Αμετάβλητα διατήρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια. Μπορεί η απόφαση αυτή να ήταν αναμενόμενη από τις αγορές, η Fed ωστόσο έστειλε σήμα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού πριν από τα τέλη του έτους, καθώς θεωρεί ότι η αγορά εργασίας παρουσιάζει ενδείξεις περαιτέρω βελτίωσης.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, το έργο της προέδρου της μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας του κόσμου Τζάνετ Γέλεν έχει γίνει αρκετά δύσκολο καθώς δεν έχει πλέον να αντιμετωπίσει μόνο τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας, όπου η ανάπτυξη δεν τρέχει ακόμη με τους ρυθμούς που θα ήθελε η Fed.

Επιπρόσθετος πονοκέφαλος για τη Γέλεν είναι η προεκλογική περίοδος που έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλές επιχειρήσεις, καταναλωτές αλλά και σε εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Πολλά στελέχη της τράπεζας μάλιστα έχουν εμφανιστεί διχασμένα για το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων.

«Εχει ενισχυθεί η πιθανότητα για αύξηση στα επιτόκια» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής της Fed συμπληρώνοντας ότι δεν ελήφθη τέτοια απόφαση «προς το παρόν», μέχρι να υπάρξουν νέα στοιχεία για βελτίωση της απασχόλησης και για αύξηση του πληθωρισμού.

Ηδη η Fed έχει προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, την πρώτη ύστερα από μια ολόκληρη δεκαετία. Τον Δεκέμβριο αύξησε το κόστος δανεισμού σε δολάρια, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται σε εύρος από 0,25% έως 0,50%.