Αμνηστίας που σκιαγραφεί τις δραματικές διαστάσεις που έχει λάβει το προσφυγικό ζήτημα.

Σχεδόν 60.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των οποίων ζει κάτω από άθλιες συνθήκες, αναφέρει η Οργάνωση μιλώντας για βασανισμένους πολίτες που καθημερινά βιώνουν έναν διαφορετικό πόλεμο.

Σαφώς επικριτική απέναντι στη στάση που έχει τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση του προσφυγικού, η Διεθνής Αμνηστία τονίζει την έλλειψη συντονισμένου σχεδίου.

«Η ΕΕ όχι μόνο δεν καταφέρνει να προσφέρει καταφύγιο στον αριθμό των ανθρώπων που της αναλογεί από τους 21 εκατομμύρια πρόσφυγες παγκοσμίως, αλλά αποτυγχάνει επίσης στο αναμφισβήτητα διαχειρίσιμο καθήκον της να προσφέρει αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες
διαβίωσης σε εκείνους που έχουν επιζήσει του επικίνδυνου ταξιδιού ως εκεί», επισημαίνει και μιλά για επείγουσα ανάγκη βελτίωσης του συστήματος ασύλου και υποδοχής στην Ελλάδα και για διασφάλιση πρόσβασης σε αποτελεσματική προστασία για όσους παγιδεύονται στην Ελλάδα.

Πάνω από 40.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ηπειρωτική Ελλάδα

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 47.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι περισσότεροι από αυτούς (περίπου το 90%) προέρχονται από την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ανάμεσα τους και μικρά παιδιά, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, έγκυες γυναίκες και βρέφη.

Περίπου 7.500 άτομα στεγάζονται σε διαμερίσματα ή ξενοδοχεία, αλλά τα περισσότερα ζουν σε περίπου 50 καταυλισμούς, στην πλειοψηφία τους υπό άθλιες συνθήκες, καθώς κοιμούνται καταγής για ολόκληρους μήνες. Οι περισσότεροι, δε, βρίσκονται σε μια μόνιμη και σταθερή κατάσταση βαθιάς ανασφάλειας, ακόμη και για το αν θα υπάρχει αρκετό φαγητό κάθε μέρα.

Δίνοντας στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία που μαρτυρούν την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι ακόμη 12.500 άνθρωποι έχουν φτάσει στις ακτές της Ελλάδας μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

«Έχουν παγιδευτεί σε υπερπληθείς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, όπου ζουν σε άθλιες συνθήκες, ενώ περιμένουν για τις αποφάσεις σχετικά με τα αιτήματα ασύλου τους», αναφέρεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ύστερα από μια επιχείρηση προκαταγραφής από την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου που τελείωσε τον Ιούλιο του 2016, 3.481 άτομα αναγνωρίστηκαν ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στην ηπειρωτική Ελλάδα, αναφέρει η Διοργάνωση για να περάσει στην πιο σκληρή απόχρωση του προσφυγικού, τα ασυνόδευτα παιδιά.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, αναφέρει η έκθεση, τον Σεπτέμβριο 1.483 ασυνόδευτοι ανήλικοι ήταν υπό κράτηση ή σε καταυλισμούς ανά την Ελλάδα, εν αναμονή στέγασης.

Επισημαίνεται ακόμη ότι μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2016, οι ελληνικές αρχές εντόπισαν 1.225 ασυνόδευτα παιδιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Λόγω της εθνικότητάς τους ή λόγω εκκρεμών
αιτημάτων οικογενειακής επανένωσης, δεν είναι όλα επιλέξιμα για μετεγκατάσταση. Ωστόσο, ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που έχουν μετεγκατασταθεί στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης είναι εξαιρετικά χαμηλός: μόνο 42 παιδιά έχουν τελικά μεταφερθεί στην Ευρώπη, κατά κύριο λόγο στη Φινλανδία.

«Μακροχρόνια τραγωδία»

Επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση είναι μόνο οι αιτούντες άσυλο που προέρχονται από χώρες από τις οποίες οι αιτήσεις ασύλου επιτυγχάνουν ένα πανευρωπαϊκό μέσο ποσοστό αναγνώρισης τουλάχιστον στο ύψος του 75%, προσθέτει η Διεθνής Αμνηστία.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να μείνουν συνεπείς στις δεσμεύσεις τους και να παρέχουν την προστασία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια που αξίζουν οι αιτούντες άσυλο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αυξηθούν οι θέσεις μετεγκατάστασης, να επιταχυνθεί η διαδικασία, να χορηγηθούν θεωρήσεις εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους και να θεσπιστούν προσβάσιμες και ταχείς διαδικασίες για οικογενειακή επανένωση. Με τον υπάρχοντα ρυθμό, θα χρειαστούν 16 χρόνια για να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις περί μετεγκατάστασης που δόθηκαν ένα χρόνο πριν» δήλωσε η Μόνικα Κόστα Υπεύθυνη Εκστρατειών για τη Μετανάστευση στη Διεθνή Αμνηστία.

«Κάθε ημέρα πεθαίνουμε 100 φορές. ο αέρας δεν είναι καλός εδώ, το φαγητό δεν είναι καλό, υπάρχει μόλυνση εδώ. Ούτε τα ζώα δεν θα μπορούσαν να ζήσουν εδώ», «υπέφερα πολύ. Έχασα το σπίτι μου», είναι ορισμένα από τα σπαρακτικά λόγια προσφύγων που προσπαθούν να δώσουν τη δική του μάχη στην Ευρώπη.

«Αν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν ενεργήσουν επειγόντως προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών, του διαμοιρασμού της ευθύνης και της παροχής ασφάλειας για τους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι στην Ελλάδα, η κατάσταση αυτή θα εξελιχθεί σε μακροχρόνια τραγωδία». Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με έκδηλη ανησυχία για το μέλλον.

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.