Ο Βασίλης Καραμητσάνης είναι πρόεδρος του φεστιβάλ ταινιών animation Animasyros (www.animasyros.gr), το οποίο θα πραγματοποιηθεί, για ένατη φορά, από τις 21 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, στη Σύρο. Πιο εξωστρεφές από ποτέ, φιλοξενείται φέτος όχι μόνο στην Ερμούπολη αλλά και στην επιβλητική έπαυλη Τσιροπινά της Ποσειδωνίας και στην Ιερά Μονή Πατέρων Καπουκίνων της Άνω Σύρου. Με 233 ταινίες από 34 χώρες σε 4 διαγωνιστικά προγράμματα (Διεθνές, TV & Commissioned Films, Μεγάλου Μήκους – Βραβείο Κοινού, Φοιτητικό Διαγωνιστικό), 3 πανοράματα (Διεθνές, Φοιτητικό & Ελληνικό), ειδικές προβολές και αφιερώματα, αναδεικνύει το συναρπαστικό παρόν και, μέσα από τη λειτουργία της Αγοράς, το δυναμικό μέλλον της παγκόσμιας animation σκηνής.
Για ποια επιτυχία του Animasyros αισθάνεστε προσωπικά υπερήφανος;
«Η επίτευξη ως τώρα του εγχειρήματος διοργάνωσης ενός διεθνούς φεστιβάλ σε ένα μικρό ελληνικό νησί, όπως η Σύρος με γεμίζει ικανοποίηση. Μέσα στην αβεβαιότητα και στο γενικά αρνητικό κλίμα, πολιτιστικές δράσεις ξεπηδούν σε όλη τη χώρα και αυτό με γεμίζει αισιοδοξία. Δεν μπορώ να αισθανθώ προσωπικά υπερήφανος, εφόσον δεν συντρέχουν προϋποθέσεις συλλογικής υπερηφάνειας εδώ και καιρό».
Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που χρειάστηκε να αντιμετωπίσετε στα 9 χρόνια που διοργανώνετε αυτό το φεστιβάλ;
«Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε ως μια διοργάνωση συλλογική και πολυπαραμετρική που ανταγωνίζεται αντίστοιχες διοργανώσεις σε άλλες χώρες, είναι η γενική δυσκολία μακροπρόθεσμου οικονομικού προγραμματισμού τα τελευταία χρόνια από εξωγενείς κάθε φορά παράγοντες».
Ποια εκδήλωση θα ξεχωρίζατε από το πρόγραμμα του επικείμενου Animasyros;
«Σίγουρα το αφιέρωμα στο Θρησκευτικό Συγκρητισμό και στο Διαπολιτισμικό Διάλογο είναι ό,τι πιο ξεχωριστό έχει να προσφέρει στο κοινό του το φετινό Animasyros. Eπιλεγμένες ταινίες κινουμένων σχεδίων από όλον τον κόσμο πάνω σε αυτή τη θεματική αποτελούν τον καμβά μιας ζωντανής συζήτησης ανάμεσα σε έλληνες εκπροσώπους Ορθόδοξων και Καθολικών Χριστιανών, Εβραίων και Μουσουλμάνων».
Εχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία του νησιού το φεστιβάλ με τη θέρμη που φαντάζομαι ότι περιμένατε όταν ξεκινούσατε;
«Ξεκινήσαμε χωρίς μεγάλες προσδοκίες, αλλά με ένα θερμό όραμα. Να στήσουμε ένα boutique γεγονός στην Ερμούπολη που, εκτός από τους κατεξοχήν ενδιαφερόμενους, δηλαδή την ελληνική και διεθνή κοινότητα των κινουμένων σχεδίων, θα ενέπλεκε και την τοπική κοινωνία. Η εμπειρία των οκτώ χρόνων δείχνει ότι οι Συριανοί έχουν αγαπήσει το φεστιβάλ και το θεωρούν πλέον κάτι δικό τους, καθώς μάλιστα πλέον το φεστιβάλ επεκτείνεται και σε άλλους οικισμούς του νησιού όπως η ‘Ανω Σύρος και η Ποσειδωνία».
