Η ΤτΕ αίρει τους περιορισμούς στη χορήγηση νέων πιστώσεων στην Attica Bank-Ξεκινά αναδιάρθρωση

Την πρόθεση της νέας διοίκησης της Τράπεζας Αττικής για πλήρη προσαρμογή σε όσα υποδεικνύει η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ, μεταβίβασε στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ο πρόεδρος της Αττικής Τάκης Ρουμελιώτης, σε συνάντηση που πραγμτοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Σε άμεση εφαρμογή δεσμεύτηκε να θέσει η νέα διοίκηση της Attica Bank ένα πλήρες σχέδιο αναδιοργάνωσής της, με στόχο να προσαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν στις υποδείξεις του πορίσματος που έχει εκπονηθεί κατόπιν έρευνας της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) στο σύνολο των διευθύνσεών της.

Παράλληλα, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής της και την αναπλήρωση του κεφαλαιακού ελλείμματος που προέκυψε από το τελευταίο stress test της νομισματικής αρχής, με την άντληση επιπλέον 70 εκατ. ευρώ, το αργότερο έως το τέλος του έτους.

Μετά τη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, η οποία ενέκρινε την τοποθέτηση των κ.κ. Παναγιώτη Ρουρελιώτη και Θεόδωρου Πανταλάκη στις θέσεις του μη εκτελεστικού προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου αντίστοιχα, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα για την Attica Bank, η οποία βρέθηκε μία ανάσα από τον ορισμό Επιτρόπου από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Με τον τρόπο αυτό μπαίνει τέλος στο σήριαλ ορισμού της νέας διοίκησης της τράπεζας, μετά την απόρριψη της αρχικής πρότασης του ΤΣΜΕΔΕ (πρόεδρος Σαπουντζόγλου, διευθύνων σύμβουλος Ρουμελιώτης) από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Τελικώς, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας και η εγχώρια νομισματική αρχή κατέληξαν σε συμφωνία για τη νέα διοικητική δομή της, ανοίγοντας το δρόμο για την εξυγίανση της Attica Bank, και την αποφυγή ακραίων σεναρίων, ακόμη και της άμεσης εκκαθάρισής της.

Δέσμευση σε ΤτΕ και SSM

Στην ομιλία του στο πλαίσιο της γ.σ. ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Attica Bank κ. Ρουμελιώτης αποκάλυψε ότι σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον κ. Στουρνάρα, του μετέφερε την πρόθεση της νέας διοίκησης για πλήρη προσαρμογή σε όσα υποδεικνύουν η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ στην έκθεσή τους.

Όπως σημείωσε, «με την εκλογή νέας διοίκησης ξεκινά η αποκατάσταση των λειτουργιών της τράπεζας με δυνατότητα χορήγησης νέων δανείων», προσθέτοντας πως αυτό «μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα στην ημέρα». Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε, ξεκινά άμεσα σε συνεργασία με την ΤτΕ, η προσαρμογή του ιδρύματος στις απαιτήσεις της έκθεσης που έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με τον SSM.

Μιλώντας για τους κεντρικούς στόχους του επιχειρησιακού πλάνου που θα εκπονηθεί, ώστε να επιστρέψει η τράπεζα το συντομότερο δυνατόν σε κερδοφορία, ανέφερε τα εξής:

– Αναδιάρθρωση της λειτουργίας της

– Δημιουργία νέου οργανογράμματος

– Αποτελεσματική διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση

– Μείωση του κόστους λειτουργίας, με την εφαρμογή εκτός των άλλων προγράμματος εθελουσίας εξόδου

– Περιορισμός της έκθεσης στον ELA

– Μείωση του λόγου δανείων προς καταθέσεις με αύξηση καταθέσεων, απόχλευση του ισολογισμού και λελογισμένη χορήγηση νέων δανείων

Ο κ. Ρουμελιώτης υποστήριξε πως η Attica Bank θα πρέπει να λειτουργήσει σαν επενδυτική τράπεζα, διαδραματίζοντας το χρηματοδοτικό της ρόλο, ειδικά στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των κατασκευών.

