Στις 6 Οκτωβρίου λήγει η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης στο μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο της Forthnet ύψους 99,1 εκατ. ευρώ και η επιτυχία της έκδοσης είναι μονόδρομος για την εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Η εισροή των κεφαλαίων αυτών έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από τις τράπεζες για να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του υψηλού δανεισμού ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης που έφερε το Internet στην Ελλάδα.
Παρά όμως την κρισιμότητα των στιγμών οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας δεν έχουν εκδηλώσει ακόμη την πρόθεσή τους για το αν θα συμμετάσχουν ή όχι στην κάλυψη του ομολογιακού, γι’ αυτό και στη χθεσινή παρουσίαση της εταιρείας στην Ενωση Θεσμικών ήταν έκδηλη η αμηχανία των διοικούντων της Forthnet που αναμένουν και αυτοί τις πρωτοβουλίες των μετόχων.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάιο το ΔΣ της Forthnet ενέκρινε μετά από πρόταση των πιστωτριών τραπεζών την έκδοση δύο ομολογιακών δανείων για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της μητρικής εταιρείας και της θυγατρικής Forthnet Media, συνολικού ύψους 78,46 εκατ. και 176,5 εκατ. αντίστοιχα.
Τα ομολογιακά θα έχουν οκταετή διάρκεια, κυμαινόμενο επιτόκιο και θα καλυφθούν από τις πιστώτριες τράπεζες. Βασική προϋπόθεση για την έκδοση των ομολογιακών είναι να αποληρώσει η Forthnet 21,5 εκατ. και η Forthnet Media 48,46 εκατ., ήτοι συνολικά 70 εκατ. ευρώ.


Κεφάλαια κίνησης

Για τον σκοπό αυτόν αποφασίστηκε από τη συνέλευση της εταιρείας να εκδώσει η Forthnet μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο συνολικού ύψους μέχρι και 99.087.466,50 με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων της. Στόχος είναι να καλυφθούν τα 70 εκατ. ευρώ για τη μείωση του δανεισμού και συγχρόνως τα υπόλοιπα 29 εκατ. ευρώ να αξιοποιηθούν ως κεφάλαια κίνησης για να προσελκύσει η εταιρεία μέσω προσφορών και επιθετικής εμπορικής πολιτικής νέους πελάτες.
Με την αναδιάρθρωση δανεισμού των υπολοίπων 255 εκατ. ευρώ, όπως ανέφεραν τα στελέχη της εταιρείας, θα μετατραπεί ο δανεισμός από βραχυπρόθεσμος σε μακροπρόθεσμο, έχει εξασφαλιστεί περίοδος χάριτος 2,5 ετών και βεβαίως θα μειωθεί το χρηματοοικονομικό κόστος και το cash flow με αποτέλεσμα η εταιρεία να εκπέμψει εκ νέου μια εικόνα υγιούς επιχείρησης.
Μπορεί οι μέτοχοι της Forthnet να μην έχουν ακόμη εκδηλώσει την πρόθεσή τους για το αν θα συμμετάσχουν στην κάλυψη του ομολογιακού αλλά ζυμώσεις γίνονται, καθώς το διακύβευμα είναι ο έλεγχος της εταιρείας αφού οι μέτοχοι ή ο μέτοχος που θα καλύψει την έκδοση όταν μετατραπούν οι ομολογίες σε μετοχές θα αποκτήσει το 75% της Forthnet.


Μετοχική σύνθεση

Σήμερα, το 33% της Forthnet ελέγχεται από τη Wind, το 6,4% από τη Vodafone, το 22,6% από τη Massar Investments με έδρα το Ντουμπάι, το 22,6% από τη μαλτέζικη GO PLC που με τη σειρά της ανήκει στην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Τυνησίας, ενώ ποσοστό 15,3% βρίσκεται στα χέρια μικρομετόχων.
Η Wind με εξώδικο προσπάθησε να μπλοκάρει την έκδοση του ομολογιακού -είχε διαφωνήσει με την απόφαση της συνέλευσης, ενώ δεν εκπροσωπείται και στο ΔΣ της Forthnet, καθώς είναι ανταγωνιστική εταιρεία –αλλά οι αρμόδιες εποπτικές αρχές έδωσαν το πράσινο φως στην έκδοση και απέρριψαν τις αιτιάσεις της Wind περί ελλιπούς πληροφόρησης.
Κατά τη διάρκεια παρουσίασης της εταιρείας στην Ενωση Θεσμικών, τα στελέχη της Forthnet τόνισαν την ανθεκτικότητα της εταιρείας την περίοδο της κρίσης, χωρίς μάλιστα να στηριχθεί κεφαλαιακά από τους μετόχους σε σχέση με τον ανταγωνισμό αλλά και έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις προοπτικές του κλάδου: «Η δομή της αγοράς και το γεγονός ότι τόσο η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης όσο και των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αφήνουν περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης στον κλάδο, όπου οι 3 play υπηρεσίες αποτελούν τον βασικό μοχλό, ενώ μέσω της αναβάθμισης των υποδομών του δικτύου και της διαρκούς βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υπάρχει σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης» δήλωσαν χαρακτηριστικά και επισήμαναν πως στην ελληνική αγορά υπάρχουν 3,74 εκατ. νοικοκυριά που σήμερα δεν απολαμβάνουν υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης.


Συνδρομητική βάση

Επίσης αναφέρθηκαν στη βασική στρατηγική επιλογή της εισαγωγής στην αγορά της υπηρεσίας Nova3play, που δημιούργησε μία νέα αγορά και συνέβαλε στην αύξηση της διείσδυσης της συνδρομητικής τηλεόρασης, αλλάζοντας τις καταναλωτικές συνήθειες.
Η Forthnet εξυπηρετεί σήμερα με υπηρεσίες ψυχαγωγίας και επικοινωνίας το 18% των ελληνικών νοικοκυριών έχοντας περισσότερες από 1 εκατομμύριο συνδρομές.
Κατά την περίοδο της κρίσης, 2008-2015, όπου το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 26%, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών είδε τα έσοδά του να μειώνονται κατά 41%.
Την ίδια περίοδο, η Fοrthnet κατάφερε να διατηρήσει τα έσοδά της σταθερά (περίπου στα 350 εκατ. ευρώ), γεγονός που, κατά τη διοίκηση, αποδεικνύει την ορθότητα των επιλογών της. Την ίδια περίοδο, τα έσοδα των μεγαλύτερων ανταγωνιστών της υποχώρησαν σε ποσοστά που ξεκινούν από το 38% και φτάνουν το 62%.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 6μήνου, ο τζίρος της Forthnet διαμορφώθηκε στα 164 εκατ. ευρώ και το προσαρμοσμένο ebitda στα 28,6 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, το καθαρό αποτέλεσμα παραμένει ζημιογόνο και οι σωρευτικές ζημιές ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ.

HeliosPlus