Αφιέρωμα: Ιστορίες για τη βία και την ανεκτικότητα

Συμμετέχοντας στη δράση Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016 «Διωγμοί: Παλιές και νέες ιστορίες γύρω από τη βία και την ανεκτικότητα» του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει δύο ταινίες και μια θεατρική παράσταση.

Συμμετέχοντας στη δράση Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016 «Διωγμοί: Παλιές και νέες ιστορίες γύρω από τη βία και την ανεκτικότητα» του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει δύο ταινίες και μια θεατρική παράσταση.
Αναλυτικότερα, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν προβολές δύο ταινιών του Μ. Κακογιάννη. Στις 19.00 θα προβληθεί το κλασικό πολιτικό ντοκιμαντέρ του «Αττίλας ’74» που γύρισε ο Μιχάλης Κακογιάννης στην Κύπρο το 1975 αποτίοντας έναν φόρο τιμής στον τόπο του και στις 21.00 σειρά θα έχουν οι «Τρωάδες», η κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου αρχαίου δράματος του Ευριπίδη που ο Κακογιάννης υλοποίησε το 1971.
Ο «Αττίλας ’74» είναι ό,τι αποτύπωσε ο φακός και κατέγραψε το μαγνητόφωνο του Μ. Κακογιάννη κατά τη διάρκεια ενός οδοιπορικού θανάτου: σκηνές τρόμου και απελπισίας, συνεντεύξεις πολιτικών, με κεντρικό πρόσωπο τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, και αφηγήσεις απλών ανθρώπων συνθέτουν το σπαρακτικό ντοκουμέντο ενός παγκόσμιου δράματος. Θυμίζουμε ότι το διάρκειας 101′ ντοκιμαντέρ έχει τιμηθεί με το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στη Φλωρεντία.
Με τις «Τρωάδες», όπου πρωταγωνιστεί ένα διεθνές καστ ηθοποιών (Κάθριν Χέπμπορν, Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, Ζενεβιέβ Μπιζόλ, Ειρήνη Παπά), ο Κακογιάννης έκανε μια προσπάθεια να εξερευνήσει τα σύνορα της ανθρώπινης αντοχής μέσα από τον ποιητικό λόγο του Ευριπίδη: στο γυμνό και σκληρό τοπίο της κατεστραμμένης Τροίας οι αιχμάλωτες γυναίκες περιμένουν να επιβιβαστούν στα πλοία που θα τις μεταφέρουν στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους η τραγική βασίλισσα Εκάβη που θρηνεί τον χαμό της οικογένειας και της πόλης της και η χήρα του Εκτορα Ανδρομάχη, η οποία πρόκειται να αντιμετωπίσει ακόμη μία τραγωδία, καθώς οι νικητές σκοτώνουν τον νεαρό σε ηλικία γιο της. Και ενώ ο Μενέλαος συναντά την Ελένη, την αιτία αυτού του πολέμου, η μάντισσα Κασσάνδρα προμηνύει τα δεινά που θα βρουν τους νικητές στον δρόμο για την πατρίδα.
Οι «Τρωάδες», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και κοστούμια Νίκου Γεωργιάδη, προβλήθηκαν εντός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ Καννών και τιμήθηκαν με το Βραβείο του Διεθνούς Οργανισμού Ειρήνης.
Και, τέλος, οι «Μαρμαρωμένες Τρωάδες», μια οπτικοακουστική σκηνική αφήγηση βασισμένη στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη, θα παρουσιαστούν την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 21.00, σε σκηνοθεσία – μουσική Λουίζας Κωστούλα (Violet Louise), με την Αγλαΐα Παππά στον ρόλο της Eκάβης.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη παράσταση που μεταφέρει όλο το διαχρονικό βάρος των δεινών και της φρίκης του πολέμου και πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αίθουσα Αετωμάτων του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας (20.4.2016), στο πλαίσιο των παράλληλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας.
Ενα οπτικό-ηχητικό τοπίο με τρεις ξεχωριστούς περφόρμερ που μας μεταφέρουν τον τραγικό αποχαιρετισμό των γυναικών της Τροίας στην πατρίδα και τους νεκρούς τους, όταν ακολουθούν τη μοίρα τους, τον δρόμο της σκλαβιάς στη χώρα των ελλήνων νικητών. Αποτελεί μια σύγχρονη μορφή αφήγησης. Η μετάφραση του Μιχάλη Κακογιάννη με την αμεσότητα και τη μουσικότητα που διαθέτει αποτέλεσε μια ισχυρή βάση γι’ αυτό το εγχείρημα. O λόγος, η μουσική, η εικόνα, ο ήχος, οι ηθοποιοί δημιουργούν ένα περιβάλλον βιωματικό για τον θεατή.
Συμπρωταγωνιστούν ο Παναγιώτης Γαρμπής και η Λ. Κωστούλα. Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις δράσεις του αφιερώματος.
Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, ΤΚ 177 78, τηλ. 210 3418.550.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.