«Δε θα δεχθούμε παρεμβάσεις»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Ρουμελιώτης απάντησε στα δημοσιεύματα του τύπου περί πολιτικών παρεμβάσεων στην τράπεζα, στέλντοντας «μήνυμα ότι κανεις δεν μπορει και δεν πρεπει να υπονομεύσει μια τράπεζα με δηλώσεις, αντιπαραθέσεις και συγκρουσεις».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε, είπε ότι η νέα διοίκηση έχει αποφασίσει να σταματήσει τη χορήγηση δανείων σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θέλοντας να βάλει τέλος στα σενάρια δανειοδότησης του Χρήστου Καλογρίτσα για την πληρωμή του τιμήματος της τηλεοπτικής άδειας που έχει εξασφαλίσει.

Εξάλλου, ο κ. Ρουμελιώτης ξεκαθάρισε ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν έχει υποβάλλει αίτημα για νέο δάνειο.

Σε σχέση με την εγγυητική επιστολή που δόθηκε στον επιχειρηματία για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό, στελέχη της τράπεζας ανέφεραν ότι το 50% αυτής εξασφαλίστηκε με κατάθεση μετρητών και το υπόλοιπο 50% με τη μέθοδο του bridge financing, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Μιλώντας για ενδεχόμενες πολιτικές παρεμβάσεις, ο κ. Ρουμελιώτης είπε ότι «δεν θα δεχτούμε επιρροές απο κανένα» και πρόσθεσε ότι «δεν ήρθα εδω για την καρέκλα. Η παραίτηση μου είναι ανα πάσα στιγμή στη διάθεση των μετόχων».

Για την παραπομπή του πορίσματος του ελέγχου των εποπτικών αρχών στη δικαιοσύνη, διαβεβαίωσε ότι η νέα διοίκηση θα διευκολύνει το έργο της με την προσκόμιση όλων των στοιχείων που μπορεί να ζητηθούν. «Εχω διαβάσει την έκθεση. Δεν νομιζω να προκύπτουν στοιχεία τοσο επιβαρυντικά για τα στελέχη της τράπεζας» συμπλήρωσε.

Ζημιά από την κρίση

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Πανταλάκης, υποστήριξε ότι «δεν έχω διαβάσει τα πορίσματα» και πρόσθεσε ότι «δουλειά μου είναι να κάνω ενα προγράμμα αναδιάρθρωσης για να λυθούν τα προβλήματα που εντόπισε ο SSM».

Πρόσθεσε πάντως πως από μία «διαγώνια ανάγνωση» που έκανε, δεν προκύπτουν σοβαρές παρατυπίες στη χορήγηση δανείων.

Σύμφωνα με το νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Bank, «τη μεγάλη ζημιά στην τράπεζα έκανε η κρίση κι όχι η προηγούμενη διοίκηση».

Ανέφερε μάλιστα, ότι οι καθυστερήσεις στα δάνεια ειναι ανάλογες των άλλων τραπεζών και πως η Τράπεζα Αττικής υπέστη πλήγμα από την πτώση του κατασκευαστικού κλάδου.

Σε σχέση με τα ευρήματα του πορίσματος του SSM, ο αναπληρωτής διεθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αθανάσιος Τσάδαρης επεσήμανε δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένα δάνεια, αλλά στις αδυναμίες του συστήματος πιστοληπτικής αξιολόγησης που χρησιμοποιεί η τράπεζα μέχρι σήμερα, που οδηγούσε σε λανθασμένη εκτίμηση του κινδύνου, άρα και σε λάθος τιμολόγηση.

Το ΧΑ ήρε την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ήρε την Τρίτη την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Attica Bank μετά την τοποθέτηση νέας διοίκησης στην τράπεζα.

«Αίρεται η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Χρηματιστήριο.

Νωρίτερα, οι μέτοχοι της τράπεζας ενέκριναν τον Θεόδωρο Πανταλάκη ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας και η Τράπεζα της Ελλάδας ήρε τους περιορισμούς στην χορήγηση νέων πιστώσεων που είχε επιβάλει την περασμένη εβδομάδα.

Τα κόκκινα δάνεια

Σήμερα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Attica Bank ανέρχεται σε 58%, ποσοστό 4 – 5 μονάδες βάσης υψηλότερo από το μέσο όρο στην Ελλάδα. Εξάλλου, η τράπεζα έχει ήδη διενεργήσει το 95% των προβλέψεων που προέκυψαν από το stress test της ΕΚΤ.

Ο κ. Πανταλάκης τόνισε ότι η προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων 70 εκατ. ευρώ συνδέεται με τη στρατηγική μείωσης των κόκκινων δανείων της τράπεζας, για τα οποία αναζητείται εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείρισή τους.