Εξηγήστε μας τι ακριβώς συμβαίνει στην ενότητα Agora.
«Εδώ και δυο χρόνια, η Αγορά (Agora) του Animasyros, κατ’ αναλογία της αρχαίας ελληνικής αγοράς, με εξειδικευμένες δράσεις, αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ανταλλαγής απόψεων και στην ανάδειξη συνεργιών ανάμεσα στους επαγγελματίες των κινουμένων σχεδίων. Δημιουργοί και παραγωγοί με έργα σε φάση σχεδιασμού ή ολοκλήρωσης, διανομείς, χρηματοδότες, κανάλια από την Ελλάδα και το εξωτερικό έρχονται σε επαφή σε κλειστές συναντήσεις με στόχο την εξωστρέφεια των ελληνικών έργων animation, αλλά και την εξαγωγή των δημιουργικών ταλέντων που έχει η χώρα μας στον τομέα αυτό».
Ποιος είναι ο απολογισμός του φετινού Animasyros#tour15-16;
«Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Τήνος, Μύκονος και για πρώτη φορά μια χειμερινή δράση στην Ερμούπολη, μάς δίδαξαν ότι η ολόχρονη δραστηριότητα του Animasyros έχει κοινό και ουσιαστικό αντικείμενο, εφόσον ο οργανωτικός και ο χρηματοδοτικός σχεδιασμός είναι επαρκείς. Το #tour16_17 θα περιλάβει και άλλους σταθμούς στην Ελλάδα και για πρώτη φορά στην Κύπρο, με ολοήμερες δράσεις εφαρμοσμένων οπτικοακουστικών εργαστηρίων και προβολές ταινιών από το επιλεγμένο πρόγραμμα του Animasyros, που θα ανακοινωθούν σύντομα».
Ποια είναι η ωραιότερη ανάμνηση που σας έχει χαρίσει το φεστιβάλ ως τώρα;
«Είναι πολλές οι στιγμές ικανοποίησης που μας έχει χαρίσει το φεστιβάλ στο οκτώ χρόνια ζωής του. Από την περυσινή διοργάνωση που ήταν αφιερωμένη στην Αναπηρία κρατώ τη μαρτυρία της μητέρας του 42χρονου κοριτσιού με σύνδρομο Down που παρουσίασε την τελετή λήξης, η οποία με δάκρυα στα μάτια μού είπε «είναι η πρώτη φορά που αισθάνθηκα ότι το παιδί μου είναι σαν όλα τα άλλα παιδιά, ότι ανήκει οργανικά στην κοινωνία της Σύρου»».
Ποιες πέντε λέξεις θα χρησιμοποιούσατε για να περιγράψετε τους συνεργάτες σας;
«Το Animasyros πέτυχε, ό,τι τελικώς πέτυχε, χάρη σε τέσσερις λέξεις, τα λεγόμενα «τέσσερα όμικρον»: Όνομα, όραμα, ομάδα, ορθολογισμός. Αν πρόσθετα μια πέμπτη για την ομάδα του φεστιβάλ θα ήταν η λέξη προσφορά».
Ο Βασίλης Καραμητσάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976, από οικογένεια με ρίζες στην ορεινή Κορινθία. Αποφοίτησε από το Λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών και από το Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Ρόττερνταμ, Αμβούργου και Αιξ-Μασσαλίας III. Είναι δικηγόρος Αθηνών από το 2002 και έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος του Υπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας την περίοδο 2012-2014 και ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας & Πρόνοιας την περίοδο 2003-2004. Είναι ιδρυτικό μέλος της πολιτικής κίνησης ΜΠΡΟΣΤΑ. Ειναι πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ – Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων και του Animasyros Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων.