Έκκληση προς την Κίνα να επιταχύνει την εφαρμογή μέτρων που θα αποσκοπούν στον περιορισμό της πλεονάζουσας παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων απηύθυνε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο αμερικανός πρόεδρος διατύπωσε την έκκλησή του σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος έπειτα από συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.
Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε επίσης την Κίνα να υιοθετήσει ίσους και δίκαιους όρους ανταγωνισμού στη χώρα.
Κινεζικές επιχειρήσεις έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένως από ξένες κυβερνήσεις και επιχειρήσεις ότι μετέρχονται αθέμιτες πρακτικές εξάγοντας προϊόντα με χαμηλότερες τιμές για να χτυπήσουν ανταγωνιστές τους στις ξένες αγορές. Επίσης υποτιμολογούν τα προϊόντα τους στην εσωτερική αγορά. Εξυπακούεται ότι τις πρακτικές αυτές ενθαρρύνει συστηματικά και αναφανδόν η κυβέρνηση του Πεκίνου.
Τον Απρίλιο Κινέζοι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν να περιοριστεί η παραγωγή χάλυβα έπειτα από διεθνή συνάντηση με εκπροσώπους 30 κρατών που πραγματοποιήθηκε για να αντιμετωπιστεί η κρίση που έχει ενσκήψει στην αγορά πρώτων υλών.
Όπως αναφέρει το BBC, πριν από λίγους μήνες το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγόρησε επίσης την Κίνα ότι δεν πράττει όσα θα όφειλε για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της πλεονάζουσας παραγωγής. «Από το 2007 έως το 2015 σε κάθε ετήσια Κεντρική Οικονομική Συνδιάσκεψη Εργασίας το Κόμμα υπόσχεται να κάνει θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες όμως ακόμα δεν έχουμε δει», δήλωσε στο βρετανικό όμιλο ΜΜΕ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Επιμελητηρίου Γιεργκ Βούτκε.