Πρόκειται για τα μισά από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τράπεζας, τα οποία και έχουν καταγγελθεί και στόχος είναι να εκχωρηθούν σε τρίτους, χωρίς να πουληθούν, για την ανάκτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους τους.

Σε σχέση με την αξία της τράπεζας, ο κ. Πανταλάκης είπε ότι «μόνο η άδεια λειτουργίας που έχει, αξίζει κάποια χρήματα που δεν απεικονίζονται στον ισολογισμό», ενώ για την κεφαλαιακή της επάρκεια σημείωσε ότι «η τράπεζα έχει εποπτικά κεφάλαια, αλλά είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει και τα κακά σενάρια».

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις τόνισε ότι «οι καταθέτες της τράπεζας είναι πλήρως διασφαλισμένοι».

ΤτΕ: Είμαστε ασιόδοξοι

Σε ανακοίνωσή της μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης της Attica Bank, η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει ότι με τις αποφάσεις της η τράπεζα «θέτει τέρμα στο διοικητικό κενό και επιτρέπει στην τράπεζα να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Οι σημερινές αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας Αττικής».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεργαστεί στενά με τη νέα Διοίκηση της τράπεζας για την περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών και λειτουργιών της.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «η Τράπεζα Αττικής έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σημαντικά υψηλότερο από το ελάχιστο αποδεκτό όριο και συνθήκες ρευστότητας που υποστηρίζονται κανονικά από το πλαίσιο παροχής ρευστότητας του Ευρωσυστήματος».

Ως αποτέλεσμα, μετά τις εξελίξεις αυτές, η ΤτΕ αίρει άμεσα τους περιορισμούς στη χορήγηση νέων πιστώσεων.

Το νέο δ.σ.

Σε ανακοίνωσή της η Attica Bank σημειώνει ότι η Γενική Συνέλευση έδωσε οριστική λύση στο θέμα της σύνθεσης του Διοικητικού της Συμβουλίου, ακολουθώντας πλήρως τις επιταγές της Εταιρικής Διακυβέρνησης και συμμορφούμενη με τις σχετικές υποδείξεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Μετά την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας με τριετή θητεία, η νέα Διοίκηση της Attica Bank απαρτίζεται από έμπειρα και δοκιμασμένα τραπεζικά στελέχη, ικανά να οδηγήσουν τον Οργανισμό στην επόμενη μέρα» αναφέρεται σχετικά.

Στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνεται πως «η άρση της διοικητικής εκκρεμότητας, σηματοδότησε ήδη την άμεση άρση των επιβληθέντων προσφάτως περιορισμών από την Τράπεζα της Ελλάδος, για νέες χορηγήσεις και πιστοδοτήσεις, επαναφέροντας έτσι πλήρως την κανονικότητα στη λειτουργία της Τράπεζας προκειμένου να προχωρήσει σε πλήρη ανάπτυξη των εργασιών της».

Τέλος, επισημαίνεται πως «η νέα διοίκηση της Τράπεζας θέτει ως στόχο, την άμεση επαναφορά της εμπιστοσύνης των καταθετών και πελατών της, την εξυγίανσή της και τη λειτουργία της με αμιγώς τραπεζοκεντρικά κριτήρια, ώστε να την καταστήσει ισχυρότερη στην τραπεζική αγορά και φορέα στήριξης και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας».

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank απαρτίζεται από τους κ.κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη στη θέση του Προέδρου και Θεόδωρου Πανταλάκη, στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Αναπληρωτές Διευθύνοντες Σύμβουλοι είναι οι κ.κ. Αθανάσιος Τσάδαρης και Ιωάννης Τσακιράκης.
Στο νέο ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο εξελέγησαν από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας οι:
Παναγιώτης Ρουμελιώτης
Θεόδωρος Πανταλάκης
Αθανάσιος Τσάδαρης
Ιωάννης Τσακιράκης
Ευστάθιος Αναγνώστου
Δημήτριος Τζαννίνης
Χαράλαμπος Μπριλάκης
Ιωάννης Μαρμαγγιόλης
Γεώργιος Βλαχάκης
Γεώργιος Παναγιώτου
Αθανάσιος Σταθόπουλος
και
Στεφανία Γεωργακάκου-Κουτσονίκου του Στυλιανού, εκπρόσωπος του Δημοσίου, πρόσθετο μέλος, δυνάμει των διατάξεων του Ν.3723/2008.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.