Οι συμβολισμοί στην πολιτική έχουν τη σημασία τους και για την ηγεσία της Ν.Δ. δεν θα μπορούσε παρά να είναι το καλύτερο πολιτικό δώρο αυτό που της επεφύλαξε το προεδρείο της Βουλής.

Η πρώτη για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, μετωπική σύγκρουση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αναμένεται νωρίς το βράδυ της προσεχούς Τρίτης.

Την 27η Σεπτεμβρίου, θα γίνει η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την παιδεία που είχε ζητήσει η Ν.Δ. και η οποία λόγω των όσων συμβαίνουν στην υπόθεση της Τράπεζας Αττικής σε συνδυασμό με το πόθεν έσχες του υπερθεματιστή Καλογρίτσα, αναμένεται να αποτελέσει πεδίο σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ των κκ. Τσίπρα και Μητσοτάκη.

Η ιστορία όμως παίζει περίεργα παιχνίδια και σε μια στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει παραπομπές στην εποχή του Κοσκωτά και μιλά για σκάνδαλο, ενώ πίσω από τους τείχους των γραφείων της Ν.Δ. και της Κ.Ο. ακούγονται και εισηγήσεις για Ειδικό Δικαστήριο, η συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία, θα γίνει την ίδια ημέρα που πριν από 27 χρόνια είχε παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας.

Ήταν βράδυ της 27ης Σεπτεμβρίου του 1989, όταν ο Κουτσόγιωργας που προσφωνούσαν ως τον «πανίσχυρο Μένιο» παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο και με ψήφους βουλευτών του ΠαΣοΚ, ενώ ακόμη και εκείνοι που όφειλαν την πολιτική σταδιοδρομία τους στον ίδιο, τον είχαν εγκαταλείψει.

Αυτή την ημέρα λοιπόν, την οποία ουδείς θυμάται, αλλά η Ιστορία παίζει τα παιχνίδια της και δίνει αφορμές για συζητήσεις και αναμόχλευση του παρελθόντος, αναμένεται να γίνει η μεγάλη σύγκρουση των δυο πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες επενδύει στην πλήρη αποδόμηση του λεγόμενου ηθικού πλεονεκτήματος της κυβέρνησης και οι τόνοι θα είναι υψηλοί.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, στις τάξεις της οποίας ορισμένοι μιλάνε ακόμα και για Ειδικό Δικαστήριο, καταγγέλλει την κυβέρνηση για απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης των δανείων του υποψήφιου καναλάρχη Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής.

Είναι σαφές ότι εξ αρχής η Ν.Δ. έθεσε το ζήτημα, όπως λένε τα κεντρικά της στελέχη, στο πλαίσιο της διαχείρισης ενός πολιτικού ζητήματος. Το είπε και ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, αλλά όλοι λένε από την ηγετική ομάδα, το επεσήμαναν και τα άλλα δυο στελέχη του κόμματος που παρέστησαν στην συνέντευξη τύπου, ο Μάκης Βορίδης και ο Κώστας Τσιάρας, ότι μπορεί το πλάνο να διευρυνθεί, ανάλογα τις εξελίξεις και τι θα αποκαλυφθεί.

Η Ν.Δ. θα σηκώνει σταδιακά τους τόνους και αναμένει να κατατεθεί και επίσημα το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Τράπεζα Αττικής, ώστε να κλιμακώσει την επίθεσή της. Ήδη, όμως η κριτική είναι σκληρή και από τους αρμόδιους συντονιστές, όπως τον Χρήστο Σταϊκούρα και την Όλγα Κεφαλογιάννη και τον τομεάρχη Κώστα Καραμανλή.

Επίσης, έχει ενδιαφέρον ότι ήδη συζητείται ως επόμενη κίνηση και η κατάθεση πρόταση μομφής στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, μια ενέργεια που στοχεύει ευθέως και τον Πρωθυπουργό που τον στηρίζει απόλυτα ως τον πιο στενό του συνεργάτη.